You are currently viewing Husrenoveringen – som är avslutad

Husrenoveringen – som är avslutad

Gick en runda runt huset igår och kan notera att jag har sjukt mycket att göra på det – även om jag inte vill renovera eller bygga mer. Allt vitt på huset är numera grönt av alger/påväxt och jag måste upp på tak och börja få väck påväxt. På garagetaket har det redan (!) börjat växa mossa, trots att det inte är många år sedan jag bytte det nu. Jag har MASSOR med restpunkter här och där från mina renoveringsprojekt. Jag har typ gjort färdigt något till 99,9% men typ EN enda grej saknas. En downlight i infällda nischen i duschen. En täckkåpa till badrumsfläkten på utsidan av fasaden. En bit av en vindskiveplåt till entrétaket. Osv. Dessutom har nu efter 10 år i kåken själva inredningen börjat bli lite sliten och ta stryk här och var, så inför försäljning så kanske det inte är så tokit att bättringsmåla lite lister osv. Om jag inte vill stressa, så kan det vara klokt att ha ett år på mig att beta av restpunkterna. Göra en fet lista och se till att ta någon grej varje vecka, så blir det ingen press eller stress. 

Jag har i varje fall lagt ner precis alla fortsatta renoveringsplaner på huset. Jag tror tyvärr att syllbyte inte räcker i huset utan hela stommen måste bytas för att få det exakt så fräscht som jag skulle vilja – och med tanke på att planlösningen inte är optimal och med tanke på att byggrestriktionerna inte tillåter att jag bygger ut mer än attefallstillbyggnad, så känner jag att jag är klar med huset. Det är upp till näste man, kvinna, par eller vad man nu identifierar sig som att ta över. Antingen bara bo här i huset, som jag gör nu? För det fungerar trots allt. Jag har bott och trivts här överlag i 10 år. Eller så river man och börjar om? Det får bli nästa ägares huvudvärk. 

Jag siktar just nu på försäljning 2022. Jag vet dock inte vad jag ska flytta till ännu, men jag känner att det är dags att ta ett nytt ”kliv” i livet. Vända blad och kika in i ett nytt kapitel. Jag hoppas dock fortfarande kunna bo kvar i regionen på ett eller annat sätt då jobbet jag har nu är det bästa jag har haft i hela mitt liv, både arbetsgivaren och hur jobbet utmanar mig intellektuellt och stimulerar min tankeverksamhet. Jag får verkligen använda min hjärna till fullo för att göra mitt jobb och det stimulerar mig något så vansinnigt. 

Det jag vet är att bo i lägenhet känns så uteslutet och så avlägset. Jag kanske ändrar mig, men just nu lockar det inte. Det som lockar är att inte behöva bry sig om så mycket, inte behöver sköta om så mycket, men friheten med att bo i hus är så sablarns go. Jag älskar mitt växthus, altanen, uteköket, känslan att jag kan spela hur hög musik jag vill, se på film i hur hög volym jag vill osv utan att det stör någon. Kunna ordna en grilltillställning för vänner och ha parkeringsplats, kunna ta hit 20 pers och bara mingla (nåja, efter covid19 då). 

Det jag ännu inte vet är hur ”nästa steg” ska bli. Orkar/vill jag renovera mer i livet? Bygga mer? Kanske. Jag är extremt less/trött på det nu, men det är för att jag relaterar till huset och känner att här kommer jag inte vidare. Med nya förutsättningar så kanske byggsuget uppstår igen. För visst är det lite kul och tillfredsställande ändå att ta något trasigt och göra det friskt?

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. A-Man

  Jag tror det är bra för dig att sätta punkt för din renovering av huset för att kunna gå vidare, att gå vidare behöver inte innebära en försäljning av huset man kan gå vidare och framåt på andra håll.

