You are currently viewing Hustankar och spaningar

Hustankar och spaningar

Jag utvärderar alla möjliga alternativ just nu runt mitt boende och har en del beslut jag måste ta. Först och främst, så körde jag ju timpristaxa på elen nu i vinter, vilket inte blev en rolig historia. Jag vägrar lägga tiotusentals kronor på elkostnader, så jag var en av dem som gjorde ALLT för att snåla på elförbrukningen i vinter, inkl att dra ner på värmen. Jag har haft 16 grader i huset varje morgon när jag vaknat i vinter. Som tack för det, så får jag mindre ”elbidrag” av regeringen – hade jag inte snålat utan höjt värmen så hade jag fått mer pengar tillbaka. Riktigt sjukt och en skaplig tankevurpa av den som kom på det förslaget… Likväl får jag se hur jag ska göra inför nästa vinter. Vill se lite hur elpriserna blir i sommar också och om jag ska ligga kvar på timpris eller ej.

Största problemet med mitt hus är att källaren kyler av hela kåken. Samtidigt stör jag mig lite på att värma källarutrymmet som jag inte använder till annat än tvättstuga, bara för att resten av huset ska bli varmt. Jag stör mig generellt på att värma bostadsytor jag inte vistas i alls (och just därför vill jag verkligen flytta till ett ”tiny house” där jag bara värmer upp boyta jag faktiskt vistas i).

En annan orsak till att mitt hus är lite lurigt att värma upp är luftvärmepumpens placering. Jag hade ju en ”specialist” på luftvärmepumpar på besök som skötte flytten av min luftvärmepump när jag renoverade. Han tyckte att den skulle vara ovanför mitt kylskåp, vilket med facit i hand var helt hål i huvudet. Dels får jag in värme i kyl/frys varje gång som jag öppnar dörrarna, för luften studsar mot dörrarna och in i kylen. Dels så blåser luftvärmepumpen på tvären i huset – inte längs med. Jag får således bara en pytteliten zon med värme från den.

Sedan är luftvärmepumpen i sig från tidigt 2000-tal. Den är mer än 15 år gammal och inomhusdelen börjar få svårt att uppfatta signal från fjärrkontroillen och utomhusdelen vibrerar som ett jetplan, så ska jag bo kvar i huset ett år till, så åker jag nog på att byta luftvärmepump. Jag kikar på lite olika modeller nu och jag vill snarare installera en vid mitt burspråk. Den kommer att blåsa luft rätt på köksdelen, vilket heller inte är optimalt, men det är bättre än det jag har nu idag. Alternativt så om det är en luftvärmepump där man kan vinkla utblåset i sidled, så skulle jag kunna offra lite av min hemmabio och sätta den på väggen till min bioduk. Båda alternativen kommer att göra att värmen träffar just den yta som källaren kyler av samt att luften kommer att gå längs med huset istället. 

Detta innebär dock att jag kommer få fula håltagningar ovanför kyl/frys. Jag har också ett gammalt hål vid badrummet (en felaktig hålsågning under badrumsrenoveringen där hålet är kvar fortfarande). Tillika har jag vid korsdrag fått en dörr vars handtag slog in ett hål i en gipsskiva, så jag har egentligen tre hål att ordna i köket i sådana fall. Nästan så jag får räkna med att köpa gipsreparation och spackla, slipa och måla om lite. Det skulle i varje fall vara skönt att få en modern luftvärmepump installerad och jag skulle vilja se hur bara den påverkar elförbrukningen i mitt hus med. Det som verkligen påverkar elförbrukningen är dock krypgrundens avfuktare. Herrejävlar. Det syns direkt när jag har slagit på den en dag och kört. Ännu en gång så aldrig mer ett hus med krypgrund.

