Trail Running - Äventyr - Bergsbestigning

Inspiration - Tips - Utrustningslistor - Recensioner - Nybörjarhjälp

Klockan är långt efter midnatt när du ålar dig ur sovsäcken och gör dig i ordning. Efter dagar, kanske veckor av väntan är det nu dags för den allra sista utmaningen. Det är dags för topptur. Pannlampans och månens sken lyser upp den kyliga natten. Du sätter en fot framför den andra, långsamt i vad som känns som en evighet.
Tröttheten finns där men överröstas av tankarna att äntligen få nå toppen.
Plötsligt skymtar du toppen. Hjärtat slår några slag snabbare och kroppens glädjerus gör att du ryser till. Samtidigt som solen kryper upp över horisonten tar du sista stegen och når äntligen toppmonumentet! Du fixade det!

Du sluter ögonen och tar ett djupt andetag och njuter av känslan av att vara oslagbar.

Om Bergsbestigning och Äventyr

Känslan att efter många timmars fysisk och för den delen kanske också psykisk utmaning nå toppen på ett berg och få blicka ut över vyerna är obeskrivligt magisk. Resan och äventyret är dock så mycket mer än så och börjar långt innan du närmar dig foten av berget.

Äventyret i sin helhet börjar inte sällan med att man tittar på bilder, kanske läser på någon blogg, kanske ser en film på youtube. En dröm vaknar till liv. Efter att beslutet är taget börjar planering. Utrustningsgenomgång. Träning och förberedelser. 

Sedan kommer bergsbestigningen i sig. Inte sällan möten med nya, härliga människor. Nya miljöer och nya upplevelser. 

Väl hemma så fortsätter äventyret när man återupplever det. Tittar på filmer och foton. Pratar med vänner. Kanske inspirerar andra. Bergsbestigning är så mycket mer än att ”bara” nå toppen av ett berg!

Min bakgrund som bergsbestigare

Det hela började egentligen med vanlig fjällvandring, men där toppen av Kebnekaise plötsligt lockade. En dröm vaknade till liv och jag lyckades genomföra och fullfölja min dröm. Äventyren fortsatte sedan i Norge med både Galdhöpiggen och Glitttertind som bestegs, för att sedan byta sida av ekvatorn och bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro.

Under en väldigt intensiv period följde sedan bestigningar av både Europas högsta berg Elbrus samt Sydamerikas högsta berg Aconcagua.

Efter det har jag även gjort två försök att bestiga Everest, men fick avbryta både 2017 och 2018 pga infektioner på luftvägarna. Som vanligt när det gäller bergsbestigning, så finns det aldrig någon garanti för att man når toppen. Man kan bli sjuk eller så sätter vädrets makter käppar i hjulet. Just därför är det så viktigt att inte bara se själva toppen som det enda i äventyret utan att se det till hela upplevelsen.

Vill du ha rådgivning runt utrustning? Få träningstips? Låt mig hjälpa dig!

Jag är i startgroparna med att utveckla en tjänst där jag kommer att erbjuda hjälp med träningsupplägg som är anpassat för att komma i form för just ett bergsäventyr. Oavsett om det är Aconcagua eller Kebnekaise som lockar så hittar vi ett upplägg som passar precis dig. 

Nyfiken? Kontakta mig med en intresssenamälan!