You are currently viewing Apropå hus, hem, ekonomi

Apropå hus, hem, ekonomi

Jag har mer eller mindre dragit i parkeringsbromsen helt vad gäller att fortsätta renovera på huset. Dock har jag en hög med restpunkter kvar som jag vill åtgärda, men jag tänker att jag tar dem nästa sommar i lugn och ro. I år fokuserar jag på bygget av äventyrsbilen som kommer att ta hela sommaren i anspråk. Det jag ska göra med huset är dock att riva staketet längst ut mot vägen i höst och plantera en avenbokhäck. Staketet är skevt och ruttet och det ser verkligen inte bra ut alls, men det ser ännu tokigare ut att riva det redan nu, så det får sitta som det sitter. Avenboken går tydligen bara att beställa på våren och hösten. Får se om jag ids gräva för hand eller om jag hyr en minigrävare och bara drar upp en fåra. Jag har sett ett par minigrävare köra förbi på gatan också, så har varit lite sugen ändå på att gå ut och stoppa en och ge lite extra kaffepengar för att bara få en fåra uppkarvad. 

Det jag ska fortsätta göra med mitt hem i år är dock att sälja av mig saker och jag tror bannemig jag börjar att sälja av mig verktyg med. Det kanske är dumt, kanske blir nästa hus också ett renoveringsobjekt i någon form, men jag känner mig mer och mer övertygad om att flyttar jag från detta hus, så blir det tillfälligt till en lägenhet i väntan på ”nästa steg” eller till ett nybygge. Jag skulle verkligen kunna tänka mig att köpa en liten tomt med ett ruckel på, få bygglov för garage med lägenhet ovanpå och leja ut hela jobbet på entreprenad. Sedan bo billigt med låga kostnader i garaget. För mig som är ensamstående hade det varit så jäkla bra. Jag bor rätt så billigt i mitt hus överlag, men så länge källaren inte är iordninggjord och uppvärmd, så är huset rätt kylskaget vintertid. I år har elpriserna varit rätt dyra med och det märks direkt. Jag skulle vilja få bo ännu mer energieffektivt och snålt mot för nu. 

Säljer jag av mig verktyg mm nu och behöver längre fram igen, så får jag väl köpa dem på nytt, men kakelskäraren åker ut på annons (jag är rätt övertygad om att jag aldrig vill sätta kakel/klinker i hela mitt liv igen) och slipgiraffen med troligtvis. Sedan ska jag städa ut gammalt byggmaterial rent allmänt. Jag har behållt takpapp och annat, men nu ryker skiten. 

På temat ny ekonomi, så bytte jag tjänstebil igår. Det blir den enskilt största förändringen på min ekonomi under hela året. Exakt hur stor återstår att se. Jag körde en BMW 530d innan och det har varit mitt mobila kontor. Otaliga långa tjänsteresor och många möten från bilen, där jag har suttit med fantastisk komfort. När jag valde massagestolar i bilen, så var det mest på skoj, men det blev sedan något jag lärde mig att älska när man sitter still i 4-5 timmar. Headupdisplay och annat har varit underbart med, men bilen var egentligen på tok för stor för mig som åker ensam 99,9% av turerna. Sedan var den förknippad med en rätt fet månadskostnad. BMW bygger kanonbilar, men själva grundbilen är alldeles för klen på utrustning och när jag väl har valt utrustningen jag vill ha, så är priset plötsligt det dubbla. Nu bytte jag till en Skoda Octavia IV VRS och det placerar mig i helt annat segment. Komforten är som bortblåst, ljudvolymen inne i bilen är dubbelt så hög och det var rentav så jag funderade igår på hur mycket buller det egentligen blir i telefonmöten från bilen. Något jag måste kolla. Däremot är det en laddhybrid och placerar mig direkt i en helt annan liga sett till förmånsvärde eftersom jag hann ta ut bilen nu innan 1’a juli. Efter 1’a juli höjs förmånsvärdet markant på tjänstebilar, så därav har jag stressat mig till att få ut den nya bilen nu. Med de gamla reglerna, så sjunker min månadskostnad drastiskt. Dessutom så i själva VRS-modellen, så ingår typ massor av den utrustning jag fick betala extra för på BMWn. Bara stereon och ljudpaketet är dessutom så mycket bättre på Skodan och hör och häpna, men jag har både massagestolar och headupdisplay. För halva priset mot för BMWn.

Det som ska bli intressant är dock att se vad månadskostnaden blir på min elräkning, samt att se hur månadskostnaden på drivmedel justeras. Skodan klarar 5 mil enligt papper på eldrift. Mina tjänsteresor som är långa får jag ju ersättning för, men jag har rätt så hög månadskostnad på ”småresor” som jag gör privat. Korta körningar till matbutiker eller byggvaruhus. Igår körde jag till ett byggvaruhus för att hämta en sak till äventyrsbilen och det blir direkt runt 5 mil tur och retur. Nu var inte batteriet fulladdat igår, så bilen slog över till bensin på vägen hem – men förbrukningen blev typ 0,6 liter/milen på hela den rundan.

Jag tänker primärt ladda bilen hemma och nattetid med lägst eltariff och jag struntar i laddstolpe då jag har trefasuttag med schuko avsett för 16A, så jag är inte orolig över uttaget. Antagligen kommer jag att sätta kaffet i halsen vid nästa elräkning och ännu värre vintertid om det fortsätter bli skenande elpriser, men ska onekligen bli intressant att se hur många gånger jag kommer att åka och tanka på Shell varje månad.

Min stora dröm vore att höja sparkvoten markant genom att sänka alla tänkbara månadskostnader utan att dumsnåla. Fortsätta tanka på i mina aktier på börsen. Hitta det där nya boendet som gör att flytten bär av och att kostnaderna sänks ännu mer samt att gå ner en dag i arbetstid i veckan. Få mer tid över till att fiska, vara ute i naturen, träffa vänner, tävla, äventyra, se mig om i världen medan jag är frisk och pigg osv. 


Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. A

    He he… jaså, du föll för idén med stort garage med liten loftlägenhet ovanpå?! Ska bli kul att följa den resan. Säg till när den börjar så poppar jag popcorn och inväntar alla roliga inläggen.

    1. trailpeter

      Ja, hittar jag ett ruckel någonstans där det går att uppföra ett garage med övervåning och göra en lägenhet där, så kommer jag att slå till. Vi får se lite, men jag tittar överlag på mindre nyckelfärdiga hus också. Kruxet är bara att hitta tomter….

Lämna ett svar