You are currently viewing Mörkt för tomt- och husdrömmar

Mörkt för tomt- och husdrömmar

Nu är högsäsongen igång, då både tomter och hus kommer ut en efter en på marknaden. Jag valde att inte gå vidare med en tomt jag sneglade på som hade lite sjöutsikt, låg lite avskijt och verkade småmysig, men hade strandskydd och ett berg bakom som skuggade lite väl mycket av dagen. Dessutom en väg helt utan underhåll, vilket man skulle behöva upphandla. Tomten, där man inte ens vet om man kan få dispens från strandskyddet, såldes för över 2,6 mille, så över en mille upp från ursprungspris med och med de förutsättningarna så icke prisvärt enligt mig. Nu fanns det ju ett äldre torp på tomten, så för att fortsätta rusta upp det, absolut, men inte prisvärt för nybyggnation.

Det är flera tomter till salu bara runtom i mitt område med, men tyvärr har flera köpeklausul med hustillverkare, som givetvis vill få bygga stora, storfamijehus osv. Jag tror spontant att om/när jag väl hittar en tomt som jag vill ha, fritt från hustillverkare och med rätt läge osv, då kommer jag inte ha budgeten för att både köpa tomten och bygga ett nytt hus. Inte ens ett litet hus i fritidsstorlek. Det kommer att landa på 5-6 mille som det verkar och det blir en helt galen budget ihop med huset jag redan sitter på nu idag. Så just nu så verkar det som att drömmen inte går att uppnå här i trakten iaf så länge jag är solo och inte har någon att dela budgeten ihop med.

Det enda som skulle kunna vända på steken är om jag annonserar och har tur och får napp av någon privatperson som vill stycka av, alternativt via kontakter/nätverk, så jag får klura vidare.

Det har fått mig ändå att fundera lite på andra alternativ. Om nu bostadsmarknaden backar pga höjda räntor och värdet på mitt hus sjunker igen (rätt troligt), så kan jag glömma att komma under 60% belåningsgrad på bra många år. Då amorterar jag ändå 2%. Annars hade det varit en milstolpe bara för att kunna få den absolut lägsta och bästa bolåneräntan.

Att köpa ett ruckel till sommarstuga någonstans och slänga upp en Attefallsstuga att bo i ser också lite svårt ut än så länge, med tanke på att även ruckel säljs för helt galna priser.

Ett alternantiv skulle kunna vara att leta just ett fritidsboende, men söka mig längre bort från Göteborg. Då får jag fundera bara på hur långt ifrån. Jag tilltalas dock inte så mycket över dubbla boenden som ändå ska skötas om osv. Jag har vänner som har sommarstuga i fjällen och de är ju ett kollektiv som hjälps åt att sköta stugan. Sedan ska den underhållsvärmas och annat. Det bästa i det läget är ju att hyra ut den under högsäsong osv.

Eller så avvaktar jag helt och hållet och hoppas på att hitta en partner att bygga en ny framtid ihop med, men det har ju gått sådär bra hittills efter 12 år i huset…

En sak som börjar bli mer eller mindre akut med mitt hus är dock staket och häck. Nu fick jag ta en första smäll och köpa en ny robotgräsklippare då den gamla behövde nytt moderkort, så årets första oförutsedda utgift blev på 12000 kr. Luftvärmepump står också på tur, men mitt staket börjar se helt bedrövligt ut. På sydsidan har de rasat och gått av på flera ställen. Det är tryckimpregnerat gammalt trä som sonika har ruttnat. Mot vägen till har det börjat rasa med. Mot vägen skulle jag vilja sätta upp en häck, även om jag vet hur mycket extra jobb det innebär och det kostar en bra bit över 10 000 kr det med. Kanske får bli ett höstjobb.

Summa summarum så vet jag fortfarande inte riktigt hur livet ska kunna utvecklas kommande åren. Jag stör mig på att jag inte har en plan, något att verkligen greppa, att sikta emot. Jag vet vad jag vill, men det känns inte uppnåeligt just nu. Fortsättning följer.

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Sebastian

  Smäller till rätt mycket på bostadsmarknaden här i Roslagen iaf. Eller rättare sagt. Det som kom ut i helgen säljs inte alls.
  Nu tror jag att det mest är för att det råder en osäkerhet kring vad som händer med konjunktur och räntor. Folk verkar vara svinpesimistiska
  (Precis i detta läge går jag och byter jobb)

  Jag har vänner som köpt hus på toppen och nu ska sälja lägenhet. Och trots att den är mitt i Sthlm och de la sig 1 miljon under vad grannen fick för sin för 3 månader sen så har de på en vecka inte ens fått ett skambud.

  Så mitt generella råd kring fastighetsaffärer nu är att man ska ha is i magen och avvakta. Det är mycket som kan hända

  1. trailpeter

   Här går det faktiskt objekt som vanligt nu, med bra drag i budgivningarna. Sedan om räntan faktiskt krämar iväg en del, då blir det kanske annat ljud i skällan, men bostadsbristen kvarstår ju. Bästa hade varit att sälja mitt hus nu, sedan bo i hyreslägenhet och invänta en ”krash” och köpa in mig billigt på en tomt 😛

 2. Sebastian

  Appropå tomter så ser man här ute att de lägger ut tomterna först utan att ha tecknat med tillverkare. Om det inte är någon som lägger upp intresse på nån månad så kommer tomten ut igen men med en hustillverkare knuten till sig.

  Är du verkligen intresserad av en tomt skulle jag rekommendera markägarna. Att åka runt och kolla var det är fint. Ser ut att vara dålig skog men ändå nära väg. Så kollar du vem som äger det hela.
  Ängsmark är generellt väldigt svår att få bygga på. Medans lågavkastande skog kan gå rätt enkelt att stycka av och skapa en villatomt av.

  1. trailpeter

   Ja, tanken har slagit mig, även om det är ett projekt i sig att hitta markägare. Jag skulle vilja veta var det finns fiber nedgrävt också, hade varit en klar fördel att utgå från det mm.

 3. A

  Håller med Sebastian. Alla verkar ha fått någon slags panik och tvärnitat. Hus i områden här där det vanligtvis blir hyfsad budgivning blir det inte ens visning på nu.
  Blir intressant att följa utvecklingen framöver.

  (Verkar förresten ha hänt något med hemsidan. Det är bara ”rubrikraden” som syns.)

  1. trailpeter

   Här är det faktiskt drag ändå, fortfarande höga priser och tillräckligt med budgivare för att det ska dra iväg.
   Och jepp det var ett fel på bloggen som kostade mig 150 kr att fixa, hah… jädrans plugin man måste betala för att få uppdaterade.

Lämna ett svar