Trail Running - Äventyr - Bergsbestigning

Inspiration - Tips - Utrustningslistor - Recensioner - Nybörjarhjälp

Dina fötter landar på skogens mjuka underlag medan du tar dig nedför en liten backe. Du skymtar en sjö lite längre ner bakom tallarna.
Nyfiket lämnar du stigen en stund och tar dig ner till sjön. Solstrålar möter ditt ansikte när du kommer till strandkanten och du stannar upp en stund och blickar ut över sjön. Fåglarna kvittrar runtom i skogen och doften av fuktig mark slår emot dina näsborrar. En bit bort skymtar du öppningen till en liten grotta och bestämmer dig för att springa dit. Du har ingen aning om hur länge du har sprungit eller hur fort du har sprungit – det har heller inte varit det viktiga med träningspasset. Däremot pirrar det i kroppen när träningspasset plötsligt är som en upptäcktsfärd. Ett leende sprider sig på läpparna och en känsla av välmående sprider sig i ditt sinne.

”Tänk att löpning kunde vara så här roligt!”

Välkommen till mitt sätt att uppleva skog och mark i kombination med hälsosam motion – upplevelselöpning!

Om Trail Running & Terränglöpning

Trail running eller.terränglöpning är för mig inte att springa på grusvägar eller elljusspår även om det är i ett skogsparti. För mig är det när man springer på riktiga stigar i skog och berg, gärna på små, tekniska stigar. Löpsteget varieras hela tiden och likaså hastighet och tempo beroende på naturen och omgivningen. Man springer runt eller genom vattenpölar och lera, på spångar, på barr, rötter, sten eller mossa. Man måste hela tiden vara fokuserad på var man sätter fötterna för att inte råka snubbla på något och man måste planera hur man ska ta sig fram. Det är nästan som en hinderbana. Naturens egen hinderbana. Det är bra många träningspass där jag har glömt bort att jag ens springer bara för att jag har varit upptagen med allt omkring.

Att springa på berg och i skog och mark är något helt annat än att springa på asfalt. För mig är det som natt och dag, två helt olika upplevelser. Att ge mig ut och springa på en cykelbana tycker jag är otroligt tråkigt, medan ute på en stig i naturen har jag riktigt skoj.

Min bakgrund

För tio år sedan avskydde jag löpning och egentligen det mesta av träning överlag. När jag försökte springa, så sprang jag alltid för hårt. Helt utan uppvärmning och ”All In” direkt. Det gjorde ont här och där, jag mådde illa och jag tyckte det var otroligt tråkigt – men alla sa ju att motion var så bra för hälsan.  Allt förändrades när jag började träna med lite mer erfarna vänner som bokstavligen talat drog mig i mina kläder och höll tillbaka mig och bromsade mig. Vi skulle springa långsamt och prata sa dem. Jag förstod ingenting. Det var ju inte ens jobbigt? Redan tredje gången vi gjorde det, så slog jag rekord på distans och jag som hade svurit att aldrig någonsin springa längre än 10 km, hade plötsligt passerat 16 km. 

På totalt 30 träningspass gick jag från soffpotatis och otroligt dålig kondition – till att ställa mig på startlinjen till Göteborgsvarvet och sedermera ta mig runt på min egen bestämda måltid på under 2 timmar!

Det blev början på min resa från soffpotatis till hobbymotionär. Jag fortsatte springa på cykelbanor, efter grusvägar och elljusspår – men en dag så gav jag mig istället ut i skogen där jag bor och sprang efter en skogsstig. Då upptäckte jag vilken enorm skillnad det var och hur otroligt mycket roligare det var. Jag hade ju roligt på riktigt!

Sedan dess så har jag rest land och rike runt, sprungit tävlingar på allt från 10 km till 110 km och besökt och upplevt områden i nya länder dit jag säkert aldrig hade kommit till annars. Jag utforskar omgivningarna där jag bor och letar hela tiden upp nya stigar och områden att springa i. Och att upptäcka. Jag har sedan länge lagt allt prestationstänk på hyllan. Jag har ingen aning om hur fort jag springer på ett träningspass och jag har ingen aning om hur fort jag springer milen på längre. För mig är det helt ointressant. Att försöka sätta rekord på milen eller slå gamla rekord på Göteborgsvarvet eller annat lockar mig inte alls. 

Det som lockar mig är bara att få ge mig ut i närmaste skog, insupa alla intryck och upplevelser och njuta av det som har blivit min passion. En nyttig passion också, då det finns så mycket forskning och så många studier nu som påvisar att konditionsträning och motion inte bara är bra för hjärta och fysisk hälsa utan minst lika bra för mental hälsa. Inte nog med att det motverkar och rentav kan behandla depression, utan det ökar också hjärnaktivitet och förbättrar t.ex. kreativitet och annat. Tänk att man kan få ut så mycket bra av något som dessutom är roligt!

Är du nyfiken på traillöpning? Vill du testa på? Låt mig hjälpa dig!

Jag är i startgroparna med att utveckla en tjänst där jag kommer att följa med och hjälpa den som vill prova på att motionera i skog och mark. Tjänsten är inte färdigutvecklad, men vill du ha min hjälp redan nu så tveka inte att kontakta mig. Jag erbjuder ett par kostnadsfria upplägg nu medan jag utvecklar själva tjänsten. 

Vi gör det helt utan fokus på prestation! Fokuset ska ligga på att ha ROLIGT och målsättningen är bara att få dig att prova på terränglöpning och se vad du just du tycker.  

Det finns inget krav på att man måste ha bra kondition eller vara i någon viss kroppsform – tvärtom! Har du aldrig tagit ett enda löpsteg i hela ditt liv? Fantastiskt! Då ger vi oss ut på en liten skogsstig och börjar med en promenad, helt utan krav. Dras du kanske med lite ”trivselkilon”? Inga problem! Hela upplägget anpassas alltid efter dig som individ. Det är min uppgift att se till att vi lägger oss på rätt nivå. Låt mig visa att löpning inte alls går ut på att ”må dåligt”.  

Låt mig ta dig ut på en liten upptäcktsfärd och se själv sedan vad du tycker!