You are currently viewing Sökandet efter tomt går sådär.

Sökandet efter tomt går sådär.

Jag kan inte påstå att det känns hoppfullt med att hitta en ny tomt för att köra på ett nybygge. Min tanke var att försöka att hitta en billig liten tomt och bygga ett mindre, hus som inte kostar så mycket. Typ en sommarstuga. Jag har precis dagligen sökt med ljus och lykta sedan i somras utan att hitta något bra prospekt. Jag hittade en liten tomt i mindre ort inte långt ifrån där jag bor som jag lade för bevakning. Den hade ett gammalt ruckel på tomten som behövde rivas och utgångsbud var lite mer än en mille. Budgivnigen nu har seglat över 2,5 miljoner redan. De flesta tomter överlag har varit stora och avsedda för ”familjehus”, alltså större villor. Ännu en gång så hamnar jag alltså i konkurrens med familjer som vill ha samma tomt för att bygga åtta rum och kök osv….

Precis där jag bor så har man styckat av och säljer flera tomter, men det tilltalar mig inte att bo granne med den som tar över mitt hus. Jag vill liksom få lite distans till all renovering och vill varken se eller veta vad nästa ägare gör med mitt hus. Dessutom tilltalade inte tomterna mig alls. Några av dem vetter mot en skrotnisse vars bakgård ser för jävlig ut på ren svenska. Andra ligger så begravda med stor skog omkring att de får skugga hela dygnet.

Jag vill ha en liten tomt, helst med lite öppet åt söder/sydväst för lite eftermiddagssol eller kvällssol och jag vill ha fiber draget i närheten. Samt positivt förhandsbesked på bygglov. Just precis nu så verkar det helt omöjligt att få tag på något sådant. De få – lite mer prisvärda – tomterna som jag har hittat ligger verkligen på ställen ”långt ifrån”. En del tycker att jag bor ute på landet i förhållande till Göteborg, men jag älskar läget då jag är inne i centrala stan på mindre än 25 minuter med bil. Däremot finns det satelitorter runtom i kommunen som ligger lite mitt ute i ingenstans, utan någon större väg förbi. Då blir det upp till en timme istället in till stan och i praktiken blir det krångligare för mig att hälsa på vänner, bjuda hem vänner, köra till tävlingar eller köra löpargruppen som jag har.

Jag hittade så sent som igår en sjötomt med en liten sommarstuga på 30 kvm. Även denna långt ifrån mycket och man kan glömma fiber osv. Endast vatten på sommaren, inget riktigt avlopp, ingen riktig väg fram till stugan osv – utgångspris 2,1 mille. Alltså även om jag skulle strunta i fiber och försöka sätta en rejäl 4G-antenn/mast istället med förstärkare på huset, så innan jag rivit sommarstugan och fått upp ett nytt hus så kommer kostnaden ha dragit iväg rejält. Att ens få dit lastbilar, kranbil osv för ett nyckelfärdigt hus skulle vara hopplöst vägmässigt.

Vid sidan om detta har det gått troll i allt annat också. Jag har sedan sommaren försökt att få min bank att hjälpa till och vägleda mig lite i hur jag kan belåna mig för att sitta på dubbla boenden under en övergångsperiod. När man kör nybygge så är det så många olika milstolpar att ha koll på och innan själva belåningen triggas på riktigt och faller ut i dubbel månadskostnad. Banken har dock varit sjukt seg, så jag gick i taket i måndags och begärde ut amorteringsunderlag dels för att gå till en annan bank, dels för att jag visste att det skulle få fart i röven på min nuvarande bank. Nästa vecka ska jag få svar som det verkar. Samtidigt så med tanke på hur mörkt det ser ut på tomter, så kanske det kan kvitta ändå.

Jag har heller inte fått ETT enda svar från någon av de hustillverkare jag har mailat för att få en ungefärlig offert. Så dåligt. Verkar onekligen som ensamstående ungkarl på jakt efter liten tomt och litet hus inte är så högprioriterad….

Höstens utfall gör att jag har blivit lite rådvill igen. Jag närmar mig även 60% belåningsgrad på mitt nuvarande hus tack vare den helt sinnessjuka värdeökningen, vilket gör att skulle jag välja att bo kvar – och amorterar lite mer aggressivt så jag kommer ner till 60%, så kan jag plötsligt få en markant bättre bolåneränta både här och där. En annan faktor är att mina bundna bolån – med lägre ränta än den rörliga – går ut nu i januari. Om jag ska sälja/flytta, då bör jag lägga mig på rörlig ränta eller binda max ett år, men ska jag inte sälja, så är det nog klokare att förhandla fram en bättre 2-årig eller 3-årig ränta.

