You are currently viewing Så. Trött. På. Huset.

Så. Trött. På. Huset.

Jag är riktigt trött på huset nu för nu märks det att jag är på väg in i ”fas2”, där sådant som var nytt och fräscht när jag renoverade det börjar gå sönder. Jag fick köpa en ny LED-list till köksskåpen då den gamla brunnit ut, men det var ändå en ringa kostnad och ett lätt byte. Nu håller jag på att felsöka downlightsen i köket som har slocknat helt. Ett riktigt skitjobb, som bara är pilligt och tar tid. Det kan vara fem anledningar till att har slocknat. Jag har redan kollat säkringen i variatorn och bytt, så det som återstår är trasigt drivdon, trasig variator, kabelbrott eller trasig LED-spot. Jag bävar för att det är det sistnämnda då jag nyss bytte till ett annat drivdon utan effekt och jag har svårt att tro att variatorn kan gå sönder. Eftersom downlightsen är seriekopplade så har en enda spot lagt av, så tror jag att hela kedjan bryts (vet inte om LED-spotten kan göra bypass på strömmen?).

Här kommer kruxet då. Jag vet ju inte vilken, så jag måste försöka ta ner spotarmatur för spotarmatur och göra en manuell bypass och se om belysningen tänder upp för att lokalisera vilken av armaturerna som har lagt av. Jag vet inte ens om jag kan få loss en armatur hur som helst då de sitter fjäderbelastade och det är risk för att det kommer bli åverkan på gipstaket när jag måste bända ut dem. Krux nr2 är att jag tror inte armaturerna säljs längre. Jag hittade iaf inte dem vid en snabb sökning. Hade jag valt singel-downlights i köket så hade jag säkert kunnat hitta någon ny som påminner om de andra, men jag var dum nog att välja dubbelarmatur. Inte tusan tänkte jag då på att de kunde gå sönder.

Det är nog ett heldagsjobb att bara göra denna felsökning. Sedan är det samma sak med spottarna på väggen, de har också gett upp (men där tror jag det är glapp i någon kontakt). Likaså har en av spottarna i hyllan ovanför sängen lagt av och jag fick även byta ut ett par spottar till köksfläkten nyligen. Där var det dock halogenlampor, så det var bara att byta till en ny lampa. 

Totalt har jag dock 54 st downlights/spottar allt som allt i huset, allt från belysning i fönstersmygar till tak och i hyllor.

Säga vad man vill om gamla tidens glödlampor som man bara kunde skruva ur och byta på en minut. När LED-lamporna har brunnit ut sin livslängd så är det betydligt mer meck och fix.

Allt detta gör att jag ännu en gång känner för att jag vill ha ett mindre boende. Mindre delar som kan gå sönder och så enkelt som möjligt. Drömmen om att flytta till en attefallare kvarstår.

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Seb

    Gott nytt!

    Ja det känns som det är utmaningarna med alla dessa ”spot-mattor” som var på modet ett tag. Spottar går ju sönder med och rä ett projekt att byta där det inte är helt säkert att installationen fungerar med nya saker.
    Och det som du nämner nu är ju sånt som kommer med alla hus. Även om man köper ett helt nytt så börjar det gå sönder saker förr eller senare. Upplever snarare större motstånd och ”besvikelse” från de som köpt nytt när det är dags börja renovera….

    Sen köper jag helt och hållet ditt resonemang om storlek på boende. Har ju själv mer eller mindre en ”gård” med hus plus 3 till byggnader på 2400 kvm. Det kräver en del underhåll-. Även om det ger mycket frihet på andra sätt.

    Men gillar man inte att fixa och grejja är det nog bra att göra en översyn av boendet.
    Här i Sthlmsområdet skulle jag dock säga att hyra känns uteslutet. Det som är billigt har 30 års kötid. Och det som är tillgängligt är inte direkt i lugna områden. Återstår gör det som är relativt nybyggt och då hamnar man på 12.000 i månaden. Vilket är 50% mer än vad jag betalar för en hel fastighet.
    Sen det där omaket med att det inte finns parkering. Garage är svindyrt. Med mera.

    Attefallare tror jag tyvärr är (väldigt) svårt i storstadsregionerna. Det stora värdet är tomten och då krigar du med alla som vill klämma in en villa på samma yta.
    Finns attefallsbostadsrätter här men då har man ju en avgift och helt plötsligt samma boendekostnad som stora huset.

    Har sagt det förr men. Tror tyvärr ditt bästa fortfarande är att bo kvar i huset och förädla det. Tills du vill flytta från storstaden.

    1. trailpeter

      Ja jag kan konstatera att hitta ny tomt inte är det lättaste, men tanken finns fortfarande kvar på att om jag hittar en tomt med ett ruckel, en gammal sommarstuga eller något och med rätta förutsättningar, då slår jag upp en attefallare där och flyttar dit. Dock måste jag ha turen att hitta en tomt som avskräcker ”villabyggare” och som inte drar iväg kostnadsmässigt.

  2. A

    Gott nytt år!
    Håller med Seb. Det är samma sak även i mindre städer.
    Vidare undrar jag hur vissa arkitekter tänker. Här ska det byggas smala radhus på en parkering inne i stan. Jag tittade på bilderna och blev positivt överraskad då det var ett stort garage/förråd framtill. Glädjen höll i sig tills jag såg planlösningen… det var inget garage. Det var badrummet. Byggt som en kloss framför huset. Så nu finns det inte en millimeter att ens bygga ett litet förråd där man kan ställa soptunna, snöskyffel, cykel mm. Det ska man tydligen ha i hallen. Alternativt gå genom huset och ha det på baksidan. Fiffigt…

    Antar att du med attefallare menar så litet hus som möjligt. Enligt reglerna måste det finnas en huvudbyggnad på en tomt för att få smälla upp en attefallare. Man får inte bara ha en attefallare. Tyvärr. Många har försökt kringgå den regeln och fått backa på planerna. https://www.attefallshus.se/regler/
    ”Ett krav för att få bygga ett attefallshus är att det finns en huvudbyggnad på tomten som är klassificerat som ett en- eller tvåbostadshus.”
    Å andra sidan finns det ingen definition för vare sig en- eller tvåbostadshus.
    https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov–byggande/anmalningsplikt/bygglovbefriade-atgarder/en–och-tvabostad_tomt/en_tvabostad/

    Och som Seb är inne på, det där med parkering och garage samt förråd är ett elände. Dagens nybyggen byggs med stora, öppna, planlösningar för fester. Dessa används kanske 3-4 gånger per år. Praktiska utrymmen som badrum, tvättstuga och garage/förråd som behövs dagligdags är däremot små skrubbar.

    Så gnällig jag var idag då. 😀
    Det går inte att göra en lösning med källaren att du flyttar hydrofor, tvättmaskin mm till ett annat ställe och helt sonika spikar igen källaren? Kanske har det som ett förråd med ingång utifrån bara. Typ en attefallstillbyggnad till garaget? Förlänga det några meter?
    I övrigt spelar det ju ingen roll var och hur man bor. Renoveringar kommer man aldrig ifrån.

    1. trailpeter

      God fortsättning! Ja med attefallare menar jag alltså antingen att jag köper ett ruckel som får agera huvudbyggnad på pappret bara, eller så köper en tomt men placerar en fristående attefallare (som då kräver byggnadslov och blir huvudbyggnad). Som det är i dagsläget kan jag inte göra så mycket. Garaget är inte heller uppvärmt och inte gäststugan heller. Jag får liksom bara ”leva med det” som det är just nu.

Lämna ett svar