You are currently viewing Naturvillan – innovativt

Naturvillan – innovativt

Har kikat på detta koncept innan, utan att ha fått någon ”wow-känsla” sådär och jag är ju heller inte speciellt extrem i mitt miljötänk. Man kan värna om miljön och vår planet på flera sätt och jag undviker gärna symbolhandlingar eller annat som inte gör speciellt stor nytta. Jag undviker även generellt sett att prata om ämnet eftersom det är rätt infekterat och polariserat. Samtidigt tycker jag det är lite barnsligt roligt med bygget av min äventyrsbil och att vara just offgrid. Jag kan verkligen arbeta från bilen och ha kök och hushåll utan att stå uppkopplad mot något elnät. Det är en ny slags frihetskänsla ändå.

Senare år har jag tilltalats mer och mer av att ändå leva mer minimalistiskt dvs att bo i ett så litet boende som möjligt, ha så låga driftskostnader som möjligt osv och nu får jag jag ändå erkänna att liiite coolt verkar ett sådant här hus vara ändå. Jag begriper dock inte hur man kan vistas inne i det sommartid, med tanke på att mitt växthus är stekhett trots öppna luckor när solen brassar på. Alltså nog för att jag gillar medelhavsdtemperatur, men jag vill verkligen ha ett svalt hem och framför allt när man ska sova.

Kul grej ändå att avloppet återanvänds och ger näring till växterna och jag som redan nu har börjat tycka odling är bara roligare och roligare, skulle kanske gilla ett sådant här hus ändå. Alltså att få en massa gratis grönsaker under en längre period av året vore rätt så ballt ändå. Dessutom precis detta hus är ju byggt på en klipphäll, så typ NOLL annan trädgård att ta hand om än den som är inne i växthuset. Ja tack!

Men som sagt, jag skulle nog vilja få uppleva ett sådant hus först och verkligen känna hur klimatet är, både inne i växthuset och inne i boningshuset först.

Apropå miljö, så nu i vinter så hade jag några grannar som som verkligen eldade ALLT när energipriserna var som högst. Vi pratar tryckimpregnerat, madrasser, däck, ja gudars vet allt de stoppade in i sin kamin. Vad som kommer att hända nästa vinter i kvarteret törs jag inte ens tänka på. Dessutom bunkrar folk med ved nu och vedpriserna skjuter i höjden, så jag måste själv lägga en asdyr beställning på ved nu i veckan. Typ några kubik kostar som en restresa till Gran Canaria.

Btw den som vill läsa på mer om just detta hus så är det ute till salu just nu hos ERA och husbyggarna heter just naturvillan, så där finns mer info för den nyfikne.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Sebastian

  Det ser ut som att priserna på el kommer att skena då Putler verkligen kommer att ta till gasvapnet mot Europa.
  Mest troligt får vi två vintrar som kommer bli extrema vad gäller elpriser.
  Svårt att klaga för mycket då vi iaf inte blir invarderade och mördare. Men fy fan.

  Även de med solpaneler råkar ju ut för att man producerar el när den behövs som minst. Där den lilla trösten för dem varit att priserna varit så höga även nu i sommar att de kan ”fondera” sin sommarproduktion att använda på vinterns elräkningar.

  Här ute i Roslagen är det samma. Grannarna eldade med dyngsur ved så det stank i hela området. Och de är för lata för att stapla veden de köper så den ligger stjälpt mitt på deras tomt öppen för väder och vind.
  Med vedpriserna här ute så är det folk som räknat på att det inte lönar sig om elen totalt ligger under 3 kr/kwh. Det är alltså mest lönsamt om man har tillgång till ved att såga och klyva själv (om man orkar).

  Vet inte om det är positivt men de skenande huspriserna kommer nog vända rejält. Med dyr uppvärmning och en ränta som verkar ligga på 3,5-4% i framtiden blir det för dyrt med hus för många.

  Vad gäller växthushusen så är jag intresserad av TCOO (total cost of ownership). Dvs hur slår kostnaden för de där ”speciallösningarna” mot ev justeringar på driftkostnaden. Och är driftkostnaden lägre eller högre med tanke på att det är större ytor som ska värmas om man inte kallställer växthuset under vintern.
  Alla specialavloppslösningar skulle jag säga enbart fungerar för den som brinner för att syssla med det. Är det en normal familj som inte vill tänka på sin skit så är det för jobbigt.

  Med det sagt så är jag helt och hållet för att man testar nya sättatt bygga och leva på. I Sverige har vi ju dick utmaningarna med våra vintrar som har gjrot att våra standardhus på gjuten isolerad platta (med vattenburen golvvärme) är dyrare att bygga än många andra konstruktioner i världen men väldigt drifteffektiva i vårt klimat.

  1. trailpeter

   Ja jag tror också det blir två dyra vintrar, har i varje fall tagit höjd för någon tusenlapp dyrare elräkning per månad så är det gjort. Blir det inte så, så blir sparkvoten högre istället. Ved för min del fyller ett syfte att värma hela den del av huset som källaren kyler ner. Kaminen är centralt placerad så jag får en mycket bättre värme från den än från luftvärmepumpen, men som sagt, snart 1000 kr/kubiken i kostnad + utkörningsavgift är galet.

Lämna ett svar