Apropå det så har jag verkligen funderat på om det skulle kunna gå att fylla igen krypgrund och källare. Beställa en grusbil som sprutar in makadam och fylla upp och sedan försöka isolera och gjuta en platta med golvvärmeslingor. Det är dock sjukt svårt som huset ser ut nu och jag vet inte hur mycket mer jag vill lägga varken i tid eller jobb på huset.

En annan sak jag funderat på lite är solceller, men kostnaden för solceller är riktigt hög. Bara en liten installation drar iväg bort mot 80 000 kr. Jag ska kolla med min mäklare om han tror att jag kan få igen de pengarna vid en försäljning, för jag kommer inte hinna bo i huset så pass länge att det lönar sig för mig med solceller. Jag förbrukar generellt sett för lite el för det. 

Jag har även funderat på att bygga en attefallare och flytta ut till den istället, sedan använda mitt boningshus som förråd bara. Sänka värmen och allt. Det är dock ett jättejobb med att koppla på en attefallare på befintligt avlopp och annat och nu i efterhand ångrar jag att jag inte drog fram både vatten och avlopp ”till framtiden” när jag dränerade om huset. 

Rent krasst är det lite för mycket ”om och men” runt huset där jag helst av allt hade velat få börja om från grunden med ett helt nytt objekt. Nu har jag med mig ett helt annat ”mindset” också och vet på förhand vad jag måste planera inför. Det visste jag ju inte under renoveringen, då jag mer eller mindre tog del för del bara i ren självbevarelsedrift. Jag vet så mycket mer hur jag skulle vilja designa en tomt, en infart/parkering, garage/carport, förråd/attefallare och optimera en bostadsyta. 

Nya tomter och andra hus är det dock ont om. Jag har bara hittat ett enda hus som jag funderade lite kring, en liten stuga men som inte riktigt var byggd så som jag hade önskat (trots att den var byggd 2015). Jag fortsätter att bevaka marknaden i varje fall så får vi se. Rent krasst så borde jag sälja mitt hus precis nu innan räntor osv stiger, samtidigt som jag borde köpa ett nytt objekt precis nu också. Stiger räntorna, vilket de troligtvis gör väldigt snart, så kan bostadsmarknaden ta en liten paus. Oavsett vilket så får jag typ förbereda mig för ett år till i huset iaf och då får jag se ny luftvärmepump som ett måste i år.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Sebastian

  Jag tror att en attefallare kan vara ekonomiskt det bästa.
  Kombinera det med att tömma huset och fixa till det (och ha det kallställt om du itne behöver det) så blir det ju en uppsida vid en ev försäljning.

  Utmaningen är ju som du säger priserna. Finns inte en suck att man som ensam kan köpa ett hus (eller för den delen bygga) i sthlm eller göteborg. Jag är glad att jag hann köpa innan covid. För mitt hus är upp 80%…. Hurra. men man ska ju bo nånstanns med. Det bästa är att det sänker belåningsgraden.

  Vad gäller LLVP så har jag en av de nyare panasonicarna. Den sprutar luften dit den känner att den behövs. Den varierar i höjdled och sidled. Pana, Daikin och mitsu är de du ska satsa på då det är märken med bra kvalitet och en hel del saker på köpet.
  Placeringen vid burspråket låter perfekt

  Jag har FTX och då är det viktigast att få värmen så att den sprids via det. Annars är det nog smart att få ut det i hela ditt långa rum. Då komemr de andra utrymmena få det på köpet

  1. trailpeter

   Kruxet med en attefallare är att det är ett helvete att koppla på vatten/avlopp. Måste i praktiken gräva upp halva trädgården igen för det. Helt ny vattenledning måste dras från källaren osv. Alltså, jag orkar inte med så stora projekt på ett objekt jag ändå inte vill bo i för all framtid. Jag får se, fortsätter att ”idlea” och kolla tomter. Det är klart mycket lättare att dra upp en djupborrad brunn på ett ställe och ordna fram vatten, avlopp och el till ett nybygge än att koppla på en befintlig installation som här.

Lämna ett svar