You are currently viewing Större uppdatering kring huset

Större uppdatering kring huset

År 2023 har börjat lite velandes för min del. Inflationen och omvärldsfaktorerna påverkar absolut min privatekonomi och framför allt hur jag ska tänka med strategi runt boende och fritidsboende.

Under förra året så dök det inte upp ett enda objekt som verkligen tilltalade mig, varken tomtmark, fritidshus eller ett ruckel (där jag skulle kunna bygga ett attefallshus att bo i istället). Tomterna som säljs runt Göteborg är fortfarande otroligt dyra och de säljs med avseende på att bygga större hus i nyproduktion. Största chansen för min del är nog helt klart att få tag i ett tomt med ett ruckel på istället. Det avskräcker lite mer när det kommer rivjobb och annat för de som vill köpa tomt och bygga nytt.

I och med att läget ser ut som det gör så har jag mer eller mindre släppt tanken på att hitta ett nytt boende runt Göteborg och flytta. I varje fall just nu. Drömmen finns kvar dock. Drömmen om att ”downsizea” och blir så mycket offgrid som det bara går och ha så låg månadskostnad och minimalt med underhåll som det bara går. Det jag skulle kunna göra är att aktivt försöka leta tomtmark och ta kontakt med ägare osv, men det är också ”ett projekt” i sig.

En sak jag har funderat på är fritidshuset längst upp på min gata, då det ligger sjönära och superfint till. Det hade varit magiskt att få köpa loss den kåken, alterantivt köpa en bit tomtmark intill, men då måste en väg anläggas och det blir maaaaaaaassor med extra jox.

Jag har heller inte sett just någon sommarstuga jag blivit nyfiken på, mer än det objekt jag blivit erbjuden att köpa i Jämtlandsfjällen. Jag ska kanske ta en titt på den stugan ändå i år, men jag vet inte om det är så klokt att som ensam stå och äga två hus. Det är massor med extra jobb att ha ett till hus att ta hand om och mina nuvarande bolån löper ut sina bundna räntor nästa år. Det blir en markant kostnadshöjning då, så just precis nu så är jag nöjd över att inte ha ett till boende i varje fall.

Däremot har jag funderat på att svänga om (igen) i valet av äventyrsbil. Den jag har nu är rena rama drömmen och den är snart färdigbyggd (återkommer om det), men den är inte tillräckligt stor för att jag ska vilja bo i den under en längre period. Om jag skippar sommarstuga helt, så är jag tillbaka i att jag vill ha en större äventyrsbil som jag kan bo i kanske ändå. Samtidigt vill jag att den är smidig och skapligt terränggående. Det tokiga här är att jag vill egentligen ha en eldriven kärra nästa gång och priset är alldeles för högt än så länge på eldrivna pickisar.

Ser man till mitt hus dock så om jag nu måste bo här i låt säga 5 år till, så är det lika bra att ta tag i vissa saker då. Mitt staket ser verkligen förjävligt ut och har börjat rasa/gå av på sina ställen. Staketet mot vägen vill jag nog ersätta med en häck, så jag lurar på att hyra en minigrävare nu och gräva upp miljarder med betongklumpar som förra ägaren gjöt ner staketet i och sedan beställa en avenbokhäck och plantera. Jobbiga med häcken är dock att det är MER jobb att ta hand om på min tomt, inte mindre.

Sedan har jag åter börjat fundera på inomhusprojekt. Bygga ut eller bygga igen. Jag är fruktansvärt trött på den mörka inredningen också. Mörka golv och mitt mörkgråa kök. Det var nice i början när jag var less på ljus inredning, men nu funderar jag på att göra om rubbet. Tyvärr byggde jag med gamla IKEA-standarden och i och med att luckorna är blanka, så är de inte så lätta att måla om själv heller. Stort, stort misstag överlag att köpa blank köksinredning. Aldrig mer.

Sedan har jag dumt nog monterat köksön på golvet, så ska jag byta golv, så behöver jag demontera köksön. Dessutom om jag ska byta golv i vardagsrummmet, då skulle jag vilja byta golvspånet med som jag aldrig gjorde sist. Jag är helt övertygad om att golvspånskivorna är lite luktsmittade från den tiden då källaren var en mögelkällare.

