You are currently viewing Nu börjar allvaret.

Nu börjar allvaret.

Tisdag 25e april. Dags att börja klättra. Inatt sov jag riktigt bra, men det var en iskall natt. Lätt under -20. Jag hittade dock en kombo mellan min buff och andningsmask som gjorde att det inte blev så mycket kondens. Galet skönt att andas varm luft när man sover utomhus i -20!

Idag packas ryggsäcken tung. Jag får slita ner lägerpackning och klätterutrustning till Lobuche basecamp. Där slår vi läger två nätter. Inatt runt 02 börjar vi toppturen vilket blir en rätt tuff klättring. 1100 höjdmeter tror jag och upp till en höjd jag inte är acklimatiserad för. Jag kämpar fortfarande med acklimatiseringen i Everest basecamp och känner mig inte alls stark. Det kommer att bli flåsigt och jobbigt. Kul ändå att få bestiga ännu en 6k-topp, det blir liksom andra berget högre än Elbrus och Kilimanjaro.

Därefter en vilodag i Lobuche bc innan vi går tillbaka till EBC. Strax därpå ska jag göra en första tur genom isfallet vilket blir tekniskt svårt och farligt. Runt 15 stegar i år som jag måste gå på för att ta mig över glaciärsprickor  mm. Nåja en sak i taget, siktet inställt på Lobuche nu!

För övrigt har jag aldrig trampat i så mycket jakbajs som nu. En jak producerar… mycket. Rentav oundvikligt att inte kliva i skiten så att säga.

Jag har heller aldrig tidigare sett så mycket turister på en vandringsled. Everest Basecamp Trekk är det som lockar horder av japaner, koreaner och britter i första hand. Många indier också. Det är dock glesare efter Lobuche. Märks att många ger upp vid Dingboche-Lobuche.

Ikväll tältar jag med Kipa Sherpa i ett litet tält och gör vår egen middag. Kom igen gubbakroppen, slit upp mig till 6000m nu.

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Sam

  Bra sömn låter som ett tecken på att acklimatiseringen börjar ta sig tror jag.
  Kul med en topp som träning, det kommer nog vara väldigt vacker utsikt där.
  Kommer bli jobbigt, men du klarar det.

 2. Ildiko Stadling

  Vi håller tummarna för dig Peter! Vad bra gjort av dig att komma så här långt! Vilken enorm utsikt du har! Kämpa på!
  Ha det!
  Mamma. Leffe & Sune

  1. happyhiker

   Tackar, krama sune från mig!

Lämna ett svar