You are currently viewing Mina misstag med huset – och framtid?

Mina misstag med huset – och framtid?

Misstag är också lärdomar, erfarenheter. Det finns så mycket jag skulle ha velat göra om i allt jag tänkte med huset, men det är också för att jag idag sitter med ett facit jag omöjligt hade kunnat förutspå eller förutse för 12 år sedan då jag började totalrenoveringen. Jag har ju hela tiden renoverat och byggt utifrån rådande förutsättningar samt med input från två av varandra oberoende mäklare som har gett sina råd inför värdering/försäljning mm.

Idag har jag massor med saker – stora som små – som jag hade velat göra annorlunda.

När jag breddade och gjorde om min infart/parkering så tog jag barw höjd för att jag själv ska bo på tomten. Där och då hade jag inte en tanke om att hyra ut en liten fastighet, aka attefallare, till någon annan utan jag tänkte ”här bor jag”. Samma sak när jag dränerade och hade åtkomst till toalett-tanken, vattenledningar mm. Jag tänkte att jag kanske bygger en friggebod för förvaring bara. Skulle jag idag vilja sätta upp en attefallare för att hyra ut som boende så måste i praktiken hela bakre trädgården grävas upp igen för avlopp mm. Jag har så pass stor tomt att jag hade faktiskt kunna anlägga en till parkeringsplats på nedre – eller övre sidan – av den. Dessutom hade jag säkert kunnat köpa loss en bit av grannens ovanförs tomt för en parkeringsplats.

Sedan när jag renoverade entréplanet så hade jag ingen tanke på källaren och framtiden för den. För att få en riktigt varm och bra källare, så skulle den behöva vara rejält isolerad från utsidan. Den är isolerad under mark – men inte ovan mark. Jag skulle ha isolerat med isolerblock hela vägen upp till fasadpanelen, något jag inte kommer åt att göra nu då altanen är byggd samt att jag inte kommer åt att isolera så bra i krypgrunden. Dessutom skulle jag ha bilat upp hela källartrappan på utsidan för att komma åt att isolera där. Jag skulle också ha byggt om trapphuset för källartrappan. Alternativt tagit hit en sprutbil som sprutat in makadam och fyllt hela källaren upp till strax under golvnivå och sedan isolerat och gjutit en platta in i själva entréplanet. Nackdelen är att varenda avloppsrör och varenda vattenledning hade behövts dra om. Hela elsystemet som har en undercentral i källaren hade behövts göra om. Hydrofor och allt hade behövt en annan yta.

I och med att vi inte får bygga större hus än 60-65 kvm här, så hade jag inte heller kunnat planera för en utbyggnad, men långt efter att jag började renoveringen så kom ”attefallstillbyggnad” som får byggas ihop med huvudbostaden. Alltså en utbyggnad. Hade jag vetat om det för 12 år sedan hade jag kanske agerat annorlunda.

Sedan hade jag köpt på mig extra downlights av dem jag installerade (nyligen erfarenhet lärd).

När jag väl hade blottat huset skulle jag också ha bytt ALLA reglar, rakt av. Väggar, syllar, rubbet. Jag skulle inte ha lämnat något original mer än grundmuren och inget mer än så.

Jag skulle också ha byggt bort vinden helt, dvs isolerat yttertaket och även om det hade varit helvete att gipsa där, så hade det varit så mycket bättre utan vind som ska skötas om och inspekteras och istället skapat en luftigare inomhusmiljö. Jag tycker det är snyggt med blottade takstolar med, inte minst om man betsar dem mörka. En av mina grannar gjorde dock det smartaste man kan göra här – han byggde ett nytt yttertak ovanpå det gamla med brantare takvinkel och rev sedan det gamla innertaket och lyfte hela sitt hus genom att addera ett loft. Det är det absolut smartaste sättet atwt öka boytan när vi inte får bygga större än 60-65 kvm.

Jag står lite i en mellanfas just nu och vet inte riktigt vad jag ska göra.

