You are currently viewing Semester – och årets mest effektiva dag?

Semester – och årets mest effektiva dag?

Jag är ju hopplös, hah, men åkte iväg och var borta knappt ett dygn, sedan hem igen och för all del så tog jag en rätt så lugn söndag (skurade bara kök och planerade och lite annat), men i måndags hade jag årets mest effektiva dag. Jösses vad jag fick saker och ting gjort, men inte med äventyrsbilen, utan med huset primärt.

Vi kan börja med utespat, kanske det mest korkaste jag byggt till huset om man ser till allt jag har gjort. Så mycket strul som jag hade med det innan jag fick det tätt och fint, sedan var det kul att bada i något år och sedan har jag inte använt det. Alls. Jag tror inte ens jag har startat upp det på flertalet år. Det är liksom ett jättejobb att fylla med vatten, kolla ph-värde och annat – bara för att jag ska bada själv!? Dessutom går allt på el och just nu är jag sådär sugen på att dra igång en 3kW elpatron med dagens priser. Det hade varit en annan femma med en hel familj som både hjälps åt att sköta om spa’t men också fler som vill bada.

Nu har det inte varit igång på många år och jag har ingen aning om det ens fungerar. Troligtvis inte. Jag lyfte först på locket och fyfan vad skit som samlats där. Mossa, alger, löv och skräp. Tog nog två timmar att bara rengöra allt en första omgång med algborttagning osv. Sedan fyllde jag upp lite vatten längst ner i botten där alla luftutblås finns där jag tänkte att slangar säkert har frusit, för även om jag tömmer spat så blir det kondens på höst/vintern och det lägger sig som vatten längst ner där luftslangarna ligger. Några timmar senare var vattennivån densamma dock, så slangarna verkar inte ha frusit. Dock när jag öppnade pumphuset, så såg jag att elboxen där var öppen och jag har ett vagt minne av att min jordfelsbrytare har gått. Hela altanens elförsörjning är avstängd, så något hände för några år sedan, men jag minns inte vad. Får slå på och kolla vad som händer och ev felsöka.

Edit: what the f… jag har TROTT att hela altanens el har varit avstängd, men det är den ju inte. Allt utom de två slingorna som ligger på relä till utespat är påslaget. Och jag som har dragit förlängningskablar och allt när jag behövt göra något med verktyg. Nåja, så går det när det var länge sedan man tittade till detta. Däremot är relät med timer i elcentralen stendöd. Den styr de två slingorna till utespat. Misstänker att det är dags att köpa nytt relä och nu kan man ju köpa med WIFI istället för att fippla med små knappar (det relät var rätt kasst ändå).

Om spat fungerar så lite sugen blir jag ändå på att åtminstone ta något enstaka dopp i sommar. Dock så skulle jag haft ett glaslock till spat istället så att vattnet värms dagtid av solen, så kan man köra elpatronen bara nattetid när elen är billigare.

Nästa arbetsmoment blev uteköket. Så. Galet. Smutsigt. I och med att jag jobbar med grillolja och annat där, så blir det lätt skitigt. Det tog några omgångar att skura rent diskhon. Där skulle jag egentligen behövt ha något att täcka diskhon med när den inte används, för att slippa ansamlning av löv och annat. Skönt att bocka av detta från todolistan iaf.

Sedan hade jag en restpunkt från garagerenoveringen och det var två eluttag i verkstaden som inte blivit inkopplade. Vilket i sig har stört mig under flera år, för samtliga eluttag vid verkstaden går på samma slinga som har varit bruten i väntan på att jag skulle köpa förhöjningsringar till en eldosa i väggen. Jag köpte ringarna, men har aldrig prioriterat att fixa det. Idag bröt jag strömmen i garaget och såg till att göra klart detta. Det gjorde också att jag fick igång två eluttag extra på utsidan av garaget vilket jag också behöver nu när laddningen av bilen går på 3-fashandsken där. I samma veva passade jag också på att gå igenom hela elcentralen och märka upp varje säkring, yay!

Sedan tog jag mig an det jobb jag avskyr, men som egentligen inte ÄR så stor grej = byta filter i krypgrundsavfuktaren. Välbehövligt dock, riktigt smutsigt var det vilket kanske syns på bilden. I samma veva ställde jag ner spjället. Jag har tidigare kört det på högt flöde för att skapa mer undertryck och minska ev lukt inne i huset, men jag vet inte om det luktar speciellt mycket mer om jag ställer ner det? Jag provar iaf så får jag se hur min elförbrukning blir också. Alltså det tar egentligen inte mer än 10 minuter att byta om till snickarbyxor med knäskydd + långärmat som skyddar mot makadamen och byggplasten jag ska åla/krypa på, sedan åla mig bort till avfuktaren, ta bort skyddskåpan och byta filter. Ändå drar jag mig alltid för det. Ska försöka komma ihåg till nästa år att det är faktiskt ”bara å gört” som göteborgarna säger.

Jag har nog ett 50-tal actionpunkter på mitt hus överlag att ta hand om också, så jag skulle egentligen behöva ett år till att bara beta av allt sådant med. T.ex. har LED-listen under köksskåpen gjort sitt nu, brinntiden verkar ha gått ut och den lyser knappt längre. Efter 12 år i huset börjar det att bli lite ”wear and tear” onekligen. 

Lämna ett svar