You are currently viewing Efter ett år till i huset.

Efter ett år till i huset.

Nu har snart ännu ett år gått med huset. Jag ser fler och fler saker ”förfalla” med huset. Kanske lite grovt uttryckt, men mycket av det som jag renoverade och fräschade upp, börjar se slitet ut igen. Det är allt från märken på trösklar till dörrhandtag som nöts ner eller latexfog som börjat spricka i hörn mm. Inte så konstigt då jag bor i huset, men det får mig osökt att tänka på att det är en tidsfråga innan en enklare renovering behövs igen. Lite ny målarfärg på väggar/tak, uppfräshning av lister och trösklar osv. En bräda på entrétrappan har lossnat och måste åtgärdas, det gamla staketet runt huset är så murket att det börjar rasa ihop osv. Jag står därmed lite inför ett vägval. Om jag inte ska flytta inom 1-2 år, så behöver jag lägga lite tid på huset för att så att säga ”stoppa förfallet”. Tvätta ren fasad, bättringsmåla någon vindskiva och sådant typ. Eller så säljer jag huset och överlåter allt till nästa ägare – som kanske vill måla om helt, tapetsera om, göra om planlösning eller vad som.

Jag har hela sommaren bevakat marknaden efter en tomt för ett nybygge, alternativt en skruttig sommarstuga eller motsvarande att köpa. Jag kan tänka mig byta ner mig rejält i levnadsstandard 6-12 månader och bo i ett dåligt isolerat ruckel till sommarstuga eller vad som. Jag vet dock ännu inte hur allt skulle te sig ekonomiskt, eftersom jag inte vet vad mitt hus skulle kunna tänkas säljas för. Jag får uppgifter från två ”värdebevakare” som är helt sinnessjuka, men om mitt lilla hus ens är i närheten av vad dessa värderingar visar, så vore det klart fördelaktigt att sälja och börja om på ny kula. Skulle jag få loss en skruttig sommarstuga, få till ett nybygge av ett ”tiny house” osv, så är det inte omöjligt att jag skulle kunna få en fin värdeökning där också på sikt.

Kruxet är dock att jag ser stora begränsningar i utbudet i förhållande till vad jag söker. Jag ska ta kontakt med de två mäklare jag har bäst kontakt med iaf och anmäla intresse och be dem hålla ögon och öron öppna. Jag ska också prata lite med banken om vad jag har för förutsättningar lånemässigt mellan två bostäder osv.

Likaså bevakar jag vad som händer nu när pandemin släpper. Jag har nu i över 1 år arbetat på distans, dvs hemifrån, men om det skulle finnas möjlighet för det längre fram så innebär det också att jag skulle t.ex. kunna sälja mitt hus, magasinera allt jag äger i en lada hos min mormor utanför Sundsvall och rentav bosätta mig där en övergångperiod med. Jag skulle i praktiken få ett gratis boende förutom att jag givetvis hade tagit på mig att ta hand om mormor/hennes man lite och köpa och laga mat åt dem, städa åt dem osv.

Min målbild om vad jag söker är dock glasklar. Istället för att söka ett boende åt mig ”och en eventuell framtida partner”, så tänker jag prioritera mig själv enbart. Det innebär att ha så liten boyta som möjligt, men att inte bo i lägenhet. Det är sådan skillnad på 60 kvm hit och 60 kvm dit beroende på planlösning. Jag har idag en helt värdelös källare, som bara kyler ner huset och som i varje fall jag inte har någon användning för. Att renovera den är liksom för mig nästan pengar i sjön. Ett hus på markplan med två våningar, där övre delen räknas in under snedtak och t.ex. ha sofloft osv upptill, skulle vara extremt mycket mer energieffektivt för mig iaf. All uppvärmning på bottenplan stiger ju även upp till ett sovrum. Jag som bor ensam klarar mig också med ett ”allrum” med soffa/hemmabio/arbetsplats/matplats i ett. Jag har ett matbord nu som jag aldrig använder om jag inte har besök.

Och, ja, besök, det går ju faktiskt utmärkt att ha en grillträff utanför ett litet tinyhouse även om man samlas flera personer.

Jag skulle vilja ha ett förråd för mina äventyrsprylar, men egentligen behöver jag inte ha så väldans mycket förvaring. Är det inget renoveringsobjekt så kan jag sälja av mig rätt mycket av mina verktyg. Mitt gym vill jag ha kvar, men jag skulle även kunna tänka mig att sälja det. Jag skulle inte ha några som helst problem med att minska mina materiella tillgångar till ett minimum. Får jag sedan en låg boendekostnad och låg uppvärmningskostnad, sedan kanske rentav kan montera solceller som kan ladda min laddhybrid till bil, då skulle jag kunna frigöra rätt så bra kapital varje månad. Mer pengar att leva för, roa mig med, mer pengar till äventyr eller pengar till att investera på börsen och bygga upp mer kapital för avkastning. Sedan balansera ut det hela med att minska arbetstid och skapa mig mer fritid resten av mitt liv hur länge det nu blir.

Att också slippa en tomt på 1200 kvm och massor att ta hand om, så en liten naturtomt bara och en gräsplätt hade passat mig perfekt. Det är en dröm och vision som tilltalar mig något så extremt.

Samtidigt så måste jag erkänna att jag har en liten tröskel då jag ändå bor bra och har det bekvämt så att säga. Jag förbereder mig dock lite smått ”utifall att” livet ändras mot något nytt och går igenom rum för rum och säljer, skänker eller slänger saker nu. Går igenom låda efter låda, allt från gamla skolkataloger till leksaker. En del behåller jag, annat ryker. I praktiken siktar jag på att äga prylar och möbler för sådär 30-40 kvm som max inför nästa år. Utifall att.

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. A

  Välkommen upp till Norrland!
  Vad gäller huset så tja… allt man äger måste skötas om. Lägenhet, bil, sommarstuga, hus… allt kräver tid och pengar. Så är det bara.

  1. trailpeter

   Haha, ja, jag blir nog kvar här iaf, men vi får se. Visst är det så att allt måste skötas om, men just därav blir jag extra sugen på något mer lättskött. En mindre gräsmatta och en planerad sådan (fyrkant, ja tack?). Mindre tomt och inte så mycket tomma ytor att ta hand om. Bättre placering på andra byggnader som förråd etc. Bättre planlösning och mindre bostadsyta. Det är väldigt mycket här som skulle kunna halva dels kostnaden för drift/underhåll, dels hur mycket tid jag lägger på det.

 2. Seb

  En tomt med ett mindre hus på är inte så illa. Förvaring kan man ju ”enkelt” lösa om det inte finns med hjälp av attefallsreglerna och friggebod. Ska man inte ha det som boendeyta kan du ju desstom själa slänga upp en sån byggnad.

  Men ja. Med nya möjligheterna som många arbetsgivare med lite tur ger så måste man inte bo där det är som dyrast.

  Säger jag som egentligen bor alldeles för stort för mig själv (and I like it)

  1. trailpeter

   Kruxet är nog mest att det är nästan inga tomter till salu alls och småhusmarknaden ser heller inte vacker ut just nu. Det här kan komma att ta flera år om jag har otur. Sedan får vi se vad banken säger med, som vanligt så hade det underlättat att varit två som stått på bolån osv.

Lämna ett svar