You are currently viewing Att träna med viktväst

Att träna med viktväst

Jag har under två månader utvärderat hur det är att träna med viktväst, primärt under traillöpning, men också provat redskapet för styrketräning.

Detta är i samarbete med Thunderfitness.se där jag har fått prova denna produkt; Thunder Fitness Viktväst PRO 10 kg Normal.

Spana in hela deras sortiment här; Thunder Fitness.  

Jag har tagit tid på mig för att både vänja kroppen vid den och utvärdera vad jag tycker, både om att använda viktvästen som träningsredskap, men också vad jag tycker om själva västen i sig. Alla åsikter är mina egna och som alltid när jag recenserar något, så tar jag mig rätten att såga något vid fotknölarna om jag nu tycker så, dvs jag granskar allt kritiskt och oberoende. 

Val av vikt på viktväst.

Jag är van vid att träna med extra vikter inför mina bergsexpeditioner då jag brukar packa en ryggsäck med 25-30 kg och promenera i skidbacke. Däremot har jag inte sprungit med extra vikter förutom då min löparväst haft lite mer packning, så här ville jag prova hur det skulle bli med en viktväst. Jag valde en 10 kg väst och det visade sig vara bra vikt för mig. Thunderfitness.se rekommenderade mig den större västen som har två remmar och även det visade sig vara ett klokt val.

Jag väger mellan 85-86 kg, så genom att ta på mig västen så ökar jag ca 12% vikt och här är en viktig detalj, dvs hur stor viktförändringen blir relaterat till din egen kroppsvikt. Genom att träna 12% tyngre, så utsätter jag inte mina leder för någon chockartad höjning eller påfrestning, medan om jag hade vägt 50 kg så hade 10 kg istället varit 20% ökning och ett rätt stort kliv upp för senor och ligament. 10 kg skulle jag dock tycka var lite för klent för promenader (då vill jag ha minst 20 kg), men för löpning så blev 10 kg perfekt för min kroppsvikt. Att tänka på är också att viktvästen adderar 10 kg på överkroppen enbart. Det är inte samma sak som att gå upp 10 kg i kroppsvikt, jämnt fördelat över kroppen.

Om västen i sig

Västen har fyra remmar där man sonika korsar två av dem och det ger två fästpunkter. På insidan är det små påsar med tyngder, vilket gör att man lätt kan minska vikten på västen eller ta bort vikter om man tycker att det trycker någonstans så det känns fel.

Jag har valt att använda västen som den är, men efter bara 100 meters löpning så insåg jag att jag saknade två saker på den. Jag saknar dels en spännrem för axlarna, precis som på mina ryggsäckar. Jag har valt att lösa det genom att ta ett litet kardborrband och det gör att jag drar åt mig axelremmarna närmare halsen typ vid nyckelbenet. Därmed sitter västen extremt mycket bättre och guppar inte på samma sätt när jag springer. Rekommenderas varmt. Sedan saknar jag även en ficka på västen för t.ex. nycklar och mobiltelefon. Jag löser det genom att ha en löparväska på midjan, men det är ändå lite trixigt att få plats med den då den och västen tar i varandra lite. Det fungerar bäst om jag flyttar väskan fram på magen.

Materialet verkar vara av bra kvalitet och känns gediget.

Applikationsområden

Jag har valt att testa västen för olika träningspass med terränglöpning samt styrketräning och nedan listar jag var jag tycker att viktvästen tillför något till min träning och fysik.

Att springa med viktväst

Här hade jag lite problem första turerna. Hacket som jag skrev om ovan med en extra rem för att dra åt axelremmarna var dock guld värt och gör att jag inte behöver dra åt västen lika mycket över bröstkorgen, men västen i sig är en utmaning att ha på kroppen. Man vill inte att den ska skumpa för mycket, särskilt inte för min del som springer i terrängen. Å andra sidan vill man heller inte spänna åt den för hårt för i praktiken kan du inte andas fullt ut då expansionsmöjligheterna för bröstkorgen hämmas. Att andningen påverkas går dock inte att komma runt, men jag tycker att det rentav känns som träning för diafragman. Jag får i varje fall ta i mer när jag andas, från hela buken och bröstkorgen just med tanke på västens extra motstånd över bröstkorgen.

Det är dock lite av en vanesak. Det tar några pass innan man hittar den optimala justeringen och ”springer in sig” med västen.

Första rundorna blev jag dock lite besviken över att det inte kändes jobbigare. Återigen så 12% ökad vikt på min kropp var inget som kändes speciellt ansträngande – så länge jag sprang på platt mark då ska tilläggas. Tredje passet så provade jag att springa uppför en backe och här märktes det plötsligt en rejäl skillnad. Milda makaroner vad jag fick ta i och det var inte jättemycket uppförslut som krävdes. Mjölksyran kom snabbare, flåset skenade och efter några backintervaller så kändes det som om benen skulle sprängas. Jag fick en enorm pump i låren.

