You are currently viewing Senaste status om boende

Senaste status om boende

Jag har fortsatt att bevaka tomter och bostadsmarknaden, men det är inte lätt att fatta rätt beslut nu i dagsläget. Fick i dagarna två uppdaterade värdebevakningar på mitt eget hus och båda visade att huset ligger kvar i samma värde som innan, ingen förändring. Å andra sidan släpar det där en del, för det krävs att hus säljs för lägre värde i området för att även min värdering ska sjunka. Jag bevakar flera budgivningar i området och ett hus som låg sjönöra mm, har bara haft två budgivare och ligger just nu ca 300 000 kr under utgångspriset. Ett annat ligger också 300 000 kr under utgångspris, men det huset var verkligen ett ruckel och jag förstår inte hur man ens kan sätta 3 miljoner kronor som utgångspris påett sådant när inte ens läget var kanon. Samtidigt så pågår det också en budgivning på ett hus som är större än mitt, men där typ allt andas 80-tal. Där är det också få budgivare, bara 3st, men buden ligger just nu 300 000 kr under vad mitt hus är värderat till. Typ sista renoveringen gjordes före 2000.

Så det enda jag kan se i just min region tyder kanske inte på ett jätteras på värderingar, men helt klart färre budgivare som det verkar. 5-6 st hade varit mer naturligt, särskilt på de bud som har startat under utgångspris där en del kanske är intresserade att vara med ändå.

Min strategi just nu – tror jag – är ändå att se om jag kan hitta en tomt eller ett ruckel till rätt pris och köpa det och sedan bara pausa allt så länge och avvakta. Å andra sidan om jag vill sälja mitt eget hus och låt säga att värdet på huset sjunker redan nu, så är det ju inget som säger att jag får mer betalt för huset om 3-4 år istället. Tvärtom kanske det är ännu värre då, om inflationen får pågå och folk får mindre och mindre pengar i plånboken, men det är egentligen ingen som vet. Bara spekulationer.

Det som är lite synd är ändå att jag bara hittat ett enda objekt jag varit lite smånyfiken på, men som kanske låg lite väl avlägset, så det känns mer som att det jag söker efter kan bli väldigt svårt att hitta.

Jag har börjat fila lite på alternativa planer. Det blev inköp av en ny robotgräsklippare i år, så första tråkutgiften är redan sjösatt. En ny luftvärmepump skulle onekligen behövas och är nästa tråkutgift. Sedan har jag kollat på solceller, men det är verkligen så dålig avkastning på dem. Return of investment för min del är typ 14 år eller mer. Det som är så tråkigt med mitt hus är att trots att jag inte förbrukar speciellt mycket el alls till vardags, så drar krypgrundsavfuktaren enormt med ström. Den rackaren drar typ lika mycket under sommaren som luftvärmepumpen på vintern.

Så köper jag solceller nu och säljer huset om något år, så går jag antagligen på förlust på den investeringen. Särskilt om husets värde går ner. Jag har heller inte pengar jag kan/vill frigöra från t.ex. börsen just nu, inte efter årets totalslakt på mina investeringar (ligger mer än -30% back), utan skulle jag köpa solceller så skulle det få bli på lån. Antingen blanco eller ta ett extra bolån, men jag tror knappast banken vill ge mig samma ränta som jag band mina mina övriga bolån på i våras längre.

Samtidigt hade det varit skönt att kunna använda solceller för att kompensera lite för krypgrundsavfuktaren. Min nästa bil blir dessutom tveklöst en renodlad elbil, vilket är ca 2 år bort. En smart luftvärmepumpsstyrning hade också kunnat vara trevlig.

Jag ogillar bara att plöja ner pengar på ett objekt jag egentligen inte känner för att bo kvar i. Eller så får jag tänka om och bara gilla läget och sikta på 5 år eller mer till i huset.

Detta inlägg har 2 kommentarer

    1. trailpeter

      Jag tror inte det, men tack för tipset. Krypgrunden är så pass stor och det avfuktaren där nu kämpar på som tusan. Tror de två skulle motverka varandra bara då det är ett rejält undertryck ner i krypgrunden.

Lämna ett svar