Helst av allt hade jag nog velat sälja allt och ”börja om” någon annanstans. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att ta mig an ett renoveringsprojekt också, med all den vetskap och kunskap jag har nu så skulle det både gå snabbare och bli bättre i ett nytt projekt. Fördelen med min äventyrsbil är att jag faktiskt har ett boende i den, eller jag kan liksom laga mat i bilen om jag är utan riktigt kök i ett hus och jag har rinnande vatten, toalett osv i äventyrsbilen. Nackdelen är att jag har under 1,5 år nu inte hittat det minsta som verkat intressant, varken ruckel eller tomter i närområdet (3-4 mils radie).

Om vi leker lite med tanken att jag kommer att bo här ensam 15 år till, måste jag fråga mig själv om jag vill bygga om något av det jag redan byggt och renoverat. Det tar emot dock. Tänk om jag skulle riva ner innertaket i vardagsrummet och faktiskt öppna upp till nock. Men liksom, det smärtar inombords, med ALL den tid jag har lagt på att gipsa, spackla, slipa, måla, att förstöra allt jag lagt alldeles för stor del av mitt liv på bär emot.

Jag har även tagit offerter på solceller nu, men är lika kluven där. Priset på solcellsinstallationer har rusat och en anläggning som kostade under 100 000 kr för 2 år sedan kostar >160 000 kr nu. Även om elkostnaderna har rusat med nu, så installerar jag solceller så får jag liksom inte tillbaka de pengarna förrän de nästan är förbrukade. Jag räknade på om jag skulle investera 160 000 kr på börsen och få 7& avkastning/år istället motsvarande åtta år, det skulle vara så mycker mer ekonomiskt. Hade solcellerna haft en större statlig subvention (vilket man pratade om i valrörelsen), så hade jag blivit mer intresserad, men som det är nu vet jag inte om det är värt det.

Sedan vid sidan av alla dessa tankar så har jag blivit erbjuden en sommarstuga i fjällen via ”bekanta till bekanta”. Fiber finns vid vägen, vatten, el och avlopp finns, men i övrigt är sommarstugan i renoveringsbehov. Inget ruckel dock, bara omodern/äldre. Jag har inte sett den själv och just nu vet jag inte om det är ekonomiskt försvarbart att slå till på den, samtidigt så vet jag att det finns en bra uthyrningsmarknad ändå på fjällstugor. Dock ligger denna inte i direkt anknytning till skidort – på gott och ont – så priset är lägre men kanske också attraktionskraften för folk som vill hyra mm.

Det hade dock på ett sätt varit kul att renovera upp en fjällstuga med och få ett alternativt boende. Ta alla lärdomar från mitt nuvarande hus och överföra det på fjällstugan. Låt säga att jag i framtiden skulle hitta en tomt här där jag bor för nybygge med, då skulle jag inte behöva ha logistiken med sälja/byta boende utan skulle kunna köpa tomten, flytta temporärt till fjällstugan, sälja mitt hus och veta att jag kan bo i fjällstugan en period. Nackdelen med hela fjällstugan är dock att om jag åker iväg låt säga 3 månader bara över sommaren för att bo där istället, då har jag ingen som tittar till mitt hus hemma. Krukväxter, ogräs, trädgård, petar på gräsklipparroboten mm.

Jag skulle nästan behöva hyra in sådan hjälp eller höra om någon granne vill få en extra inkomst med att sköta om mitt hus lite med.

Det här är så stora tankar i mitt huvud att jag har faktiskt koncentrationssvårigheter just nu. Jag har liksom ingen tanke eller idé som känns glasklar.

Detta inlägg har en kommentar

  1. A

    Men även om du har ny eller mer information nu, eller ser annorlunda på den information du har, så fattade du ju de bästa besluten du kunde i den situation du var i då.

    Det finns massor man jämt kan göra. Jag funderar på vad som kan ge mervärde? Om du bor kvar kan du få bättre lån om huset blir värt mer. Om du väljer att flytta får du ut mer för det.
    Och sen… vad vill du göra? Vad orkar du? Och det är väl just det du funderar på.

    Synliga takstolar… inte min grej, men många tycker om dem.

Lämna ett svar