You are currently viewing Uppdatering om huset mm

Uppdatering om huset mm

Jag börjar med en uppdatering om nya luftvärmepumpen. Vilken skillnad! Det märks att tekniken har gått framåt. Efter ROT-avdrag osv, så landade kalaset dock på 23 000 kr med markstativ mm. Daikinpumpen känner av temperaturen på mitt golv och ändrar värmespridning mm på ett bra sätt och nya placeringen av luftvärmepumpen verkar ha blivit en fullträff. Jag har fortfarande inte eldat i kaminen och testat värmespridningen då, men sätter jag luftvärmepumpen på runt 16 grader, så måste den leverera en hel del värme för att mitigera den kalla källardelen. Det i sin tur gör att jag får 21-22 grader i kök, sovrum och arbetsrum. 

Jag har även mätt hur mycket ström den drar och jämfört. Jag körde först gamla luftvärmepumpen på 21 grader i köket och sedan den nya dygnet efter med i praktiken samma utomhustemperatur. Den gamla drog 6 kWh, trots att jag också bakade och lät ugnen släppa ut värmen två gånger under den dagen. Den nya drog knappt 3 kWh med luftreningsläget. Senaste två dygnen har jag sänkt temperaturen bara lite och kommit ner på 1kWh/dygn. Nu får jag se hur kall vintern blir och det är först när det blir minusgrader som jag kan börja se vad den egentligen drar när den får jobba lite hårdare. Jag tror inte att jag får igen själva investeringen varken i år eller nästa år kanske, men jag får nog ett betydligt bättre inomhusklimat i varje fall.  

I övrigt med huset, så får jag se hur jag ska göra här på bloggen. Just nu verkar det inte som att jag kommer att köpa någon fjällstuga pga inflationen och heller inte flytta som det verkar. Jag har inte hittat en enda tomt som verkligen lockat mig till något nytt här på västkusten. Jag har mer saker jag behöver göra mitt hus, men det känns inte så meningsfullt att blogga om det om det inte blir någon löpande aktivitet.

Generellt sett hoppas jag att få återgå till lite mer fokus på äventyr och traillöpning inkl tävlingar under 2023, men jag kommer att ha fortsatt spaning på nya möjligheter för boende mm. Sedan har jag mer kvar att bygga på äventyrsbilen också innan den är helt färdig.

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. A

  Jag gillar bloggen, även om uppdateringsfrekvensen inte är som förr. De inlägg som kommer är fortfarande intressanta. Van, katter, hus… kul att läsa. 😊
  Ska bli intressant att höra om den nya värmepumpen förbättrar luften/lukten i huset.

  1. trailpeter

   Ja jag ska fundera lite. Det var roligare att blogga rent generellt om huset när det var som mest på gång, men jag tror inte jag kommer att göra om en sådan resa igen. Vad gäller lukten får vi se, jag vet inte hur mycket jag vill köra på med luftrenaren eller så, beroende på elpriser mm. Jag har ju lite svårt att märka någon skillnad själv eftersom jag knappt känner någon lukt i huset om jag inte varit bortrest minst ett dygn.

 2. Sebastian

  Låt huset vara kvar som ett område men skriv bara när nått händer eller du har funderingar. Det är väl en bra kompromiss?

  Angående luftvärmepump så är de moderna med entt scop på runt 5 helt magiska. Framförallt upplever jag att när temperaturen är runt 7-8 grader ute blåser den in massor med varmluft i huset men det är väldigt låg förbrukning.
  Jag har 114 kvm hus med ftx så den återanvänder ju värmen bra. Men det blir antagligen att jag kompletterar med en till LLVP i köket bara så att den i vardagsrummet slipper stå på en grad högre.

  Det sjuka är att LLVP har blivit så bra att det inte finns nån större ekonomi att köra luftvatten. LVVP har ungefär samma livslängd som en LLVP. Men kostar många gånger mer.
  Visst är varma golv mysigt med golvvärmemen jag upplever att med mina isoleringsförbättringar så är golven inte längre kalla.

  Och appropå det…. Det kanske kan vara nått med ett källarprojekt? Iaf isolera där det är enkelt?
  Du var väl inne på det innan du la ner den tidigare husbloggen?
  Det kan ju få ner elförbrukningen. Något som garanterat kommer ge effekt på värderingen på huset på sikt.

  1. trailpeter

   Ja, jag blev galet nöjd med min Daikin nu iaf, får se hur den arbetar när det är 10 minusgrader eller mer och hur mycket den får arbeta.

   Vad gäller källaren så har jag tänkt tanken. Jag måste oavsett ordna till en elcentral där innan en försäljning, men samtidigt känns det lite B att plöja ner massor med pengar och jobb på en yta jag inte kommer att använda själv. Jag tröttnade på den delen när det var så mycket runt tvättstugan som behövde bilas upp mm. Tyvärr är det mer jobb med källaren än vad jag tror jag är villig att lägga energi på.

 3. Sebastian

  Nu var det länge sen vi hörde nått Peter!

  Hoppas att allt är bra med dig och Ziggie

  1. trailpeter

   Tackar, det är fint med oss 🙂

 4. A

  God Jul och Gott Nytt år!
  Både till dig, Peter, och Ziggy, men även till alla som läser bloggen. 🙂

  1. trailpeter

   Tack detsamma från oss!

Lämna ett svar