You are currently viewing Bygga hus – vilken djungel

Bygga hus – vilken djungel

Det här var verkligen en djungel att arbeta sig igenom. Jag är fortfarande skeptisk till att jag kommer att kunna ordna en ny bostad så som jag funderade på. Största chansen ligger faktiskt i att hitta ett ruckel till stuga och bygga ett attefallshus att bo i, men bara att hitta vettiga attefallshus som har lite mer åt en ”husstandard” är svårt. 

De ordinarie kataloghusen har jag nu gått igenom massor med tillverkare och landar på för hög prisnivå just med tanke på att jag är ensam med ekonomin. För ett par hade det varit en ”no brainer”. Det är riskkalkylen som allt spricker på hela tiden, dvs dyker det upp oförutsedda utgifter med markarbeten, avlopp eller annat, så kraschar min budget. 

Sedan när jag väl hittar ett billigare hus, typ Älvsbyhus, så kan man ge sig tusan på att de bygger med krypgrund och avfuktare. Gissa om det är något jag är trött på, så är det att inspektera den där jäkla krypgrunden varje år, byta filter i avfuktare mm samt inte minst driftskostnaden för att bara hålla grunden fräsch. 

Det svåra med alla husen har varit att komma förbi alla flashiga bilder och få fram riktig information om dem. Jag saknar typ en website som ”prisjakt” här. Skulle liksom bara vilja få kryssa i ”gjuten platta”, ”golvvärme” osv och få hjälp med att filtrera ut husmodeller. När jag kikar på fritidshus, så ligger de inte långt efter riktiga bostadshus i prissättning heller tyvärr. Har hittat ett par som tilltalar mig i storlek och så, men totalentreprenad drar iväg igen i kostnad. 

Fördelen med kataloghus/prefab är ju onekligen byggtiden annars. Att snabbt bara få upp ett skal osv. Jag försöker se om det går att få en halventreprenad på något vänster. Jag som har noll koll på markarbeten, grundläggning osv och inte känner någon bra entreprenör för sådant heller vill bara leja ut det. Alltså få huset stomrest och få på ett skal skulle ha varit guld värt. Inkoppling av golvvärme och en basstation/elcentral hade räckt. Kanske få innertaket fixat om det är ryggåstak osv som jag vill ha, men väggar, golv, kök osv hade jag kunnat göra själv. Kruxet verkar bara vara att just prefabhusen verkar vara svåra att välja bort sådant på. Det är om jag kan köpa en byggsats och hitta en entreprenör som gör delar av byggsatsen, men jag stör mig lite på att jag inte har sådana kontakter. 

Till sist kvarstår lösvirkeshus. Nackdelen är att priset blir högre och byggtiden längre. Samma här också att jag har lite svårt att hitta lämpliga entreprenörer för det. 

Så kostar huset 2 mille och tomten 2 mille och sedan fiber, vatten/avlopp etc ovanpå det, så är jag helt körd budgetmässigt. Kunde jag få ner huspriset till 1,5 mille och få ner tomtkostnaden till 1,5, så närmar jag mig ”kan kanske gå”, men återigen så hänger det på risken. Är tomten lättbyggd på så kan det gå. Mest optimalt hade varit att komma ner på 1 mille i tomtkostnad eller under, men även det blir svårt. 

Jag har en ”internetbekant” i nätverket som flaggade att hon och hennes man har pratat lite löst om att stycka av en liten del av en tomt. Fiber finns i närheten och tomten är på ett sätt redan iordninggjord eftersom det är en del av en stor trädgård. Lägesmässigt ligger det en bit ifrån där jag vill bo egentligen, men inte så långt ifrån en av mina bättre vänner och tillräckligt nära stan osv för att det skulle vara ok (tror jag, jag har inte kört dit ännu och sett hur smidigt/svårt det är att ta sig dit/tillbaka). Hon gillar dock att bo nära naturen och lantligt, precis som jag, och ha lugn och ro – så det lät ändå lite lockande. Det bästa är att hon sa att hon hade både grävmaskinister och snickare i sin bekantskapskrets, så gissa om jag blev idel öra. 

