You are currently viewing Fjällboende läggs på is

Fjällboende läggs på is

Under sommaren så kände jag helt klart att det hade varit skönt att kunna köra till t.ex. norra Dalarna eller Jämtland och ha en sekundär bostad där. Kunna arbeta från den bostaden och ”vila från bilkörningen” och sedan därifrån kunna göra utflykter med äventyrsbilen och åka till olika fjäll för att springa, fiska, vandra och kanske rentav åka längdskidor på vintern om jag nu får för mig det. 

Det hela krashade rätt platt efter att jag tog kontakt med banken. Största anledningen var att banken skrev ner värdet på mitt hus (inte skriftligen, men i samtalet) med minst 5% och snarare 10% vilket påverkar belåningsgraden rätt så rejält. Det bara försvann några hundra tusen kronor som jag hade som ”marginal”. Då hade jag ändå inte tänkt sälja huset nu, men banken räknar på befintligt värde utifrån rådande förutsättningar. Så budgetmässigt så är jag helt rökt på att köpa en tomt och bygga ens en liten attefallsstuga, för det är helkört att komma under 1 miljon kronor för det. Jag har även blivit erbjuden att köpa en begagnad fjällstuga med renoveringsbehov, men som ändå verkar vara i helt ok skick. Fördel är att jag slipper markarbeten och annat, fiber finns i området osv. Dessutom ett område med potential för värdeökning – dock har prislappen satts till 1 miljon även här och enda sättet för mig att kunna köpa kåken är att ta ut precis alla sparpengar jag har på börsen mm. Dessutom ett år som nu så har jag förlorat en hel del pengar på mitt kapital på börsen tyvärr, så egentligen vill jag inte ta ut pengarna nu, utan låta börsen få återhämta sig och få tillbaka de pengar som portföljerna har tappat i år. 

En till aspekt är att jag trillar lätt över på 3% amorteringsgrad och när man räknar med höjda räntor också (banken räknade på 5% nu men flaggade för att de snart måste räkna på 8%), så blir det en helt klart saftig månadskostnad.

Kvar är att hålla koll på olika objekt till betydligt lägre priser. Ramlar jag över något som bara kostar ett par hundra tusen eller så, då kaske det blir en annan femma, men de flesta objekt som jag har tittat på i de regioner som intresserar mig är från 1 mille och uppåt. En fd klasskamrat tipsade om en gård som precis har lagts ut till salu till lågt pris, men då var det med lada och stor tomt osv och jag vill ju inte få MER att ta hand om på min fritid. Just därför lockar en fjälltomt/naturtomt mer och helst bara en fastighet osv. 

En anekdot runt det hela är att kostnaden för elen fullkomligen rusar hemma nu och rent ekonomiskt skulle jag göra en kanonbra affär om jag sålde mitt hus utanför Göteborg och flyttade till vilket boende som helst inom Elområde 1 eller 2. Inte minst nu när de flaggar för att elen troligtvis kommer att kosta 4-5 kr/nattetid i vinter. 

Planerna på att skaffa mig ett till basläger är temporärt lagda på is i varje fall, jag hittar helt enkelt inget bra sätt att få ihop det ekonomiskt.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. A

  Hur har du gjort med uppvärmning mm i vanen? Kan du koppla in dig på ”campinguttag” och få värme och el? I så fall kan du ju hyra en plats på en campingplats några dagar när du känner för att åka till fjällen. Då får du ju tillgång till dusch, toa mm också i servicehuset.
  Tänkte som ett alternativ i vinter. Om vanen är tillräckligt isolerad då.
  Många vintercampingplatser har några platser för tillfälliga besökare.

  (Men som hon tjatar om camping då… 😄! Ja, men det är ett ekonomiskt alternativ.)

  1. trailpeter

   Haha det svåra är dock att ha med katten Ziggy och arbeta från bilen samtidigt. Det är en extremt liten yta jag har att ”bo på”. Det går bra några dagar, men en vecka och särskilt i dåligt väder, är galet jobbigt. Jag Det är ju inte mer än ca 2 kvm jag har att röra mig på och kan inte stå upprätt mm. Därav hade det varit nice med ett ”riktigt hus” om än bara en liten stuga, men ändå att få lite mer utrymme att röra sig på och kunna stänga in katten i t.ex. ett sovrum medan jag jobbar mm. Värme har jag dieselvärmare till i bilen, så jag kan stå helt offgrid.

Lämna ett svar