You are currently viewing Tomtjakt pågår

Tomtjakt pågår

På jakt efter tomt till salu.

Jag har helt klart gått in i en mer aktivt sökande fas efter en tomt att bygga ett nytt hus på och att flytta till. Det har varit en rolig – men också jobbig – resa med mitt nuvarande hus. Jag har dock utvecklats och får nog säga att jag kan titulera mig händig numera.

Jag kan saker numera som jag inte kunde innan. Jag kan bedöma sakers komplexitet, jag vet nu hur mycket tid, energi eller investering ett visst arbetsmoment kostar och jag har byggt upp en tilltro till mig själv inom ett område jag inte kunde något inom tidigare.

Jag har också lärt mig mer om vad jag söker, vad jag verkligen uppskattar runt ett boende osv. Visst kan stora gamla torp vara charmiga osv, men de kostar därefter att ta hand om, värma upp och underhålla osv. Jag har ju byggrestriktioner i mitt område där jag bor nu, men skulle jag ”börja om” (tanken har slagit mig) på exakt samma tomt, så hade jag försökt nyttja bostadsytan på ett bättre sätt. Absolut ingen källare eller krypgrund. Tveklöst golvvärme och sedan bergvärme eller en riktigt bra luftvärmepump. Absolut ingen vind, utan öppet till nock. Dessutom en planlösning som faktiskt hade fungerat bättre för en barnfamilj. Det bor trots allt grannar här som lever 4 pers på samma bostadsyta som mitt eget hus, men då med en annan planlösning bland annat övervåning på huset osv.

Jag skulle klara mig hur fint som helst på 35 kvm boyta med sovloft om jag bara hade något slags förråd att tillgå för mina äventyrssaker. Så gott det hade varit med halva bostadsytan att städa och lägre kostnad för uppvärmning. Jag skulle också bara vilja ha en gräsmatta åt ett håll så att säga. Nuvarande tomt är som ett enda stort U med massor av hinder och passager för gräsklipparroboten. Jag gillar gräsmattor, det är snyggt och lite tillfredsställande att få den så tät och grön som min är precis nu, men jag använder för tusan inte 800 kvadrat gräsmatta till något alls. Det är bara underhåll. Trimma gräskanter, gödsla, sköta om roboten mm. Jag är bara så otroligt trött på alla ”måsten” med hus och tomt samtidigt som min stolthet gör att jag inte vill låta det förfalla heller.

Nu får det dock vara nog med detta hus. Jag tänkte plantera en häck närmast vägen nu, men den skulle kosta 15000 kr och om jag ska flytta så kommer jag inte ens få se häcken växa upp, så jag har i praktiken dragit i handbromsen för allt sådant nu. Dock håller verkligen mitt staket på att rasa ihop, så om jag INTE flyttar från huset under 2022, så måste jag börja fixa ett och annat ändå.

Nu söker jag dock efter en ny tomt, men det är otroligt få tomter till salu och de få som säljs ligger antingen totalt off eller råkar ha det minsta till sjöutsikt och ligger på galna priser. Till veckan ska jag sätta mig med banken och se vad jag skulle kunna få låna som max. Tyvärr som ensamstående så kan det bli så att allt faller redan där. Jag skulle under en övergångsperiod på t.ex. 1 års tid kunna låna upp 3 miljoner till, vilket är gränsfall att det kan räcka till tomt + totalentreprenad av ett mindre hus motsvarande fritidshus. De nya armorteringskraven gör det inte enklare, men ska ändå se vad banken kan tänkas hjälpa till med och hur högt jag kan få belåna mig under en övergångsperiod.

Det svåra landar dock onekligen ner i just att hitta en tomt att bygga på. Jag vill ha fiber i närheten och jag vill inte bo intill en motorväg. Dock vill jag inte bo för långt ifrån regionen jag bor i nu. Jag bor alldeles fantastiskt bra till sett till närheten till mitt jobb och jag trivs med det lugna och sköna med naturen runt knuten.

Jag förbereder mig dock redan nu för en flytt trots att jag inte ens vet om den kommer att komma, men jag går igenom allt jag äger och rensar hårdare än någonsin förr. Gäststugan har jag i praktiken tömt snart. Det är ett par längdskidor, flaggan till flaggstången och lite fiskeprylar kvar där snart bara. För 2v sedan hade jag överblivet byggmaterial, massor gamla leksaker, magasinerade möbler osv där. Har blåst ut allt, skänkt leksaker till förskolor och 2nd hand osv. Jag minskar antalet möbler jag äger också och minskar antalet hushållsartiklar i kök mm. Det är mycket jag har sparat utifall att jag skulle träffa en partner osv och mycket av mitt hus har jag ju byggt för ”fler personer än mig”, som min utelounge som används två gånger om året max vid större besök.

Lite nervöst känns det dock. Jag har ju tryggheten nu ändå runt mitt boende. Att kasta mig ut och börja om på något nytt känns pirrigt. Var kommer jag att hamna? Nya grannar, hur är dem? Hur kommer jag trivs och finna mig i den nya regionen? Osv. Eller så skiter sig allt pga ekonomin och jag måste sälja mitt hus först och ta en hyreslägenhet eller så först. Usch och blä. Det här kan ju också ta flera år, innan jag ens hittar en tomt att bygga på eller så. Allt börjar dock med ett beslut och det är i praktiken redan fattat.

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Jerker

  Skippa hyresrätt, skaffa bostadsrätt om du ska bo i lägenhet. Min erfarenhet är att skillnaden är gigantisk. I hyresrätt bryr sig ingen och hoppas att fastighetsägaren bryr sig. I bostadsrätt tar man ansvar på ett helt annat sätt.

  1. trailpeter

   Ja det är helt sant, men om jag måste bo i lägenhet så är det bara tillfälligt och för att jag inte kan låna så stor summa att det täcker tomt + husbygge + lån på befintlig bostad. Dvs jag torskar även på bostadsrätter då de är typ lika dyra som mitt nuvarande hus. Förhoppningen är att jag kan bo kvar i huset och samtidigt få upplåta ett nytt hus, sedan flytta och därefter sälja min kåk. Får se vad banken säger för det innebär att jag blir helt galet belånad en övergångsperiod på ett år eller så.

 2. A

  Men åååh… en liten röd stuga med vita knutar. Så charmigt. 😉
  Tänk om du kunde berätta för den entusiastiske killen som står där och spänner armarna om vilka utmaningar som väntar…

  Ska bli kul att se om du hittar någon tomt och vad det finns för möjligheter.

 3. Andy

  Jag har inte följt husbloggen på ett tag , fastnade i instagram och vanbygget.
  Detta var ett kul inlägg att läsa ska bli spännande om det dyker upp något nytt.
  Lägg inte ned för mycket pengar på häck etc eller inga alls. det är så individuellt nya aägare kanske inte vill ha det alls.
  Spara pengarna till enhäck på nästa objekt.

  1. trailpeter

   Vi får se om det blir av dock. Är helt sinnessjukt svårt att hitta en tomt.

Lämna ett svar