Jag funderar också på – hur mycket det än bär emot – att kika på bostadsköer för hyreslägenhet. Jag vet inte ens om jag finns kvar i någon kö sedan jag flyttade till västkusten. Tror inte det, dumt nog. Skulle jag sälja mitt hus och flytta temporärt till en hyreslägenhet, så skulle det också kunna öka valmöjligheten en aning i jakten på nytt hus. Det kanske slutar med att jag bestämmer mig för att renovera ett nytt gammalt hus igen. Risken är dock liten. Framför allt är jag SÅ trött på källare och krypgrund på 60- och 70-tals hus.

Under tiden så slits mitt hus mer och mer. Lister och trösklar behöver målas om. Det gamla staketet rasar ihop och jag försöker laga det sporadiskt hela tiden. Alla mina böcker som jag har förvarat i gäststugan är luktsmittade av mögel och jag lyckas bannemig inte ozongasa ur lukten ur dem. Belysningen i hallen har lagt av, troligtvis drivdonet. Altanbelysningen fick jag laga nu förra månaden. Sidebysideskåpets display har gått sönder så jag ser inte temperaturen på kyl/frys utan får kolla med termometer. Osv.

Jag får också ta ställning till annars om jag ska bara bo kvar i nuvarande hus typ 5 år till och vad jag ska göra då.

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. A

  Trist.
  Misstänker att det är en corona-effekt. Fler vill bo ”på landet” och jobba hemifrån vilket trissar upp priserna för bostäder och tomter en bit utanför stan. Ser det även här. Dåligt renoverade kåkar går för belopp dom bara kunde drömma om för 4-5 år sedan.
  Konstigt att husförsäljarna inte ens återkommer med en prisuppgift. För ett antal år sedan gjorde jag något liknande och jag fick svar inom en vecka från de jag kontaktade. Är det också en corona-effekt? Tänker att dom kanske har svårt att få fram material dom också så husen är svindyra just nu, så det är ändå ingen som tecknar avtal.
  Kan det vara läge att ha is i magen och vänta ett år eller två och se vad som händer? Gröna vågen kanske skvalpar tillbaka igen? Eller det blir kanske billigare med byggmaterial iaf. Just nu är det sjukt vad en bräda kostar.

  1. trailpeter

   Ja jag vet inte, eller så är jag bara diskriminerad eftersom jag vill ha ett litet hus och har hänvisat till tomter knutna till husleverantörer där de vill bygga större hus på hah. Jag får se hur jag gör, men jag vantrivs lite i huset nu vintertid eftersom jag har så dåliga uppvärmningsmöjligheter. Utan braskaminen hade jag frusit ihjäl typ. Pga att jag inte tillfört en värmekälla från källaren som i sin tur kyler ner hela vardagsrummet.

   1. A

    I hur stort område söker du tomt? Såg att det neråt Varbergs-trakten fanns några till överkomligt pris. Men det blir kanske både för långt och åt fel håll?
    På tal om källaren… vad hände där? Gjorde du om något? Blev det en ”tvättstuga” eller liknande?

    1. trailpeter

     Ja det är för långt bort, då kan jag inte behålla mitt jobb. Det är öster om Göteborg jag söker, men inte så långt bort som Borås. Överlag trivs jag väldigt bra med att bo precis där jag bor nu, men kan tänka mig lite norrut och lite söderut men med samma avstånd till Göteborg. Källaren gjorde jag inget i, den är oinredd, oisolerad och har ingen värmekälla, så just nu så kyler den av hela huset mitt i praktiken ihop med krypgrunden.

 2. Andy

  Det är väl inte taket på huset som håller på å rasar utan gäststugan?

  Går det att ändra teexten på inlägget från ljusgrått till svart, tycker det är lite svårt att läsa.

  1. trailpeter

   Har uppdaterat färgkodningen, så nu kanske det är mer lättläst? Det är inte taket, utan staketet som rasar, men överlag så börjar mer och mer slitas ner.

 3. PS

  Lämna götet och flytta tillbaks till Norrland. Här finns tomter! 😉

  1. trailpeter

   Haha, tomter men inte jobb! 😉 Skämt åsido så är det inte bara utbudet utan prislappen som skiljer sig med. 😛

Lämna ett svar