You are currently viewing Nya erfarenheter från ”semester på hjul”

Nya erfarenheter från ”semester på hjul”

Nu har jag provat på #vanlife några få gånger bara, eftersom jag fortfarande är uppe i bygget, men något som har slagit mig varje gång är hur mycket jobb det är med att packa kärran inför varje tur. Och hur mycket jag stör mig på sådant som jag glömmer hemma. Även om man kan köpa på sig saker när man är ute och åker, så känns det bara så otroligt onödigt att handla en osthyvel när jag redan har 3st liggandes hemma. Särskilt för någon som vill minska och inte öka antalet prylar.

Igår efter trailtävlingen i Mora kom jag med dyblöta kläder tillbaka till bilen och kom på att jag hade glömt tänka på torklina. Bara ett snöre med två magneter som jag kan tjoffa upp mot bilen och lite klädnypor saknades. Nu hade jag inget sätt att torka kläderna på och det blåste för mycket för att bara lägga dem utomhus, så fick bli en ”blöthög” framme i bilen.

Sedan vill jag ha en uppsättning bestick osv ute i bilen som bara ”alltid” ligger där och jag vill ha anpassade prylar. Jag har ett stort durkslag hemma för t.ex. pasta, grönsaker osv, men det fyller ju halva lådan i vanen. Jag vill därför köpa ett hälften så stort. Likaså hitta en bra knivförvaring, för jag skar mig på fingret när jag var ner i lådan och grävde och hittade kockkniven av misstag.

Likaså är det dumt att ta med min stora kaffeburk hemifrån som bara tar plats. Samma med kaffemåttet. Jag behöver liksom en minivariant bara för någon veckas semester.

Byggmässigt så var jag bara några småbitar ifrån att kunna täcka för garagedelen i vanen helt, men jag hann verkligen inte, så tänkte att jag kan använda lite kuddar, någon filt osv för att blocka utrymmet från min katt. Det blev bullshit. Han är ju så smart så han bökade sig igenom, men det blev också svårare med logistiken för han hittade ett utrymme längst bak under garaget där han gömde sig och för att komma åt honom fick jag varje gång gå och öppna bakdörrarna och varje gång vet jag inte om han ska försöka rymma eller snällt sitter kvar. Där kunde han också komma åt mina fiskeprylar som min håv, lösa kablarna till dieselvärmaren och annat, så jag vill inte att han ska vara där alls.

Jag har ingen belysning bak i vanen ännu heller och nu ångrar jag att jag inte monterade en spotlightzon baktill också. Det är oftast där jag är och gräver i utrustningen. Jag ska köpa någon form av sådan där lampa med spiral som man kan flytta på och sätta den direkt mot elcentralen för lite extra ”fixarbelysning”, förutom LED-listerna som ska upp i taket framöver. Jag ska också ta upp ett hål i taket och få dit takluckan som även om den bara är mindre än 30×30 cm så kommer den att släppa in bra med ljus.

Sedan ska jag ju bygga en liten hylla över fönstret i köket och nu känner jag att den har fått ännu högre prioritet. Kökslådorna är precis knökfulla och det är svårt att hitta det jag söker i dem. Att bara få upp muggar och kanske kattmat eller annat på hyllan istället kommer göra underverk.

Något som sabbade min egen nattsömn var att återanvända de lösa kuddarna sedan förra layouten. Jag hade fyra olika bitar som flyttades runt när jag vände mig i sängen och jag hamnade mellan dem hela tiden. Det vore onekligen gott att – även om jag väntar med själva skrädderiet – bara få rätt storlek på kuddar/dynor ut i bilen och att få dem att sitta fast och inte glida för bättre nattsömn.

