You are currently viewing Äventyrsbilen tar form, men…

Äventyrsbilen tar form, men…

Ok, jag har hamnat i den sits jag hade hoppats på att kunna undvika, men tyvärr ville sig livet annorlunda och jag håller på att göra en deja vú från 2020. Samtidigt är det prioriteringar jag väljer att göra också. Det var lite oturligt dock att jag blev inkallad i ett viktigt uppdrag på mitt jobb precis när jag fick tillgång till ett garage i vintras. När jag äntligen fick en inomhusyta att kunna arbeta på, så fick jag istället arbeta 70-80-timmars veckor och fick nästan inget byggt alls. Därefter har jag försökt att springa ikapp byggplanen, men när mdisommar nu stundar så kan jag konstatera att jag är för långt bort ifrån att ha en färdig bil, klar för att åka på äventyr med nu när min semester börjar om ett par veckor.

Jag ska försöka plocka ut några semesterdagar nästa vecka och veckan efter om det är uppehållsväder, men jag har försökt se över byggplanen och se vad jag absolut måste prioritera och hur jag ska få vanen tillräckligt färdig för lite äventyr. Framför allt så längtar jag till fjällen, jag vill verkligen få rulla norröver och få komma ut och fiska, springa, upptäcka och bara känna pirret i magen av lite äventyr. Innan dess måste jag dock ta en tur i närområdet och testa att allt fungerar i bilen och att min nya familjekompis, kattungen Ziggy, är ok på att vistas i bilen. Jag behöver se att han sköter sina toabesök och att han inte blir sönderstressad av ny miljö osv. Han är dock superduktig på att gå i koppel, så det ska bli intressant att se hur han agerar sedan när vi åker iväg. Samtidigt är han hyperaktiv och älskar livet utomhus och blir nästan störttjurig om jag stänger in honom i huset en stund, så får se hur det rimmar med vanlife.

Vad gäller bygget på bilen, så har det som vanligt varit massor med bakgrundsarbete, men bilen är omlackad, färdigisolerad, väggar och tak är färdigt och jag är på gränsen till att få upp lite möbler som soffa, kök och säng. Lyckas jag progressa på här lite nästa vecka, så kanske jag kan börja koppla in elen vilket är nästa steg då stommarna för möblerna är på plats och jag ser exakt var jag kan ställa batterier mm. Jag vill väldigt gärna få testa solpaneler, laddning och allt sådant på den första premiärturen och se hur allt beter sig. 

Jag behöver inte lägga golv eller få upp lister och sådant innan premiärturen. Vatten kan jag ta i en dunk bara. Däremot innan en tur till fjällen, så måste jag installera dieselvärmaren för jag mindes hur kallt jag hade där förra året då jag prickade 6 plusgrader eller ngt som max på första turen till fjällen och hade det rått och kyligt inne i vanen. Saker jag redan nu har valt att skjuta på till framtiden är att montera en ”bull bar” framme i fronten + extraljus, att byta hjulen till terrängdäck, registreringsbesiktning till husbil eller lätt lastbil med bostadsinredning. Jag har lite arbete att göra med försäkringsbolagen där också, för jag vill ha boutrymmet försäkrat och inte bara bilen. Det går om den är registrerad som husbil. Samtidigt förbjuder fler och fler kommuner och orter nu just fordonsklassen PB2 från att få parkera här och där och jag är lite sugen på att fula mig och låta bilen fortsätta vara klassad som lätt lastbil just för att kunna parkera där det är förbud för PB2. Samtidigt är det ju av en anledning som man har satt förbud för PB2, syftet är ju att slippa husbilar etc just där. 

Jag ångrar i varje fall inte att jag avbröt förra bygget och började om. Denna kärra känns så mycket bättre och känns som att den matchar mina behov så mycket bättre, även om det är otroligt trixigt att bygga så mycket på så liten yta. På mindre än 6 kvadratmeter ska kök, toalett, soffa, säng, hemmabio, äventyrsutrustning, arbetsplats/kontor osv rymmas. Puh. Den som vill följa bygget mer ”live” kan följa progressen på instagramkontot @_darth.vander 

Trevlig midsommar!

Lämna ett svar