Kondens – rosten och möglets bästa vän
När man bara kör en vanlig bil t.ex. så har man oftast en bra ventilation, dörrar öppnas frekvent osv och man spenderar kanske inte överdrivet lång tid i bilen per dygn (undantag yrkeschaffisar). Om man börjar BO i bilen, så blir det en annan femma. Dels släpper vi människor i sig ut fukt, en hel del per dygn faktiskt och om vi dessutom sover i bilen så blir det en del. Ökar vi värmen inuti och det är kallare utanför, så kan det bli kondens på insidan av fönster mm. Lagar vi dessutom mat, kanske kokar något, så är luftutfällningen extrem.
En av de högprioriterade delarna i vanbygget blir alltså att ombesörja god ventilation. Jag kommer troligtvis att gå på lite för mycket och hellre kunna stänga av/dra igen om det blir för mycket. Taklucka + takfläkt kommer att finnas, men utöver det funderar jag på att sätta en eller två ventiler också. Jag ska börja med taklucka och fläkt iaf och prova dem live för att känna hur mycket genomströmning jag får osv.
Att tänka på är också att kör man ventilation, så kan man även riskera att dra in varmare utomhusluft en varm sommardag och är då klimatet betydligt svalare inne i bilen, så ökar den relativa luftfuktigheten. Du kan riskera att få 75% eller mer, vilket i sin tur gör att mögel kan börja gro i allt organiskt material (framför allt träbeklädnaden). Viktigt att hålla koll även på detta – så självklart ska en hygrometer installeras inuti vanen för att ha järnkoll på klimatet!
Varm luft mot kall plåt
Det svåra med hela vanbygget är just att hantera den varma inomhusluften som träffar den kalla plåten. Nu sensommardagar och höstdagar, så skulle det bli ett faktum direkt en svalare natt med lägre temperatur utomhus och om jag skulle köra en dieselvärmare inuti bilen t.ex. Det sista jag vill få är kondens typ i dörrar osv som i sin tur rinner ner i dörrbaljor och ligger där och frodas. Då kommer rosten som ett brev på posten. Det jag heller inte vill ha är kondens direkt bakom träpanel mm som jag ska montera sedan. Då är det risk för mögel.
I den bästa av världar så borde jag täcka all plåt på insidan med ett material som inte släpper igenom fukt. Om det dessutom isolerar samtidigt så är det kanon. XPS-cellplast har slutna celler och släpper inte igenom fukt och fungerar utmärkt för ändamålet. Dock avskyr jag att jobba med cellplast och det är också brandfarligt. En total skumisolering av hela bilen hade fungerat, men väljer man inte brandsäkrat skum, så kommer man aldrig kunna svetsa något i bilen utan att det börjar brinna. Rejält. I praktiken skulle man kunna elda upp hela bilen i ett nafs då cellplast och polyuretanskum är riktigt duktigt på att brinna och är rentav något man inte rekommenderar i vissa konstruktioner i hus, just för att det kan skapa en dödsfälla.
Problemet med att sätta ångspärr
En del väljer att köra vanlig glasfiberisolering, vilket är smidigt i alla håligheter och utrymmen. Därefter sätta vanlig ångspärr, dvs byggfolie precis som man gör inne i hus. Problemet är att inne i hus så har man det ändå rätt så enkelt med raka väggar, fönster, dörrar och genomföringar tätas enkelt. Du har inga rörliga delar i själva väggen eller liknande. Det har vi i skåpbilarna. Titta på bilden på dörren, vilken jag inte begriper hur jag ska lösa. Det är låsmekanism, både mekanisk och centrallås/fjärrlås. Bak i bilen sitter baklyktor med glödlampor etc. Sådant här vill man ju kunna komma åt. Sätter man ångspärr/byggfolie hela bilen men lämnar dessa ställen, så går ju fukten och varm luft rätt ut i dessa utrymmen – och kondenseras rätt ut i de ställen jag precis skrivit att man INTE vill ha fukt i. Där man upptäcker det på tok försent genom genomrostade balkar nertill osv.
Dessutom så är själva ytterplåten också en ångspärr, så då sätter man i praktiken dubbla ångspärrar med ett utrymme mellan och gör som en kapsel. Får man daggutfällning där, så blir det otroligt svårt att torka ut det genom ventilation.
I mitt bygge så finns det ingen tvekan om något annat än att försöka fuktsäkra plåtens insida och inte köra med byggplast/ångspärr, men däremot satsa på rejält med ventilation och givetvis en trådlös hygrometer så jag kan se vanens inomhusklimat även när jag inte är ute i den. Precis som jag har gjort i huset med med vind, källare etc.
