You are currently viewing Fortsatt tomt(e)jakt

Fortsatt tomt(e)jakt

Uppdatering över boendetankar.

Efter att ha spenderat en timme på att skotta 20 cm snö med en gammal rostig snövagga, så kan jag inte konstatera att jag älskar huslivet ännu mer. Så här mycket snö har jag aldrig haft så tidigt på vintern här innan. Jag har sneglat på den rostiga snövaggan länge och funderat på att köpa en ny, men då har det blivit milda vintrar överlag. Nu har vi fått vinter på riktigt till och med på västkusten och vi verkar ha mer snö än i min hemtrakt.

Jag ilsknade till lite på Swedbank som inte hörde av sig och bad om att få ut amorteringsunderlag. Då ringde varningslarmet hos dem och jag blev rätt duktigt jagad bara en dag efter. Hon som skulle hjälpa mig med att räkna på bolån och vägleda mig med byggkredit och annat, hörde ju inte av sig, men nu efter 1v semester så återkom hon. Om jag lyckas sälja mitt hus med vinst, så kan jag räkna in vinsten som ingångskapital i nya boendet och jag har utrymme för att låna upp mig rätt rejält under en ettårsperiod. Det är dock många ”om och men” och allt hänger ju på att jag verkligen får mitt eget hus sålt och till vad det är värderat till. Jag tycker att det är nästan en miljon kronor för högt i värde själv, men det är bara min känsla liksom. Huspriserna har trots allt dragit iväg.

Jag ska få ett lånelöfte i varje fall om någon vecka och jag blev också erbjuden lägre bolåneränta om jag binder två år till som jag har haft nu och som går ut nu i januari. Jag får lyfta över lånen till ett nytt hus utan problem om jag byter mitt under bindningstiden. Över 15 punkter till i ränterabatt i varje fall och jag kan nog utmana det ytterligare. Jag är nämligen nere på under 70% belåning om man räknar till det värdet som två värdebevakare faktiskt ger, så jag ska utmana lite med de räntor som instituten ger till folk som har max 60% belåning.

Däremot som sagt så ser det mörkt ut vad gäller tomter. Jag får sonika bevaka lite under våren och se om det dyker upp något, men det hela känns väldigt komplext måste jag säga och ännu en gång så surar jag lite för att jag är ensamstående och inte har en till som står på bolån osv. Det hade varit skönare att i godan ro kunna bygga ett nytt hus och sedan sälja när man känner för det, inte sälja för att jag inte har råd att sitta på två hus speciellt länge. Mest optimalt är ju att sälja mitt hus på sommaren på alla sätt och vis. Få visa upp en välskött gräsmatta, locka med växthuset och allt annat. Källaren är dessutom oinredd och bara isolerad på utsidan fast under marken, så den är svinkall nu. På sommaren upplever man den snarare behagligt sval. Skulle jag räkna på att sälja mitt hus sommaren 2023, så skulle jag behöva ha ett nytt hus på plats och beboeligt innan dess. Då är det avhängt på hur lång tid det kan ta att förbereda en tomt med markarbete, gjuta platta osv och faktiskt få ett nyckelfärdigt hus på plats. Innan dess är det ju massa bygglov och annat som måste till och kanske arbete med att dra fram el och annat, avloppsanläggning som ska godkännas och anläggas osv. Det hade ju inte varit fel att komma över en tomt nu i vinter och göra det färdigt och spendera vintern med att få bygglov, teckna avtal och allt för att sedan få ett hus på plats under nästa sommar/höst/vinter.

Återigen så faller allt på tomter dock. Jag har insett att jag bor väldigt bra där jag bor nu. 20 minuter in till centrala Göteborg med bil. Supernära till landets näst största flygplats och därmed också resor. Helt rätt läge för tjänsteresor till Linköping som sker titt som tätt. Jag har löpargruppen här i trakten och flyttar jag för långt bort så kan jag inte fortsätta med den osv. Jag har dragit upp som en cirkel i en radie, men det kommer knappt några tomter alls och de få som skulle kunna vara intressanta, kostar strax under 2 miljoner kronor. Där hamnar jag farligt nära en riskabel budget. Då måste jag verkligen få exakt vad mitt hus är värderat till och verkligen inte en halv miljon mindre, annars ryker kalkylen.

Ska jag anlägga reningsverk/avlopp, dra in fiber, dra fram el till huset osv, alltså allt sådant blir ju en bra post ovanpå själva kostnaden för ett nyckelfärdigt hus om än litet hus, så allt sådant krymper budgeten. Sedan är ju tomterna som säljs för 2 mille sådana där folk kommer att bygga för 4-5 miljoner ovanpå själva tomten och återigen är det för barnfamiljer, par osv som har andra ekonomiska förutsättningar än mig.

Ett annat exempel, så i grannbyn nu så finns det en liten stuga på 26 kvm till salu. Det är inne i ett villaområde med nyare/större hus, men detta är litet hus som man i och för sig kan bo i, men tanken för de flesta är att köpa tomten och bygga nytt på den. Priset är 2,5 mille! Finns inte på kartan att jag fixar en budgivning, kostnader för att riva stugan, bygglov och ett nyckelfärdigt hus på den tomten i min budget. Jag tror snarare smärtgränsen ligger på 1,5 mille för en ny tomt.

Jag ska dra ut en generell förfrågan till hustillverkare och annonsera också tror jag så får vi se. Likaså ska jag ringa min primära mäklare och diskutera mäklararvode och annat, för det måste också in i kalkylen.

Just nu känns det dock långsökt att lyckas med detta, dvs hitta en tomt och bygga nytt medan jag bor kvar i nuvarande hus. Jag får ge det ett halvår, max, men annars får jag fundera på plan B.

Detta inlägg har en kommentar

  1. A

    Slängde ett snabbt öga på Hemnet och tja… jag tror du har större chans att hitta en tomte än en tomt. I alla fall inom din prisklass och i det området. Jeeezzeeezz vilka priser!!

Lämna ett svar