You are currently viewing Fokus på hus, värme och elräkning

Fokus på hus, värme och elräkning

Tillbaka till att fixa på mitt eget hus. Det här året blev verkligen inte som jag hade trott eller hoppats på och jag får erkänna att jag börjar sakna våra ”lagom”-år, utan pandemi, krig i närområdet, inflation mm. Min privatekonomi sticker iväg rejält i kostnader nu, trots att jag medvetet har sänkt kvalitén på maten jag äter och köper billigare produkter mm. Mycket är tyvärr elen som har stuckit iväg.

Jag har gjort en upptäckt i år dock. Eller jag visste egentligen om det innan, men har inte brytt mig så mycket, eftersom elkostnaden inte har varit så hög. I min krypgrund sitter en sorptionsavfuktare, en Corroventa CTR200 som Anticimex installerade en gång i tiden åt förra ägararen (hela det jobbet kostade förra ägaren 120 000 kr för övrigt, puh). Den där rackaren ska se till att jag inte får mögelpåväxt i krypgrunden, men den drar kopiösa mängder energi och går typ 24/7 även fast den inte borde gå. Dessutom tar Hygrometern till den inte hänsyn till temperaturen. Nu när elkostnaderna drog iväg så kostade plötsligt luftavfuktaren mer än vad min luftvärmepump kostar och drar vintertid! Den kostar till och med mer än vad laddning av laddhybridbilen kostar. Just nu har jag slagit av den helt, men jag ska köpa en temperaturreglerat Hygrostat och koppla in till den samt verkligen kalibrera allt så den inte går i onödan.

Utöver det, så har jag börjat gå vidare med inköp av ny luftluftvärmepump. Min gamla sitter väldigt dåligt placerad och jag ångrar att jag tog hem en installatör när jag renoverade hallen och lät honom ge råd om var den skulle sitta. Dels blåser den varm luft på kyl/frys, vilket ökar förbrukningen, dels blåser den på tvären i huset och når inte helt huset som är avlångt/rektangulärt. Istället kommer jag att sätta den nya luftvärmepumpen uppe till vänster och låta den blåsa längs med huset. Här är även golven kalla vintertid, eftersom jag inte har någon bra värmekälla i källaren under som bara är delvis isolerad på utsidan, så med tur kan den nya luftvärmepumpen värma golven här. Dessutom kommer den sprida värmen från braskaminen bättre.

Jag kikar just nu på Daikin där jag också har möjlighet att koppla på ett till inomhusaggregat, så jag skulle kunna sätta en del att arbeta nere i källaren med. Det får nog nästa husägare köpa i sådana fall. Väntar in ett par offerter till nu bara, men ska försöka ta beslut i veckan. Det ska bli intressant att se hur klimatet i huset påverkas samt förbrukningen. Min gamla luftvärmepump har minst 15 år på nacken och har ett SCOP/COP på 2.8. De nya pumparna jag tittar på nu ligger på runt 4. Med de skenande elpriserna nu, så kan det bli så att den nya luftvärmepumpen betalar igen sig lite snabbare jämfört med vad den gamla hade kostat i förbrukning.

Tyvärr räknar jag dock med boendekostnader på över 16 000 kr i vinter just pga elkostnaden, samt med en inomhustemperatur på 16 grader igen, precis som förra vintern. Om det sedan kommer att ske något politiskt som hjälper upp så får det vara en bonus, men jag fick inte ut mycket av det förra ”elbidraget” just för att jag snålade så mycket jag kunde med elen. Så jag ”målar fan på väggen” lite inför denna vintern och hoppas hellre på att stormen rids ut bra, än att få överraskningar och ångest över höga utgifter.

Utöver luftvärmepumpen får jag också offert på solpaneler nu nästa vecka. Dock velar jag lite där, för det innebär att jag måste utöka bolånet lite för att baka in installationskostnaden och det innebär ett nytt lån med högre bolåneränta. Å andra sidan så är risken att elpriserna kommer att vara höga en längre tid framöver och då kanske jag får en bättre ”ROI/return of investment” på solpaneler mot för tidigare. Får se vad offerterna ligger på, jag orkar nog inte installera det själv även om det inte är raketforskning med fästen mm.

Om jag går vidare med dessa investeringar, så ökar det chansen/risken att jag väljer att bo kvar i huset fler år än jag tänkte innan detta året. Undantaget är om jag träffar en partner som förändrar boendesituationen.

Lämna ett svar