You are currently viewing Ny luftvärmepump installerad!

Ny luftvärmepump installerad!

Jag står precis som många andra hushåll och bävar lite för de ökade kostnaderna rent generellt nu runt inflation, energikris och annat. Redan förra vintern drog elpriserna i taket, långt innan Rysslands andra invasion av Ukraina och jag kämpade med att försöka hålla elkostnaderna så låga som de bara gick då. Mitt hus har flera akilleshälar sett till energi och värme. Källaren är en då den bara är isolerad under mark och ej ovan jord samt inte heller invändigt och har heller inte någon värmekälla (mer än ett elemement som jag kan starta). Källaren i sig går under halva huset, men kyler av hela mitt vardagsrum både temperaturmässigt och genom att skapa riktigt kalla golv. I vardagsrummet har jag inga element kvar, utan jag tog bort direktverkande el när jag renoverade den delen. Däremot har jag braskaminen där, så med en brasa tänd blir den delen varm och mysig. Dock har jag inte så mycket ved i år och jag vill snåla på veden utifall att det blir planerade strömavbrott eller annat i vinter till följd av effekt- och energikrisen.

En annan akilleshäl är min gamla luftvärmepump. Dels för att den i sig är gammal, ca 15 år (sedan förra ägaren) och därmed inte så effektiv jämfört mot lite modernare pumpar. Förra vintern trodde jag att den skulle lägga av helt också, så jag hade ingen bra magkänsla med att lita på den inför kommande vinter. Dels är den riktigt korkat placerad och jag ångrar att jag inte insåg det själv. Jag tog ju hem en ”specialist”, en installationstekniker, som föreslog placeringen när jag renoverade hallen där den satt innan. Det idiotiska är att pumpen blåser på tvären av huset och värmen sprids t.ex. inte till sovrum, arbetsrum och framför allt inte till vardagsrummet som är just där huset kyls av mest. Den gamla luftvärmepumpen blåser också ovanför kyl/frys precis och frågan är hur mycket kyl/frysen fått arbeta extra pga det?

Så nu fick det bli en ny luftvärmepump och denna gången tog jag i från tårna. Jag tittade på lite billigare modeller först för runt 12-15 000 kr efter avdrag, men det blev nästan 10 papp till istället och i torsdags installerades en Daikin som är A+++ klasssad vad gäller energieffektivitet. Själva SCOP-värdet går inte ens att jämföra med min gamla luftvärmepump. Nu valde jag en ny placering också och satte den i vardagsrummet, så att den dels kan blåsa luften längs med hela huset som är rektangulärt i formen, dels så kommer den kanske att motverka avkylningseffekten från källaren. Förhoppningsvis också sprida värme från kaminen.

Igår körde jag mätning på luftvärmepumpen med runt 20 grader i hela huset. Värmespridningen kan jag konstatera är redan så mycket bättre och framför allt är klimatet i vardagsrummet enormt mycket skönare. Totalt drog den 4,5 kWh igår. Nu är det dock mildgrader ute. Idag har jag startat gamla luftvärmepumpen för att mäta hur mycket den drar och jämföra.

En annan intressant grej är att luftvärmepumpen har inbyggt ozonaggregat med, så den allena kan också motverka ”stuglukt” osv i huset. Fortsättning följer, men genom denna investering hoppas jag kunna hålla 18-19 grader inomhus i vinter utan att bli totalt ruinerad iaf.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. A

    Hoppas det blev bra. 🙂

    1. trailpeter

      Det blev en jätteskillnad! På alla sätt och vis, så enormt mycket bättre värmespridning och så galet energieffektiv.

Lämna ett svar