Jag har efter det provat att köra flera pass med just backintervaller och här har jag blivit lite småkär i viktvästen för precis här kommer den till sin rätt. Det som händer är att jag får ta i mer och adderar mer intensitet till passet. Det är perfekt när jag har begränsat med tid, t.ex. bara en lunchrast på mig att springa. Att få kräma på med viktade backintervaller är ett utmärkt sätt att vässa sin fysik på. Det märks också en jätteskillnad på att köra några pass med viktväst och sedan skippa den och attackera samma backe, som plötsligt känns mycket lättare.

Motsatt effekt har det dock i början. Är du van vid att springa en backe som känns lätt, så kommer det mentalt kännas helt bedrövligt med viktvästen på då det känns som om man plötsligt är extremt otränad. Kul mental effekt!

Vilken distans vill jag springa med västen? Jag skulle säga att jag inte vill springa långpass med den, även om det teoretiskt skulle gå om jag successivt bygger upp kroppen för det. Det medför en ökad skaderisk framför allt när man börjar få riktigt trötta ben på ett långpass och ute i terrängen. Jag har än så länge bara sprungit 6-7 km med viktvästen och kan tänka mig kanske gå upp emot 8-9 km men inte över milen. Jag tycker återigen den fungerar absolut bäst för att addera intensitet till backintervaller.

Några varningar och risker

För det första, även om det i mitt fall bara är 12% ökning av vikt på min kropp, så är det ändå en belastningsförändring. Man ska inte bara kasta på sig västen och dra ut på en lång runda, utan verkligen ta det piano, kanske bara testa den 1 km första passet. Senor och ligament måste få vänja sig vid den ökade belastningen (men det är det som är det fina, att man bygger mer styrka som sedan har nytta av när man inte springer med västen). Man bör också vara lite lyhörd för sitt löparsteg, så man inte börjar springa annorlunda mot för utan viktvästen. Va också lyhörd för hur hälsenor och vader beter sig. Jag blir riktigt trött i mina hälsenor efter ett tag och låter det styra längden på passet.

För det andra och det här gäller främst oss som springer i skog och terräng och det är belastningen på lederna när man springer utför. När du springer på plan mark så är oftast inte avståndet mellan fot och mark speciellt högt. Alltså tänk vanlig jogging. När man springer uppför så är också foten sällan högt ovan marken. Däremot utför så kan man i terrängen komma till ställen som blir som små hopp. Från en liten sten och ett hopp utför och vips har man kanske en halvmeter eller meter mellan fot och mark. Här blir belastningen helt galen på leder och ligament, för då kommer man flygandes och har extra vikt som tyngdkraften drar ner i backen. Jag tar det supervarsamt i nedförsbackar för här är skaderisken helt klart som störst.

Att styrketräna med viktväst

Viktvästen ersätter inte på något sätt traditionell styrketräning eller t.ex. basövningar, men den fungerar utmärkt som ett komplement till övningar som plankan, dips, utfall och liknande där man kanske normalt tränar med sin kroppsvikt bara. Där jag tycker västen har kommit till riktigt bra nytta är vid styrketräning som fokuserar på att göra mig till en bättre löpare som t.ex. tåhävningar och övriga löpskolningsövningar. Viktvästens begränsningar under styrketräning är att det är en statisk vikt. Även om man kan ta ur viktpåsarna osv, så jämfört med ett traditionellt viktbälte med en kedja som håller viktskivor hängandes mellan benen, så är det lättare att lägga på mera vikt eller ta bort vikt med ett sådant bälte.  Kör man t.ex. crossfit, OCR-övningar och liknande, så är västen helt klart lysande för att öka intensiteten.

Summering

Kommer jag att fortsätta använda viktvästen? Ja, tveklöst, men inte till alla mina pass. Variation i träningen är dock oftast en framgångsfaktor för att bli starkare, snabbare eller vad man nu strävar efter. Jag ser viktvästen som ett sätt att skapa just en variation till mina vanliga pass och det känns lite roligt att träna med något annorlunda liksom. I just backintervaller tycker jag västen ger mig absolut mest och vem vill inte bli bättre på att attackera uppförsbackar och bli starkare där? Västen ökar också intensiteten vilket gör att jag kan träna mig supertrött på kortare tid, perfekt när jag har begränsat med tid för en löprunda. Jag kommer också att träna massor med tåhävningar med viktvästen, med syfte att bygga de starkaste vadmuskler jag någonsin haft i mitt liv. Viktvästen ersätter dock inte klassisk styrketräning, utan jag kommer att fortsätta köra mina knäböj och annat som vanligt.

Själva viktvästen i sig har jag inget att anmärka på förutom att jag hade önskat en ficka för mobil/nycklar samt en till spännpunkt för axelremmarna, men båda dessa kan man lösa rätt enkelt själv. 

Jag vill åter påminna om att detta är mina åsikter rakt av och hade jag tyckt att antingen västen i sig hade varit kass eller att det inte tillfört något i min träning, då hade jag inte tvekat en sekund att såga det i skrift och reklamera västen.

Vill du läsa mer om löpning med viktväst så har ultralöparen William Sichel en artikel med tips på träning med viktväst här; http://williamsichel.co.uk/ultra-resources/training-weight-vest/

Lämna ett svar