Armaflex och Evazote
Flera proffsföretag som bygger husbilar av plåtisar kör på Armaflex eller liknande produkter. Den stora nackdelen är priset, det är långt ifrån billigt. Den stora fördelen är att det är som ett liggunderlag med självhäftande baksida (finns även utan självhäftande om man vill limma själv). Man skär lätt till det med kniv och det går skapligt snabbt att montera och det är mycket enklare att hantera än XPS-skivor där det lutar eller är ojämnt pga strukturer i plåten. Armaflex och liknande produkter nyttjas inom VVS-branschen som rörisolering och där om något finns ju krav på både isolering, kondens/fukt osv på rör. Dessutom är det rätt så motståndskraftigt mot brand i jämförelse mot cellplast. Jag har beställt 19 mm-skivor från Tyskland som är på väg. Jag kommer att isolera alla ”stora partier” rätt snabbt med detta. Därefter kommer jag att förstärka troligtvis med vanliga liggunderlag med slutna celler utanpå där jag känner att jag vill ha tjockare isolering. Sonika limma på ett lager till, fast med billigare liggunderlag istället för den dyrare armaflexen. Takbjälkar t.ex. kommer att skumisoleras med brandtåligt skum. Därefter kommer jag att limma ett tunt liggunderlag (3 mm) över själva plåten, så att inte kondens kan fälla ut på takets bärande konstruktion. Något jag ser att väldigt många vanbyggare struntar i helt. De isolerar alla stora ytor och lämnar balkar, vilket både blir köld- och värmebryggor samt riskerar kondens och rost på bärande konstruktion.
Tillbaka till dörr- och lampproblemet.
Det jag fortfarande inte blir klok på är hur jag ska göra här, men jag har en liten tanke om att isolera plåten runt om där jag kommer åt, sedan göra som en liten kapsel över själva låsmekanismen. När jag sedan klär in dörren så blir detta en löstagbar del med skruvar eller något sådant. Samma sak baktill med lamporna. Jag kan eventuellt isolera med lite stenull just här i själva kapseln. Tanken är att det ska vara lätt att komma åt utrymmet för att göra service på lås (som förr eller senare kärvar) och inte minst baktill för att kunna byta glödlampor. Då kan jag också inspektera dessa utrymmen och se att det inte har kommit kondens eller rost här.
Exakt hur jag ska bygga kapseln vet jag dock inte ännu. Jag tänker allt från att limma XPS-cellplast mot plåten som en liten box, sedan på själva ”locket” som jag sedan bygger av träpanel så isolerar jag på baksidan med liggunderlag. Då kommer inte isoleringen emot plåten just här, men den isolerar ändå skapligt från varm luft från inomhusmiljön.
Övrig isolering
På golvet kommer jag köpa tunnare XPS-cellplast, men sedan har jag inte bestämt mig om jag ska ha en plywoodskiva ovanpå det först innan jag lägger på vinylgolvet. Plywooden bygger tyvärr höjd, men jag tänker mig att av säkerhetsskäl för t.ex. en krock, så vill jag kunna skruva inredning i både vägg och ner i golv. Limmar jag XPS-cellplasten på plåtgolvet och sedan limmar plywoodskivan på det, så blir det en rätt så solid konstruktion. Det kan räcka med tunnare plywood, men jag binder liksom samman hela golvet. När jag sedan bygger köksbänk så skruvas denna både i plywood i väggen och i plywooden i golvet. Samt limmas. Allt för att om jag skulle frontalkrocka med något, så vill jag inte riskera att inredningen kommer flygandes som ett brev på posten rätt i nacken. Någon garanti finns ju så klart inte, men jag ska ändå försöka tänka med lite säkerhetstänk. Dessutom kommer jag att ha en skjutdörr mellan förarutrymmet och bodelen och den är tänkt att ta första smällen om något kommer flygandes vid en krock. Jag kommer att bygga skjutdörrarna själv av XPS-skivor med laminat limmad utanpå för att få tunna, isolerade dörrar.
I taket blir det armaflex 19 mm rakt av. Jag får se sedan när jag fått på det första isoleringslagret om jag vill förstärka. Det går att köra stenull t.ex. för att skapa ett tjockare lager mot armaflexen – eller som jag varit inne på tidigare, dra på ett lager liggunderlag med slutna celler direkt mot armaflexen.
Hej Peter
Har själv börjat med ett husbils bygge, och hamnade på din sida av den anledningen när jag sökte på isolera plåtis
Många intressanta tankar du har ang isoleringen och som jag delar med dig, å helt lätt och självklart är det inte….
finns ju en hel del skräck exempel på nätet så man blir mörkrädd
Att det blir typ armaflex över hela är nu bestämt.
Skulle vilja komma I kontakt med dig å utbyta lite funderingar å tankar,
Hoppas å vore tacksam om du har lust å återkoppla till mig.
Mvh Peter
Tjenare, absolut, jag ser din mail här, så jag återkopplar där. Det finns lika många sätt att göra på som det finns vans tror jag.. 😛
Hej!
Tack för en bra blogg, var köpte du din armaflex?
Tjenare! Jag köpte mitt på https://isolierprofi.eu/ men numera så brukar det finnas riktigt bra deals på Amazon!
Hej Peter
Tack för alla tips. Är i färd med att sätta upp Armaflex i taket på min campervan. Du skriver att du använt brandtåligt skum in i balkarna. Har du något tips på var jag kan hitta det och tips på vad man bör tänka på.
Ett stort tack på förhand.
// Peter
Tjenare! Det finns på Woody/XL-bygg mfl, men minns inte vilket märke jag köpte nu. Om man väljer att fogskumma i balkarna så gäller det att ha tillräckligt med hål för skummet att kunna expandera ut i, annars är risken att skummet trycker ut och bucklar plåten i taket istället. Man bör sonika skumma med lite försiktighet och inte bara kräma på 🙂