Jag hade också ett enormt gnekande ljud framtill i cockpiten, SÅ sjukt störigt att åka runt med. Det är en takpanel som rör sig lite mot de intilliggande. Det fanns ju inget att fästa takpanelen framtill där mot cockpiten, utan panelen är fäst i närmaste balk innanför. Sedan hade jag hoppats att det inte skulle bli ett bekymmer, men jag behöver göra en list av 6mm plywood och sedan limma och dra upp dyckerts så att den binder samman alla panelerna. Sitter en fast så ska alla sitta fast liksom. Jag hoppas det kan få bort gnekljudet. Jag har också ett missljud från höger fönster, där myggnät/gardin skramlar och jag har avskytt det innan, men ville se hur mycket mellanväggen kunde ta bort. Det hörs dock igenom, så jag ska se om jag kan ta superlim och pincett och peta in den där milimetern med tyg som kan få den att sluta skramla.

Mellanväggen och dörren fungerade dock bättre än vad jag trodde. Jag var helt övertygad om att den skiten skulle jäklas. Jag behöver dock sätta fler magneter, isolera över/under och bygga bort en passage undertill där katten idag kan ta sig igenom.

Sedan så är det ju det där med vatten. Jag tycker det är så meckigt med vattendunk, särskilt då jag måste ha den utanför bodelen. Att fylla kattens vattenskål, fylla på med vatten för att koka kaffe, ordna vattenflaskor inför träning/tävling osv. Det kan låta trivialt men att stå där med Dunken Donje och försöka hitta ett ställe utanför bilen där jag kan slabba runt är bara så frustrerande.

Till sist så hände det en incident på vägen upp till Mora. Jag hörde en smäll bak i bilen, men körde vidare och när jag sedan kunde stanna för att se vad som ramlat ner/ut, så upptäckte jag fronten till elcentralen hängandes. Argh! För det första så sitter det en del dyrare prylar där som inte tål att dra i backen. För det andra hängde skiten fast dinglandes i mina elkablar (sådär bra). För det tredje hade kabelparet till ena 12V-kontakten ryckts ut i fallet och hur det inte kunde orsaka en kortslutning fattar jag inte. Plus- och minus hängde och dinglade intill varandra. Jag tror att allt gick bra, men frontpanelen som sitter fast med fyra magneter (för att jag inte vill ha synliga skruvar eller lås), behöver mer support för skakiga vägar. Två magneter till iaf + en lite ribba nertil som gör att fronten inte kan skaka sig neråt då jag tror att det var det som hände.

Detta var största anledningen till att jag vände hemåt, för en sådan smäll till vettitusan om frontpanelen klarar av. Dessutom var min katt Ziggy märkbart stressad av allt ljud omkring parkeringen på trailtävlingen, så jag ville låta honom få andas ut lite också. Återkommer till det, men jag kommer inte att kunna ta med honom på tur när jag ska tävla, det beslutet tog jag igår.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. A

    Rekommenderar en pannlampa. Använder min i fjällen, hemma, på resor… Det finns bra, uppladdningsbara, för runt 300 spänn.
    Vad gäller torklina så tänker jag att det blir klent med blåst på kläderna om de hänger längs bilen. Det finns typ camping-torkvindor. Men en sån kanske tar för mycket plats. Annars kan du ju parkera vid ett träd och knyta linan mellan träd och bil. Min poäng är egentligen bara att köp inte för kort lina. 🙂

    1. trailpeter

      Pannlampor har jag redan med mig flera av och tro mig, jag har rejäla strålkastare till det haha. Jag springer ju i mörker mm. Inga 300-kronors här inte ;). Däremot vill jag inte ha sådant inne i bilen, utan jag bygger ju bilen så det ska fungera som en bostad och inte en koja. Apropå klädlina osv, alltså bilens svarta lack gör att den blir stekhet i solen, så jag får inte bara kläderna torra utan strukna också hah… jag torkar dem på motorhuven annars om det inte blåser. Står jag inte på en parkering eller så, så kan jag absolut köra en lina mot ett träd eller något, men det smidiga med magneter mot bilen är att jag kan ”torka på stället”. Gäller bara att komma ihåg det sedan innan jag kör iväg, kan bli en go syn annars hah

Lämna ett svar