You are currently viewing Ingen bra garagestart

Ingen bra garagestart

Blev inte riktigt som jag hade tänkt idag med min första byggdag i garaget. Tyckte jag hade planerat allt perfekt, ändå kom jag på i bilen strax efter att jag lämnat huset att jag behöver ju dragfjäder om jag ska dra elkabel + att jag behövde stålborr för håltagning på taket (jag hade centrumborr för trä med mig i bilen). Vände hem och hämta dem, men väl nere i garaget så slog det mig att elen jag ska dra nu har jag inget att fästa flexslangen i ännu. Alla som har dragit elkabel i flexslang vet hur hopplöst det är om den inte sitter väl förankrad, helst med tätt CC-avstånd, men åtminstone om man kan förankra slangen i enda änden. Jag kommer alltså få kapa flexslangen på förhand, sedan dra igenom kablaget och därefter montera det i bilen allt eftersom mer trä kommer på plats. Jag skulle alltså ha behövt ha med mig ett eller två skruvclips till slangen, för det finns en trätrappa i garaget som jag skulle kunna nyttja som ”slangsträckare”. Är man två så går det mycket enklare också för övrigt, men nu bygger jag ju ensam.

Sedan kom nästa chock. Färgen på mina lastreglar hade släppt på taket! Aldrig varit med om något liknande. Det är aluminiumprimern som verkar ha släppt från skenorna och tagit ytfärgen med sig. Jag som hade tänkt bara dundra på med solpanelen och såga hål idag, men sådär vill jag inte lämna skenorna. Får ta med mig stålborste, primer och färg ner igen. Frågan är om det var för fuktigt eller kallt ute eller något sådant när jag målade dem? Tyckte de fick torka fint inne i garaget mm iaf. 

Sedan kom ännu ett irritationsmoment. Plywoodskivorna inne i bilen på golvet har slagit sig rejält. Helt klart temperaturskiftet från att få komma in i ett varmt och torrt garage. I och med att jag inte har någon inredning som står på golvet ännu, så kan de slita loss sig själva från isoleringen under trots att de är limmade med PL200. Drog på rejält med mer lim idag och satte press på ett ställe. Kommer få limma om skivorna i helgen och låta de torka under tryck. Kommer göra mycket bara jag får på stommen för badrummet, stommen för köket och stommen för loungen samt nedre regeln för sängväggen. Då trycks allt ner och på sin plats på riktigt. 

Jag fogskummade i varje fall lite till i taket, drog på ett lager tec7 till på insidan mot båda takluckorna samt klippte till mer armaflex och satte i taket. Jag måttade också ut för läkten jag ska skruva i taket. Jag kommer att sätta 8 mm läkt i taket med 3 mm liggunderlag mellan trä och plåt. Läkten skruvar jag fast med montageskruv upp i takbalken. På läkten kommer jag att rita ut var det är hål i takbalken. När jag sedan monterar takpanelen så kan jag skjuta med dyckertpistolen genom läkten och upp i hålrummet som är fogskummat. Jag får se om jag inte drar på lite trälim också. Då kan jag skruva panelen i ändarna bara, sedan limma/köra med dyckert mitt på. Panelen är ju spontad, så allt bildar en helhet. Dock kommer jag att tappa lite av ”flytförmågan” om panelen sitter som berget, men ytan är samtidigt inte större än 6 kvm heller. 

Det jag inte vet riktigt ännu är hur jag ska göra med ytterbitarna. Väggpanelen kommer att gå upp mot en plåtbalk och takpanelen kommer att möta samma plåtbalk – men det blir ett mellanrum på ett par centimeter med blottad plåt. En tanke jag har är att sätta vinklade klossar i varje hörn och ta en takpanel, såga bort sponten på den och sätta den på sniskan.  En vanlig hålkälslist får jag inte upp t.ex, den kommer att slå i balken och allmoge tror jag inte blir så snyggt. Däremot skulle jag kunna ta en vinkellist och sätta möljligen om jag hittar en som är i rätt storlek. Jag kommer att bygga takpanelen från mitten och ut mot ändarna först så får jag se sedan.

Lämna ett svar