Nu har de inte bestämt sig för om de ska stycka av – och jag vet inte om jag skulle vara intresserad av just den tomten – men det är något sådant jag skulle behöva ”ramla över”. Sedan vet jag inte, de kanske begär 2 mille för sin tomt och då spricker det ändå, men jag sa att jag bara ville ha en liten tomt för ett litet hus. Det hade varit lite kul ändå om jag hade kunnat köpa just en tomt i år. Rent krasst kanske jag kan få banken att gå med på att bara baka in det i mitt nuvarande bolån om nu tomten inte kostar fetingmycket. På så vis får jag mer tid på mig att bestämma mig om val av hus mm. Kanske förbereda med markarbeten, vatten, avlopp osv. 

Utöver detta så är jag inte jättenöjd med erbjudandet från min bank då jag vill binda mina bolån och har fått förslag på räntesatser. Tyvärr är mitt amorteringsunderlag inte uppdaterat, men jag befinner mig i intervallet där jag får värdera om, så jag har kontaktat mäklaren för att se om jag kan få en ny skriftlig värdering. Därefter ska jag åtminstone prata med en annan bank och se vad de kan erbjuda om jag byter bank helt med lönekontot och hela paketet. Jag verkar ha fått en riktigt dålig bankkontakt som inte är speciellt serviceminded och inte verkar bry sig om att ha mig som kund, så gissa om jag är sugen på att byta bank. Dock måste nya banken i sådana fall vara med på mina eventuella ”husbyggarplaner”, vilket stökar till det ytterligare. Av bekvämlighetsskäl kanske jag ändå stannar kvar i nuvarande bank där lånelöfte för byggkredit och annat redan är klart.

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Sebastian

  Du har ju flera saker mot dig just nu

  Vi är i en period där det är en stark tillgångsinflation (dvs att hus och mark stiger kraftigt i pris)
  Och samtidigt har vi en vanlig inflation som känns väldigt stark. Även en hög lön minskar i värde nu. Speciellt med skatterna över 40.000

  Sen Räntorna håller på att gå upp rätt kraftigt. Botten var för ett år sen. skulle mina räntor vara 35% upp mot den låga nivå jag band på då.

  Utöver att du behöver fixa avloppet så är väl bästa jag ser att du bygger något på din tomt och återanvänder så mycket material som möjligt. Då kan du ju få till ett hus som är så nära max av byggytan som möjligt.

  Det är sjukt risky att bygga hus nu i början av en lågkonjunktur.,

  1. trailpeter

   Jag är rätt så långsiktig av mig och är inte så oroad för att bygga nytt hus, men det jag har emot mig är tomtpriserna överlag. Just nu så är jag körd budgetmässigt på allt jag har tittat på. Däremot att köpa ett ruckel och smacka upp en attefallare, bo i attefallaren och vänta ut bättre tider/värde/amortera ner osv sedan bygga om rucklet hade absolut kunnat fungera. Man kan vända på steken att det är guldläge att sälja mitt hus nu med den värdering osv jag ligger på nu. Jag band för övrigt mina lån på nytt nu och fick lägre ränta på lånen nu mot för vad jag band de förra på för två år sedan, så jag tror jag timeade det rätt bra iaf. Men som sagt, jag har en budget på 4 mille att röra mig med och just nu så är samtliga hus, även fritidshusen som jag har kikat på, rökta. Det enda ska vara om jag köper en byggsats och får det hela stomrest av ett företag med grundläggning osv och sedan bygger resten själv. Vilket jag inte är helt främmande för. Här kan man också tänka sig kombon med att jag bygger en attefallare först och bor där i några år. Då har jag även gott om tid att i lugn och ro bygga färdigt det riktiga huset med. Jag skulle kunna göra samma sak på min tomt, men då förlorar jag vinsten på mitt hus så att säga. Jag ökar skulden men kan inte realisera värdeökningen som har skett på mitt hus.

 2. A-Man

  Kolla tex lövångersbygg.

  1. trailpeter

   Tack för tipset!

Lämna ett svar