Jag vill även sätta upp en thujahäck eller vad som mot mina grannar norr om min stuga. Jag vill inte se deras ”s.k trädgård” alls utan skulle vilja skärma av helt dit. Samt bygga ett förråd.

Samtidigt så drar jag mig fortfarande för att fortsätta bygga på huset och nu är ju byggmaterial svindyrt. Jag byggde två nya bänkar till växthuset nu i veckan och lite plank, reglar och två färghinkar gick på nästan 800 kr. För två skitsimpla svartmålade bänkar liksom.

Det som däremot jag har nu är solceller installerade. Jag drog mig länge för det också med tanke på hur dyrt det har blivit, men fick tag på ett företag som verkade vettiga, hade svenskspråkiga snickare osv och allt flöt faktiskt på riktigt fint. Möjligen att jag ångrar att jag bestämde att växelriktaren skulle vara vid entrédörren. Det blev inte alls snyggt (men nu orkar jag inte bry mig). Investeringsmässigt så ser dock caset superdåligt ut. 160 000 kr för en installation där jag hittills har sålt el för 95 kr… för all del att mina egna elräkningar blir lägre, men just nu är det nog 10 år tills att jag ens har betalat tillbaka installationskostnaden för solcellerna. Då går även garantin på växelriktaren ut mm. Så varför slängde jag ”pengar i sjön” på detta? Lite FOMO skulle jag säga, fear of missing out. OM elpriserna stiger markant samtidigt som solen lyser, då påverkar mitt business case positivt. Samt att jag kan unna mig att ”slösa” lite mer el om jag nu vill dra igång mitt utespa eller så. Jag har haft 16 grader inomhus i snitt hela vintern, så kanske kan jag unna mig att höja med två grader om jag låter solscellsproduktionen stå för den potten – men som sagt, jag ligger just nu 160 papp back på installationen, så innan den har betalat av sig själv, så ligger jag minus. Det bästa här vore att snåla så mycket som det går med att köpa el och försöka maxa vad jag kan sälja de dagar jag producerar.

Med detta avrundar jag detta inlägg, men det råder fortfarande ovisshet kring mycket. Ska jag göra något mer byggmässigt med huset, t.ex. den sablarns källaren? Hur ska jag göra med krypgrundsavfuktaren som är min absolut största elbov och som drar mer ström än vad det drar att ladda min elhybrid till bil varje dag? Hur mycket pengar vill jag verkligen lägga på huset nu när min husvärdering har backat med en halv miljon dessutom och min belåningsgrad gick från 61% till en bra bit över 70%?

Jag har helt klart mer att fundera och grubbla på här.

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. A

  Är det typ en pick-up med en sån där camper-låda på flak och upp över taket du tänker dig? En fd kollega hade en sån när han veckopendlade till uppdrag. Han var väldigt nöjd med den. Kunde ”parkera” camper-lådan på campingen och åka iväg med bilen.

  Vill du ha riktigt mycket jobb med den nya häcken så köp buxbom som du figurklipper. Lite ankor på rad. Blir schnyggt! 😉
  Kolla på en riktig handelsträdgård rörande lämplig häck mot grannen. Tujor verkar vara ganska känsliga, men det kanske bara är här lite längre upp i landet som de fryser sönder på vintrarna.

  Köksluckorna… har du kollat om det går att lackera om dem? Vänner och bekanta har lämnat in till en lackeringsfirma som gjort jobbet och det har blivit riktigt bra till en vettig peng. Om det nu är så att stommarna är ok och det ”bara” är färgen på luckorna man lessnat på.

  1. trailpeter

   Ja typ en sådan camper, fast jag är inte säker på att jag vill bygga en sådan. Mycket svårare att bygga själv och helst vill jag ha en med ett hårt tak som går att sänka när man kör. Angående häck så klarar sig thujor ok här nere. Inte supersnyggt, men för att snabbt ”täcka för” grannens tomt så…. Vad gäller köksluckorna så är kruxet att de är blanka och jag vet inte ens om de går att slipa ner då det är IKEAS laminerade luckor. Det hade varit en helt annan femma om det varit vanligt trä bara. Det kan kanske gå ändå, men lär kräva en massiv avfettning för att få ny lack att fästa på den glansiga ytfinishen. Det är inte omöjligt att jag gör ett försök ändå.

Lämna ett svar