You are currently viewing Jakten på tomt fortsätter ett tag till

Jakten på tomt fortsätter ett tag till

Har lite planer på att göra om bloggen lite nu runt jul. Vill bland annat får det lite enklare att publicera saker och ting, så jag kan öka innehållet löpande. Samtidigt som jag skrivit om innan, så kommer jag att växla ut vissa kategorier och istället köra en mer generell kategori där jag kanske skriver lite om ”livet” i allmänhet och andra saker som jag inte skriver om nu, t.ex. investeringar och börsen som har blivit ett stort intresse. 

Just nu är det lite status quo runt husfunderingar. Jag känner mig enormt rådvill och osäker. Jag har fått offerter från ett par hustillverkare på totalentreprenad och på deras minsta hus. Det är tyvärr alldeles för nära gränsen på min budget för i totalentreprenaden så finns det nästan alltid undantag, t.ex. trädfällning, sprängning mm. Det räcker att något sådant undantag inträffar, så spricker hela min budget. Jag ska fortsätta att kika runt mer, men just nu ser det mörkt ut att sitta som ensamstående på två boenden samtidigt (dvs låta bygga ett nytt hus innan jag säljer mitt nuvarande) och det ser även mörkt ut att ha råd med en tomt och en totalentreprenad om jag inte hittar en billigare leverantör (de hus jag har kikat på hittills listas för 2 mille i standardutförande). 

Jag har även lekt med tanken på att riva mitt nuvarande hus och bygga nytt här. Tyvärr förlorar jag då all vinst jag gjort på huset och blir väldigt högt belånad. Det hade helt klart varit bättre att ta hem vinsten och lägga in den i nästa projekt istället. Sedan så faller det ändå på att vi har byggrestriktioner på 60 kvm och inte får bygga större hus än så här (men får bygga till attefallstillbyggnad dock). Alltså faller totalentreprenad och färdigt hus rakt av, utan i sådana fall ska det vara ett skräddarsytt hus där man nyttjar attefallstillbyggnaden smart så att den blir en del av huset utan att ser ut som en tillbyggnad (de har byggt ett sådant hus längre upp på gatan i somras).

Det hela gör att jag får fundera på andra alternativ. Ett alternativ som jag lovade mig själv att aldrig mer göra var att köpa ett renoveringsobjekt, men jag kommer att bevaka slitna sommarstugor och se vad som dyker upp. Jag skulle temporärt kunna bo i en skruttig stuga om det t.e.x fanns plats att resa ett hus intill på samma tomt. Sedan typ riva stugan och bygga ett garage i framtiden. Eller så skulle jag kunna bygga ett garage med en lägenhet och bosätta mig i lägenheten/garaget, låta ekonomin hämta sig under några år och sedan uppföra ett nytt boningshus och sedan hyra ut lägenheten i garaget. 

Här kommer också aspekten med attefallshus in. Så länge jag har ett bostadshus på tomten, så får jag bygga en attefallare, så jag skulle verkligen kunna köpa ett riktigt ruckel till kåk.

Jag ska också kika lite på byggsatser samt ta en dialog med hustillverkarna om ”halventreprenader” och se om man kan välja bort saker och ting. Det jag egentligen vill ha hjälp med är markarbeten, schaktning osv, gjuta platta + att få en rest stomme och tak. Det är sådant som skulle ta mig personligen evigheter att bygga, men som företag kan smacka upp i ett nafs. Sedan att göra arbetet inomhus med att montera skivor, gipsa, spackla osv skulle jag kunna göra. Jag skulle kunna leja ut spackel/slip/målning samt plattsättning också, men göra allt annat själv som listverk, lägga golv, bygga kök, koppla in vvs osv. Ska se vad husleverantörerna säger också om man kan välja ut vissa rum som de gör färdigt, men inte alla rum mm. Min byggbudget får inte gå över 4 miljoner och med tanke på att tomterna kostar nästan 2 mille, totalentreprenad 2 mille och så tillkommer kostnader kanske för avloppsanläggning 150 tkr), fiberinkoppling, kanske elinkoppling och annat. Jag ska helst ner närmare 1 mille i byggkostnad och helst närmare 1 mille i tomtkostnad för att ha buffert för allt annat.

Det hade dock varit roligt att få börja om med ett nytt boende inom 1-2 år. Jag verkligen drömmer om golvvärme, ett grovkök för min träningsutrustning, ett energieffektivt hus med låg driftskostnad och så lite underhåll som möjligt med tomt/hus. Återstår att se om min dröm är en utopi som ensamstående eller om jag fixar detta.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. A

  ”Så länge jag har ett bostadshus på tomten, så får jag bygga en attefallare, så jag skulle verkligen kunna köpa ett riktigt ruckel till kåk.”
  Precis har några i det område där jag bor gjort! Kruxet i mina ögon är att dom inte ens får klart attefallaren… hur svårt ska det vara att sätta upp en vindskiva? Jag går numera andra rundor så jag slipper se kåken när jag är ute och går. 😀

  På tal om arbete som PS skrev om i en annan kommentar så finns det visst jobb i Norrland. Hyfsat mycket natur att vara ut och kuta i finns det också. 😉

  God Jul och Gott Nytt År!

  1. trailpeter

   Haha ja det är ett dilemma det med såklart. Vi får se vad som händer, offerterna jag har fått in även på fritidshus osv har varit bedrövligt dyra, så just nu spricker budgeten hur jag än gör. God fortsättning!

Lämna ett svar