You are currently viewing Första sommarsemestern med äventyrsbilen!

Första sommarsemestern med äventyrsbilen!

Bilen är fortfarande inte helt färdig, men efter 2,5 år och två olika bilar, så har jag äntligen fått ta två turer i sommar där jag fått prova på ”vanlife” på riktigt. Mellan turerna så byggde jag två överskåp bak i bilen och det gjorde massor för att få en bättre förvaring, men det är också på det temat som jag har en hel del kvar att göra på bilen. I och med att bostadsytan är så liten som mindre än 5 kvm, så behöver allt vara lätt att hitta och förvara, så jag behöver addera nät på insidan av dörrar, sy små fodral eller göra väskor till t.ex. laddare/kablar till prylar mm. Jag har under båda turerna lärt mig massor om hur jag själv beter mig i bilen och vad jag vill ha för att göra livet på sådan liten yta lättare. 

Det blir liksom en hel logistik som måste till, så när jag vaknar på morgonen, så behöver jag göra allt i en viss ordning för att det ska fungera. Bort med lakan/täcke först (som jag ska göra en ”bedroll” av framöver), upp med kudden i överskåpen (visste inte att den fick plats där, men det får den), sedan bort med en dyna som jag har för att täcka en utdragbar sängdel och därefter kan jag skjuta tillbaka sängdelen och börja laga frukost. Sedan i och med att jag har katten med mig, så ska han ha mat/vatten, kattlådan ska tömmas, han ska luftas lite utomhus och gärna ta en promenad i koppel till morgonkaffet mm. Det blir helt andra rutiner än hemmavid i huset liksom där jag kan gå från sängen till morgonkaffet och inte göra något mer. 

Samma gäller matlagning där jag äter en annorlunda mat i vanen, mycket enklare än den jag lagar hemma. En nackdel har varit att jag inte får i mig så mycket protein, utan det blir lätt t.ex. pastarätter osv och jag behöver proteinkällor för min träning. Troligtvis kommer jag att få prioritera att ta med mig vassleprotein och se till att köra det som mellanmål när jag kör mm. 

I bilen nu i varje fall har katten Ziggy bott in sig helt ok. Han hittar sin kattlåda som är inbyggd och får mat och vatten. Under andra resan nu så verkade det fungera helt strålande att låta honom vila framme på instrumentpanelen när jag kör. Jag kan sträckköra i 6 timmar och han gnäller inte ett dugg, utan sover/vilar eller tittar på omgivningen från framrutan. Underbart! Jag har också en toalett och gud så skönt att kunna stå på en parkeringsplats vid ett köpcenter eller vad som, med fullt av folk omkring och sitta i godan ro på toaletten. Så värt det. Sedan har jag ett kök i form kyl/frys, två gasbrännare och rinnande vatten, ca 50 liter totalt som jag använder som dricksvatten och till matlagning samt disk. Jag gör dock av med en del vatten, så jag får fundera på om jag inte ska ha en extra separat tank till en utedusch. Alternativt får jag fylla på med dricksvatten efter vägarna, men det hade varit skönt att bara göra det ”i nödfall”. Det är framdraget för att koppla på en utedusch i varje fall och jag har en gasolvärmare för varmvatten också. 

Jag har förvaring för min utrustning och det har fungerat bra att ha en plastlåda bak i bilen med min trailutrustning, allt från skor till löparväst, vattenflaskor mm. Så länge det är uppehållsväder i varje fall, vräker det ner så blir det svårare. Fiskespön och annat är också med. Sedan har jag något jag fullkomlingen älskar och det är hemmabion inne i bilen. Projektor, filmduk och en kraftfullare blåtandshögtalare. Det är så otroligt mysigt att kura in sig i kojjan på hjul och ha filmkvällar. 

Utöver en utegrill på gasol som jag har med mig, så ska jag komplettera med ett utekök också och ett portabelt bord som jag ska kunna hänga utanpå bilen. Kände när det är finväder och man stannar för lunch osv så kan det vara gott att laga maten utomhus istället och gasolgrillen åker mest fram på kvällen för att laga middag. 

Bilen är kittad med 4G-antenn på taket och router med dubbla SIM-kort, så jag växlar till Telianätet när jag är till fjälls. Det finns också en slags elcentral som håller koll på laddning från solpaneler mm och också temperatur och luftfuktighet i bilen och skickar bland annat larm via mail om temperaturen blir för hög. En stor takfläkt ser till att ventilera bilen (rejält) och fungerar också som köksfläkt. 

Med andra ord så även om bilen inte är färdig och att det saknas en hel del innan jag kommer att göra en ”van tour” på youtube, så har jag kommit väldigt, väldigt långt och har en bruksbar bil nu. Riktigt roligt! Däremot kommer jag förmodligen att få en hjärnblödning när bränslefakturan kommer för 2x fjällresor, fy fan. Jag har just nu budgeterat 10 000 kr för dieselkostnader vilket är helt sinnessjukt galet. 

Fortsättning följer, men kul att bygga en egen äventyrsbil och åka runt med, faktiskt visade sig vara ungefär så som jag hade föreställt mig. Det jag har kvar att göra på bilen kan jag ta lite i godan ro, vilket gör att nästa vår har jag förhoppningsvis en bil redo att rulla ut med direkt på våren.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Sebastian

  Väldigt skönt höra att det fungerar med Ziggy. Man vet ju aldrig hur det går med ungkatter, även om man inte ska underskatta deras förmåga att bara anpassa sig när de inser att det inte är nått farligt.
  ”Gömstället” gör nog mycket med.
  Plus att när han får sova i fram så har han ju full koll 🙂

  Kul att du har en bil som är ”bra” som den är nu. När allt annat är sånt som du kan göra när du har ttid och lust och rena förbättringar blir det ju en annan känsla än måsten och deadlines.

  Bränslepriserna ja…. Har läst rapporter om folk som skulle leva ”fire” och åka runt världen och leva på avkastning och/eller bidrag.
  Där är det tydfligen rätt många som har fått tänka om helt. Speciellt de med äldre fordon som kan dra över litern milen (För att inte tala om de med ombyggda bussar/lastbilar).
  Du har ju ändå det här som nått extra i livet. Så även om det är mycket pengar så är det ju inte så att du ska bo i vanen… Eller kör runt med en massa skit du inte använder. Andra kanske lägger 15.000 på all inclusive i medelhavet. Du åker med vanen.

  1. trailpeter

   Ja det fungerade bra med både bil och katt och det var helt klart positivt under semestern. Får se vad nästa steg blir nu, ska först betala ockerpriser på ved (1200 kr/kubiken) och sedan bränslefakturan puh.

Lämna ett svar