You are currently viewing Rutt & plan för Aconcagua

Rutt & plan för Aconcagua

Så, då har jag fått ett uppdaterat schema för Aconcagua. Så här kommer jag att röra mig på berget…

Nu börjar jag bli nervös på riktigt. Har jag fysiken för detta? Hur kommer acklimatiseringen att gå denna gång? I Elbrusgänget var det några som hade mått riktigt dåligt och fått avbryta på Acon pga höjden och förfrysningsskador. Kommer jag att klara detta?

Så här ser programmet ut i varje fall;

Dag 1 – Avresa Sverige
Dag 2 – Mendoza, utrustningscheck
Dag 3 – Ordna med tillstånd. Transport till Penitentes
Dag 4 – Trek till Confluencia (3390 m)
Dag 5 – Trek till Plaza Franzia (4200 m)
Dag 6 – Trek till Plaza de Mulas (BC) (4300 m)
Dag 7 – Vila i BC
Dag 8 – Bära utrustning till Camp Canada (5050 m)
Dag 9 – Vila i BC
Dag 10 – Övernattning i Camp Canada (5050 m)
Dag 11 – Klättra till Nido de Condores (5550 m)
Dag 12 – Klättra till Camp Colera (6000 m)
Dag 13 – Toppförsök
Dag 14 – Extradag för toppförsök
Dag 15 – Extradag för toppförsök
Dag 16 – Klättra ner till Plaza de Mulas
Dag 17 – Trek och transport till Mendoza
Dag 18 – Expeditionen avslutas
Dag 19 – Avresa hem

Spontant känns programmet aggressivt, men det ska bli intressant att se hur min acklimatisering kommer att gå. Dag 5 är en acklimatiseringsdag för att kunna må bättre dag 6 då jag kommer till base camp. Redan i Base Camp är jag på högre höjd än dubbla Kebnekaise. Dag 8 är också en acklimatiseringsdag för att klara dag 10 bättre, samt att jag kan slita upp all alpin utrustning i två omgångar. Jag har dock fått med mig erfarenhet nu från både Kili och Elbrus och lärt mig att ta det lugnt, hålla nere puls och flås, inte stressa kroppen för hårt och se till att verkligen vila, äta och dricka när tillfälle ges. Låta kroppen få bygga de där extra röda blodkropparna i lugn och ro.

Toppturen startas även här nattetid, men lite senare tidsmässigt än Kilimanjaro vad jag förstått. Mer som Elbrus. Sedan är det en lång ”grind”, där jag får vara mentalt förberedd på 12-14 timmars nötning. En lång travers tills man kommer till Canaletan, som vad jag förstår är en slags ravin eller ränna med 35 graders lutning och småsten/skravel. Är det snö och is är det definitivt stegjärn+isyxa där. Just Canaletan verkar vara fruktad av många och kanske inte så konstigt om man redan är trött och känner av höjden.

De två störta faktorerna för om jag kommer att lyckas eller misslyckas är acklimatiseringsgraden och vädret. Har sett flera rapporter på avbrutna toppförsök pga för hårda vindar, storm osv. Det här berget verkar vara ett riktigt blåshål. Klimatet i sig annars kommer vara mycket sten och damm. Jag kommer att behöva en buff på lägre höjder för att skydda luftrören lite mot dammet och jag kommer också få tänka lite packningsmässigt, med någon extra zip-påse till elektronik mm.

Det mentala fokuset ökar nu iaf, helt klart!

 

Lämna ett svar