You are currently viewing Dyraste boendet någonsin

Dyraste boendet någonsin

Bilden är 1,5v gammal för någon snö finns inte kvar nu. Jag har som många andra villaägare fått fundera lite över boendekostnader mm i år. Ju mer jag måste betala för mitt boende, desto mindre kan jag lägga på äventyr och upplevelser, så därav är det så starkt kopplat till mina passioner med bergsbestigning, traillöpning mm.

Jag gör vad jag kan nu denna vinter för att sänka min elförbrukning och just nu är jag väldigt glad över att jag köpte en ny luftvärmepump, en dyr Daikin. Hela kalaset gick på runt 23000 kr, men den levererar så mycket bättre värme mot för vad min gamla gjorde. Samtidigt så precis som tidigare, så är akilleshälen i mitt hus min källare. Det enda jag har där nere är tvättmaskinen typ, annars använder jag inte ytan. Därav vill jag inte värma upp den delen, vilket gör att resten av huset kyls av pga källaren. Jag säger det igen, nästa hus så länge jag är ensamstående/solo, får bli ett hus med isolerad platta på mark och ett tiny house med sovloft eller något.

Tacksam iaf för att köldknäppen vi fick släppte och att det blev mildgrader igen, för då kanske min ved räcker denna vinter. Jag kommer dock redan nu nästa elräkning att vara uppe och nosa på lika hög elräkning som jag betalar i ränta och amortering på mina bolån. Just ja, det också, värdet på mitt hus har enligt de båda värdebevakarna jag följer dippat med nästan 300 000 kr. Jag som var så nära på att komma ner till 60% belåningsgrad, men det målet försvann fort.

Med facit i hand så var det kanske skönt att jag inte hade råd att köpa fjällstugan som jag var försiktig spekulant kring, i varje fall så just precis nu känns det skönt att inte ha ett extra boende med element på sparlåga mm. Jag är glad över att jag band bolånen förra året, om än bara för 2 år, men jag skapade mig själv lite tid och handlingsutrymme iaf. Jag har ett år till på mig nu att förbereda ekonomin för vad som antagligen blir en dubbelt så hög bolåneränta 2024.

Det svänger ändå snabbt i hockey får jag säga. Från att mitt villaboende har varit på en kostnadsnivå typ under en hyreslägenhet med andrahandskontrakt i Göteborg, till att formligen svänga om fullständigt.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. A

  Kul att värmepumpen fungerar så bra.
  Tänker på det där med källaren… du kan inte tillfälligtvis ta upp tvättmaskinen till badrummet och lägga en stor lucka för källaren? Men du har väl mer grejer i källaren som behöver värme? Funderar på om det går att ha alternativ värmekälla till det?
  Äh, bara spånar. 😄

  1. trailpeter

   Badrummet får jag inte ens in ett kvastskaft i. Huset är litet du vet :). Hela källartrappan är ju oisolerad med och kyler av, så skulle ha behövt bygga om hela ytan vid braskaminen och riva hela skiten där. Finns inte på världskartan att jag orkar. I källaren är det tomt förutom varmvattenberedaren, tvättmaskin och hydrofor.

Lämna ett svar