You are currently viewing En digital spark i röven!

En digital spark i röven!

Jag har en sak jag slarvar med rejält och det är sömnen. Det bästa jag har gjort senaste åren har dock varit att köpa en ny säng, en Jensensäng. Hade ingen aning om att man kunde sova SÅ bra, alltså vad har jag gjort egentligen tidigare i mitt liv om nätterna? Jag sjunker ner på ett sätt som är bara så otroligt mysigt och gosigt. Ett tyngdtäcke var också ett mycket bra inköp som jag märker en jätteskillnad av. Jag somnar fortare och jag sover lugnare. Däremot är jag duktig på att ta med mig saker i huvudet då jag inte varvar ner mentalt innan. Jag bearbetar jobb och annat nattetid och vaknar ofta om nätterna med tankar på jobb, livsutmaningar, grubbel eller annat. Nu kommer detta synas på grafer och statistik då jag igår slog till och köpte en ny träningsklocka. Fast jag inte skulle köpa just den.

Jag har ägnat timmar åt att gå igenom olika klockmodeller då jag var sugen på något nytt och något jag har saknat på min Suunto 9 Baro är att kunna tracka mot dubbla GPS-band bland annat. Jag använder klockan extremt mycket till navigering och inte bara som en vanlig träningsklocka. Så Suunto-9an är det verkligen inget fel på i sig, men för just mina specifika behov, så sökte jag något nytt. Sedan tyvärr det som gör att utbudet smalnar av är att jag vill ha batteritid som klarar ultralöpning och helst bergsäventyr med.

Allt landade på att klockan som verkade bäst för mina behov var en Garmin Enduro 2, som är fruktansvärt dyr. Helt sinnessjuk prislapp. Därav avfärdade jag den helt och hållet och tänkte vänta ut ny teknik.

Samtidigt så har jag känt ett litet vakuum i livet nu på sistone, utan något riktigt roligt att se fram emot i år och i helgen så kände jag att klockinköpet skulle få ett symboliskt värde också. En slags signal till mig själv att börja preppa mig själv inför nya äventyr men också att vässa min egen hälsa. Jag har några kilo fett jag behöver bli av med, jag saknar fortfarande muskelmassa som jag förlorade på Everest och jag saknar styrka. Jag behöver få upp min kondition rejält. Dessutom har det varit några år nu med flera skador, där jag just nu bearbetar en fotskada sedan i somras också. Det stora fokuset de senaste två åren har dock varit på att få ihop bra pass till löpargruppen. År 2023 kommer jag att vilja sätta mig själv i fokus primärt.

Jag har varit (är) lite skeptisk till ”hälsofunktioner” på klockor generellt, men jag är nyfiken av mig och nu vill jag se hur klockan kommer att kartlägga mitt liv kontra hur jag själv uppfattar formen. Sömn, stress osv är ju trots allt faktorer som inte bara påverkar återhämtning i sig, utan också prestation och skador.

Ibland när jag tränar så kan jag känna att energin är som bortblåst och det ska bli lite intressant att se hur det korrelerar till vad klockan säger. Det kan nog vara nyttigt för mig att få en digital spark i baken som t.ex. säger åt mig att jag måste fokusera mer på vila, sömn, återhämtning osv. Det blir en annan slags medvetenhet om jag sover dåligt flera nätter på raken och får det slängt i ansiktet av en digital graf som ”läxar upp mig”. Det ska bli kul att se om detta ändrar mitt beteende!

Dessutom älskar jag ju både statistik och att sätta mål och jag vill redan nu få bättre sömnpoäng än natten som var. Så även om man ska ta datat med en nypa salt, så ska detta bli riktigt intressant!

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Sebastian

  Du är inne på nått generellt.

  När man fokuserar på ekononomi och kostnader är det lätt att man grubblar och bara ser det negativa.

  Samtidigt är det här det livet som vi får. Så med vissa förbehåll behöver man unna sig saker med. Att hitta en balans mellan ekonomisk prepping och att inte bara strama åt och leva i grått.

  Det skulle jag säga är en av utmaningarna när man är ekonomisk och lever själv. Samtidigt som man har massa saker som kan suga pengar….. Det gäller hitta den där balansen. Tryggheten gör ändå att man sover bättre 🙂

  1. trailpeter

   Det är helt klart en balansgång, men blev ett dyrt år ändå med ny luftvärmepump + gräsklipparrobot och sedan denna klocka hah.

Lämna ett svar