You are currently viewing Processen mot ett nytt boende

Processen mot ett nytt boende

Ett par saker karakteriserar min personlighet och en av dem är viljan till förändring. Jag behöver träffa och lära känna nya människor mellan varven, se och upptäcka nytt, lära mig nya saker, upptäcka nya miljöer, jobba med nya arbetsuppgifter, byta bil osv. Även om jag kan slå mig till ro, så är mitt liv i någon form alltid i förändring. Det är lite det som också drev mig genom renoveringen av huset och driver mig genom bygget av äventyrsbilen nu. 

Känslan av att få vilja byta boende i någon form har vuxit sig allt starkare nu i år. Nu i år har jag fokus på äventyrsbilen och bygget av den – men sen då? Sedan är det dags att ta itu med lite restpunkter på huset och kanske, kanske börja förbereda för försäljning på riktigt. Jag vill nog snygga till ett snart icke befintligt staket och kanske plantera en häck mot vägen i år. Montera någon saknad vindskiva, bättringsmåla någon list inomhus eller så. Rensa ut gammalt byggmaterial och göra huset visningsbart. 

Samtidigt så fast att jag är trött på trädgården och huset, så trivs jag ändå rätt bra här sett till läget och var jag bor. Jag är kanske lite influerad av pandemin nu som har fått tyst på flygplatsen. Jag hoppar nästan till numera när det väl kommer ett flygplan, så egentligen skulle jag ha sålt huset nu och låtit nya köpare också bli influerade innan flygrörelserna är igång igen. Det är dock lugnt och skönt, fridfullt här. Jag har supertrevliga grannar mitt emot som rentav planterade blommor åt mig nyligen. Jag har fiber och har det jag behöver. Egentligen är läget inte så tokigt. 

Det är flera olika scenarios som utspelar sig i min fantasi, men jag har triggat igång mig själv och börjat processa olika alternativ. Det skulle på ett sätt kännas märkligt att riva huset och bygga nytt när huset ändå är så pass uppfräschat som det är. Å andra sidan skulle jag slippa allt krångel med att hitta ny tomt, budgivning och allt annat. Kanske skulle jag kunna bosätta mig själv i garaget, trots brist på rinnande vatten och sälja av byggmaterial från huset. Plocka ner betongpannorna från taket och annat och sälja ytterdörr, vitvaror osv. Samtidigt så är det sjukt mycket jobb med sådant med. Det som skulle göra mest ont i mig om jag byggde nytt hus på tomten, är att allt jobb med att fixa mur, infart osv skulle vara förgäves. Det skulle nog smärta lite också att se allt jag byggt rivas överlag.

Ett annat alternativ jag har lekt med är att riva garage och carport och bygga ett nytt, trots att jag nyligen fräschade upp garaget. Jag tror dock inte jag kan få bygglov på ett garage med övervåning och lägenhet tyvärr med tanke på byggrestriktionerna vi har här. Dock kvarstår tanken lite på att flytta garaget och carporten från nuvarande plats i sådana fall och öka storleken på infarten/parkeringen. Sedan antingen bosätta mig själv i garaget och hyra ut boningshuset eller bo kvar, men hyra ut garaget och låta hyreskostnaden täcka min boendekostnad. Men återigen så är jag rätt trött på mitt eget boningshus och jag vet inte om jag skulle vilja ha nya ”grannar” på min egen tomt här och nu. Sedan är grovplaneringen av tomten inte så bra för att ha två olika bostäder, alltså man vill nog ha lite mer space mellan garage/lägenhet eller attefallshus och boningshuset ändå. 

Ett tredje alternativ jag tittar på är att köpa en fristående tomt. Nackdelen är att de är svindyra här runt Göteborg och de med bra läge drar iväg direkt i budgivningen. Det är dessutom inte fiber framdraget överallt och det är ett krav för mig inför nästa boende för att kunna arbeta hemifrån. Jag tänker dock ta kontakt med den mäklare jag haft mest kontakt med genom åren och be honom hålla ögon/öron öppna. Kanske stöter han på någon som vill stycka av en tomt eller så. Jag funderar också på att gå ut i sociala medier och mina kanaler med en efterlysning på tomtmark. De flesta tomter som säljs är typ 2000 kvm och jag vill ju inte ha så stort nästa gång. Kan ingen bara stycka av 600 kvm så jag får ett litet hus, en gräsplätt, ett garage och ett förråd liksom? 

Jag tittar också på alternativet att köpa ett ruckel. Antingen riva det och bygga nytt, eller låta det stå kvar och använda som förråd och istället bygga ett garage med lägenhet ovanpå. Kanske bo i garaget några år, sedan om jag känner för det så riva huvudbostaden och bygga nytt hus. 

Stora dilemmat med att bygga nytt hus är att bygger jag för mig själv – enbart – så vill jag ha ett litet hus. Jag vill ha halva storleken som jag har nu, alltså vi pratar ett Tiny House på 35 kvm kanske. Låg driftskostnad, solpaneler kanske och så lite pyssel som möjligt.  Däremot de tomter som säljs är nästan alltid avsedda för större hus för familjer. På ett sätt så sabbar jag en sådan tomt om jag bygger ett Tiny House på tomten istället för att bygga ett riktigt hus på en gång där andrahandsvärdet kommer vara toppen eftersom det kommer att locka familjer, par osv. Så jag faller tillbaka på att köpa en tomt på 2000 kvm i ett villaområde med stora villor gör också att tomten kommer att säljas för ett pris som motsvarar just tomten avsedd för en stor villa. Det gör att jag åter faller tillbaka på att bäst hade varit om någon ville stycka av en liten tomt avsett för ett mindre hus bara och där folk som vill bygga stor villa inte lockas och inte rycks med i budgivningen.

Oavsett vilket så är en process startad i mitt huvud. Jag är på väg mot något nytt. Jag vet dock inte när och jag vet inte till vad, men jag behöver en förändring att se fram emot under 2022. Jag har redan varit och tittat på tomter och börjat bevaka hemnet samt försöker få till ett mötet med min bank för att diskutera vad jag har för möjligheter med lån om jag sitter på dubbla bostäder ett tag och annat.  

Det kittlar lite i kistan av tanken att få börja med ett nytt boende. Ett nytt ställe att bo in sig på, inreda, planera osv. En sak är säker, jag har med mig så mycket erfarenhet av att ha ”bott in mig” i nuvarande hus. Jag vet vad jag vill ha av huset i sig. Planlösning och funktionalitet. Jag vet hur jag vill ha en trädgård. Hur jag vill att läget ska vara. Fortsättning följer.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. A

    Men du… du som nu gjort den här renoveringsresan, du skulle inte kunna göra ett inlägg typ ”10 viktiga insikter vid renovering”. Vad ska man tänka på, vad ska man inte göra. Viktigt att tänka på. Tips.
    I övrigt håller jag tummarna för att du hittar en tomt till överkomligt pris. 🙂

    1. trailpeter

      Haha, största tipset är väl ”Backaråååå” om huset verkar ha för stort renoveringsbehov! Men gillar idén. Vad gäller tomt så kommer jag mest ligga på ”spaning” i år, jag vill få bygga färdigt äventyrsbilen först och det kommer att ta hela året utan tvekan.

Lämna ett svar