You are currently viewing Nya tankar runt hus, boende och livet

Nya tankar runt hus, boende och livet

Jag är nyligen hemkommen från en tur till hemtrakten utanför Sundsvall där en begravning var det primära syftet med resan. Sedan fortsatte jag västerut och hälsade på lite vänner mm innan jag åkte till Jämtlandsfjällen. Besökte två olika ställen och fick heeeeeeelt magiska upplevelser, med underbar natur, avskildhet och äventyrskänsla deluxe. Tänkte röra mig söderut genom fjällen ner mot Dalarna, men det blev sämre väder, så jag valde att köra hela vägen hem. Behövde ändå ta hand om trädgård, hämta ut lite väntande paket och annat. 

Det tog dock 9,5 timme att köra hem från Ljungdalen och nu valde jag att köra väster om Vänern denna gång då det är massor med vägarbeten (som det har varit i flera år nu) öster om Vänern. Det var dock minst lika segt att köra väster om Vänern. 

Jag började dock fundera lite i bilen på vägen hem och väl hemma nu, så var det gott att sova i en riktig säng, bo bekvämt liksom, laga mat och annat hemmavid – men jag vill tillbaka till fjällen en sväng. Och har då alltså minst 8 timmar att köra för att bara nå Dalarnas fjällregion. Fasiken vet om det inte hade varit värt att ha ett till boende högre upp i landet ändå. Något där det inte gör något om gräset växer till en äng, eller ännu bättre om det bara vore en naturtomt. Jag skulle kunna hyra in hjälp att ta hand om mitt eget hus från typ maj till september (eller kortare period) i sådana fall och istället göra EN resa upp genom landet till det andra boendet och sedan använda det som huvudbas innan jag drar ut med äventyrsbilen.

Det skulle ändra rätt mycket i mitt liv överlag. Jag har så många gamla vänner, rentav gamla bästisar och människor jag formligen älskar, som jag aldrig hinner träffa riktigt pga avståndet. Det blir så otroligt svårt och stressat att försöka pressa in allt och alla under sommarsemestern. Skulle jag bo ”på någon timmes avstånd” i ett par månader istället, så skulle det förändra läget radikalt. 

Sedan älskar jag att träna i fjällen, det är den absoluta favoritmiljön jag har att springa i. Även där, att bara ha någon timme bort till fjällen skulle förändra massor. Återigen, att kunna se att vädret är bra en helg och dra iväg med äventyrsbilen och springa en hel helg i fjällen och sedan åka ”hem” hade varit underbart. Det behöver inte vara fjällen enbart heller då jag nu i sommar upptäckte att ett ställe som Mora hade ju helt underbar springnatur att bjuda på då jag var där och sprang Mora Trail.

Jag skulle också vilja köra till Lofoten t.ex. eller Abisko och få äventyra lite, men från mitt hem nu till Lofoten så är det 22 timmars bilkörning. Det kräver sin planering och är inget man bara gör en ”långhelg”. Hade jag kunnat halvera den tiden så hade det faktiskt gått att ta just en långhelg ledigt och ändå nå Lofoten/Senja. 

En annan sak som jag också har funderat på är hur dåliga fiskevatten vi har här söderut i landet, i varje fall om man vill fiska insjööring. Det är nästan bara put’n’take-vatten med regnbåge osv, medan jag i Ljungdalen körde förbi så många goa fiskevatten. Återigen så blir det dock bara stressigt om jag har typ några veckors sommarsemester och då ska jag hinna fiska, hälsa på vänner och springa i fjällen liksom. Thats it?!

Så gott folk, jag pejlar nu lite efter en tomt till salu, alternativt fritidshus eller litet hus oavsett skick någonstans mitt i landet och gärna västerut. Ånge/Bräcke eller mer västerut, Idre/Sälen-hållet, Härjedalen överlag, Östersund med omnejd osv. Det kanske är det som blir mitt nästa drag i livet, istället för att försöka få tag på en fin tomt för ett nybygge här på Västkusten.  

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Sebastian

  Tror det är helt rätt beslut. Du har ju funderat en hel del på det där med hus och kommit fram till att ekonomin inte tillåter ”drömmarna” söderut.

  Tittar man på fritidshusmarknaden så tror jag det kan komma gyllene tillfällen året som kommer. Elrpiser och bolåneräntor kommer att göra att många ser över sin ekonomi och sommarhus som inte används så ofta bör komma ut på marknaden.
  Ännu bättre skulle väl vara om några av de husen som stor tomma kommer ut. Men många släkter verkar tycka det är viktigare att ha ”morfars hus” kvar. Även om det förfaller till ett skick som skulle få morfarn att gråta.

  En ytterligare faktor är att den prisökning som man sett på fritidshus främst varit på åretruntstandard. Tittar man på hus som har el men ingen bra lösning för vatten och avlopp så kan man landa på en miljon för en stuga vid en sjö även i uppland.

  Med tanke på att du är händig och har verkar ha ork så kan du ju köpa ett hus med behov av lite kärlek som du skapar en bra nivå för sommarmånaderna och sen kallställer.

  Kollade Booli lite snabbt och la ett filter på 600.000…. Då får man ju upp riktiga villor med schyst standard i avfolkningsdelar av landet.
  I dina områden du nämner verkar det vara lite dyrare då det kanske är större efterfrågan på fritidsboende. Men om man går på den standard jag nämner verkar det ju vara görbart på 500.000

  1. trailpeter

   Jag känner mig inte fullt så sugen egentligen att renovera något så långt från hemmaplan och med en helt annan logistik som krävs. Inte minst om det är något fjällnära. Nu har jag dock hittat tomter, precis där jag var förra veckan, som är galet billiga. Ett litet nybyggt tinyhouse där och jag är i mål + har något som går att hyra ut också.

 2. Kalle

  Har själv kikat en del i Härjedalen runt Messlingenområdet och där har det varit riktigt fina priser, så länge man ligger en bit utanför skidorterna.

  1. trailpeter

   Precis! Det var verkligen inga billiga tomter precis vid skidbackarna, såg flera som låg på 1,5-2 mille vilket typ är vad en tomt kostar utanför Göteborg med. De tomterna jag har kikat på nu som ligger mer off (men ändå bilavstånd till skidorter) har varit en nolla mindre i kostnad. Helt klart mer överkomligt då.

Lämna ett svar