You are currently viewing Livscykeln i hus – 10 år?

Livscykeln i hus – 10 år?

Jag har hört att man har pratat lite i termer om en slags livscykel för hus på typ 10 år och att det är så länge som vitvaror osv kan tänkas fungera innan det börjar strula. I år firar jag, eller firar och firar, men jag har bott i huset i 12 år i september. 

De stora delarna på huset som takbyte, panelbyte med ny färg osv kommer att stå sig många år till. Det enda som har lagt av är egentligen displayen på sidebyside-kylskåpet, som har tappat några pixlar och därmed går det inte att se vilken temperatur man ställer in på kyl/frys (jag får stoppa in en termometer och mäta manuellt). Annars har det än så länge inte hänt något mer – men nu åker jag på en oförutsedd utgift. 

Min robotgräsklippare, Husqvarna Automover 220AC tillverkad 2011 har verkligen varit en trotjänare som har sparat mig tid. Förra sommaren såg jag dock att den drog lite snett på gräsmattan, ena motorerna drog lite olika. Nu när jag tog fram den från vintervilan, så ville den inte starta alls och ena hjulet är precis som att det ”kuggar i” något. Jag gjorde en snabb felsökning igår och bytte plats på motorerna, men båda fungerar som de ska på vänster plats, så en inte långsökt gubbgissning är att det är ett fel på kretskortet. I samma veva såg jag också att lyftsensorerna fram behöver bytas (igen, jag bytte dem förra året, men det sitter en plastpigg som tydligen går av vääääääldigt lätt).

Nu till det roliga; ett nytt kretskort kostar 4000 kr och lyftsensorerna ett par hundralappar styck. Dessutom kan jag nog räkna med att batteriet behöver bytas igen om kanske 1-2 år. Att lägga ut över 5000 kr på en robot som är typ 10 år gammal med en teknik därefter känns inte rätt.

De nyare robotarna idag har möjlighet till appstyrning och jag har ju saknat sådan funktionalitet som zonstyrning på denna då min tomt ser ut som ett U, där ena delen av U’et har varit svårare att få roboten att hitta in till.  

Det känns dock lite surt att köpa en ny robot + ny luftvärmepump om jag nu kanske inte bor kvar i huset om ett år. Ryker en 40 000 kr ändå. Kollade faktiskt efter ”reservdelsrobotar” till min, men jag tror jag gör det omvända och annonserar ut min som reservdelsrobot och sonika köper en ny.

Lämna ett svar