You are currently viewing Äventyrsbilen väntar på väder

Äventyrsbilen väntar på väder

Jag kollar väderprognosen i praktiken varje dag nu. Det är ingen hit att arbeta vidare med äventyrsbilen och bygga när det är blött, regnigt, isigt osv. Jag vill varken få in massa kondens eller is/vatten in i bilen och det är ingen bra miljö att arbeta med färg, lim och annat heller. Men bara det blir några plusgrader så kan jag köra igång och jag har börjat smygstarta med planering, färgutprovning och annat.

Jag lärde mig massor under mina provturer i fjällen förra året, vilket resulterade i att jag vill just bygga om inredningen. För det första så fungerade det kasst med isolerat tyg/draperi fram till cockpiten bara. Det var smidigt att montera osv, men min kattunge Ziggy tog sig igenom hela tiden och en kväll i skogen i dalarna så upptäckte jag att han trampade runt framme på instrumentpanelen och hade satt igång varningsblinkersen. Alltså, han älskade instrumentpanelen med tanke på den panoramautsikt man har där, men jag vill inte ha honom där på natten eller utan uppsikt. Samt att i sådana fall vill jag nog skydda panelen med en filt så han inte klöser sönder vinylen om han ska få vara där framme dagtid.

I förra bilen byggde jag ju en vägg med skjutdörr mellan och det är så smidigt just när man åker med djur. Då kan jag stoppa in Ziggy där, stänga för och så kan jag arbeta med övriga bilen helt öppen utan att behöva sätta honom i koppel osv. Dessutom isolerar det bättre, både ljud och värme/kyla. På nästan samma tema, så upptäckte jag att Ziggy kunde rymma precis när jag öppnade sidodörren. Står han direkt innanför så kan han hoppa ut mellan innan jag har fått upp dörren helt. Skulle behöva sätta bara ett myggnät permanent i halva dörren.

Jag fortsätter på temat katt, om han nu ska kunna följa med framgent. Det tilltalar mig lite för att då blir jag inte lika beroende av kattvakt, däremot så tycker han inte om att åka bil eller snarare sitta i bur, så jag vet inte hur det kommer att gå. Sedan är det omständigt att åka med djur och betydligt svårare med en katt som man inte kan ”rasta” på samma sätt. Det är långa dagar med mycket bilåkning som blir lurigt, går bättre när jag är parkerad och kanske har finväder för då kan jag sätta honom i selen utomhus och så får han spana runt vilket han tycker är superroligt. Vi gick ju på björnjakt i somras hehe. Det som gick bra var att lämna honom inne i den svarta bilen i direkt solgass också. Takfläkten blåste på rejält, men den hade kunnat blåsa på ännu mer också. Jag behöver borra upp ett hål och montera ett friskluftsintag, för som det var i somras så tog jag in friskluften via fönstren och jag är inte glad över att låta fönstren stå på glänt på en publik parkering osv. Dessutom flyttar Maxxfan-fläkten så mycket luft, att jag måste tillföra mer luftintag, kanske rentav två olika ventiler. Jag funderar på att sätta en på väggen för att kunna stänga den på natten när jag sover. Taket kan gå, men det är väldigt trångt med alla solpaneler. Sedan i och med att jag vann lite Victronprylar i december, så har jag utrustning som gör att jag kanske kan sätta övervakning på temperatur med larm inne i bilen och kunna följa det från min mobiltelefon. Det skulle kännas mycket tryggare att lämna honom i bilen och få ett larm om temperaturen går över 20 grader eller så inomhus och veta att jag måste ta mig tillbaka snabbt.

Sedan i förra lösningen så drog jag ut sängen på kvällen och hade kattlådan under. Självklart gick Ziggy och gjorde ”tvåan” precis när jag skulle sova. Kan säga att hans kvalitetsfoder luktar verkligen död bäver sett till fekalierna, så han rökte ju ut hela vanen på 15 sekunder. Det blir svårt att komma ifrån, men jag måste oavsett snabbt komma åt kattlådan och kunna slänga ner fekalierna i en påse och bara kasta ut genom sidodörren. Då har jag evakuerat luktkällan och kan ta hand om det dagen efter. I förra layouten hade jag full panik med att få undan sängen och allt för att komma åt kattlådan.

Till sist så upptäckte jag att luta sig tillbaka och se på film var riktigt skönt och något jag verkligen uppskattade. Att ha en liten minihemmabio och kura in sig i bilen på kvällen och se på film mitt ute i skogen var huuuuur mysigt som helst. Däremot var min tanke med ”fotpall/benstöd” bara halvrätt. Min layout gjorde att jag behövde sitta lite snett för att lägga upp båda benen och det var inte skönt alls. Istället lade jag upp vänstra benet upp på diskbänken, vilket var högt och inte heller skönt. Tänk hur man sitter i en soffa med divan t.ex. Jag vill ha en slags divan i bilen.

En till sak som fungerade sådär var mina magneter till kökslådorna. Själva hållarna lossnade under färd och jag hade problem med att låsa fast lådorna överlag, så jag behöver göra om magnetlåsen så kökslådorna verkligen inte rör sig i rondeller osv.

Med andra ord tillbaka till ritbordet och jag har nu en ny layout som jag skissat på som ska mitigera mycket av det jag lärde mig i somras. Vägg och någon dörr ska byggas mot cockpiten i vår. Sedan har jag nästan rivit ut all el och gamla stommen, så ska börja om med att regla upp en ny stomme (som ska slipas, målas etc) och åker på att bygga om hela elcentralen. Bara det är bra många dagars arbete. Sedan vill jag testa den nya layouten och se om den fungerar som jag tänkt. Den nya layouten gör kattlådan mer lättillgänglig och om jag lyckas klura ut hur jag ska bygga låsmekanismen, så kommer jag att ha ett uppfällbart ryggstöd och en lång divan. Sängen blir en utdragbar konstruktion och jag förlorar en hel del förvaringsyta, men till förmån för mer användbar interiör.

Jag hoppas verkligen på en mild fortsatt vinter nu. Februari blir säkert kall, men kan mars bli en mildare månad så tar jag ut lite semester från jobbet och köttar på. Bara en långhelg eller en veckas ledighet skulle vara underbart. Det som jag också längtar till är att få kvitt byggmaterialet från mitt garage. Jag har hela köket ståendes där. Golvet för vanen ligger där. Massor med byggskivor, reglar osv. I praktiken tar det upp halva mitt garage och blockar mitt gym osv, så att bygga vidare på bilen nu i vår kommer vara högsta prio för mig ihop med att springa med vår löpargrupp. Just därav känns det på ett sätt läge att vänta med eventuellt köp av tomt, nytt husbygge osv – men dyker rätt tomt upp på radarn så är köpknappen nära ändå.

Det ska bli otroligt spännande att se vad jag tycker om att åka runt och bo i en liten plåtlåda på knappt 3 kvadratmeter boyta liksom. Det är något helt annorlunda, samtidigt som jag har inte haft några problem med friluftsliv och bo i ett litet Hilleberg Nallo2-tält på typ 1 kvm. Det blir lite vad man gör det till.

Den som vill följa bygget med bilder osv, kan kika på instagramkontot @_darth.vander .. bilen heter Darth VANder japp! Du kan komma åt kontot direkt via webben utan att ha själva instagramappen installerad. Jag försöker posta lite bilder och progress där löpande under byggets gång.

Lämna ett svar