  Sedan beträffande husrenovering blir man någon sin klar, eller kanske det är du själv som aldrig blir klar då du ser 99.9% i det du gör?
  Eller är det kanske du själv som fokusera på småsaker?
  Taket är ju fortfarande omlagt även om det växer mossa på det, inget som har med renoveringen att göra, norrsida ?
  Att måla några lister och småmärken gör nog varken till eller från vid en försäljning när det finns annat som tex syllen måste bytas.
  Då är det bättre att fixa vindskiveplåten då det även har en funktion och inte sitter där för utseendets skull. att det är märken lite här å var hör till när man köper ett begagnat hus det går inte att komma ifrån.

  Du lägger för mycket focus på detaljer därför skapas det mycket restpunkter.
  Minns ett inlägg där du kommenterade gerningen vid din altantrappa att det var en glipa, nu hittar jag inte inlägget.
  Hur mycket störs du av den idag egentligen, är det något du ens kollar på varje gång du går förbi, eller är det glömt sedan länge?
  Detaljer gör mycket men efter en vecka, en månad ett år så betyder det oftast ingenting, för hur ofta lägger du märke till små misstag idag, eller är du en människa som ständigt går och stör dig på detaljer?

  Jag tror det är Ingenjören och perfektionisten i dig som driver detta, allt måste vara 100% och inget får avika, lite snett eller lite fel så bli måste det göras om eller så blir det en ”To do” , en restpunkt eller en kombination av det som i sin tur leder till nya restpunkter.
  Det verkar som du aldrig riktigt kunnat slappna av eller få någon ro, nästan som att målet ”allt måste vara perfekt” har skapat en inre stress i ditt jag, eller kanske inte …jag är ju bara en läsare av din blogg sedan länge.

  Men om det varit så så är det nog fram till nu.
  Du verkar ha släppt husrenovering och börjat med bilen som senare blivit en annan bil, det är en annan ton på inläggen.
  Detta mår du nog bra av att projektera en bil, göra om konstruera det är annan annan ton på inlägget förut var det problem nu är det utmaningar, även om du inte ansåg att förra husbilen vart perfekt precis som du vill ha det, så är det historia du har sålt den.
  Du har släppt den och gått vidare med ny bil och allt det du gjorde tar du med dig i det nya.
  Det är kul att läsa.

  Ett tips.
  Renovera ett hus för att riva och börja om är vansinne.
  Jag tror att bygga ett nytt hus är pefekt för dig, hitta en tomt och bygga ett helt nytt även om du inte gör det själv,
  det ger dig tid att göra annat tex bygga garaget själv altanen eller vad det nu är.
  Du som är händig kommer alltid hitta något annat göra, ibland kan det vara skönt och bra att det inte är ens bostad som är den primära punkten.

  Personligen tror jag att ditt hus är i väldigt bra skick nu jämför med hur det var innan och jämfört med andra objekt.

  Jag fortsätter och följer som vanligt.
  Keep up the good work.

  //A

  1. trailpeter

   Självklart är vindskiveplåt osv viktigare, men jag håller inte med dig om att inte lite färg påverkar en helhetsintryck av ett hus. Om du kommer in i ett rum som är överlag fräscht, men taklister saknas t.ex. då ser du det trasiga. Du ser inte rummet, utan blicken kommer fokusera på att listerna saknas. Exakt så blir det i ett rum med t.ex. slitage på dörrkarm eller vad som. Det är ett oehört enkelt och snabbt sätt att fräscha upp och ge ett objekt en betydligt bättre start inför försäljning. Vad gäller sylbyte eller så, så vet jag inte ens om den som köper huset bryr sig om lukten eller annat.

   Detaljerna är inte det som har skapat restpunkter, utan det är vädret eller för att energin helt enkelt har tagit slut. Restpunkterna utomhus är för att jag inte hunnit klart innan t.ex. en vinter har kommit. Restpunkter inomhus är primärt i badrummet och beror på att jag var helt slutkörd efter badrumsrenoveringen och framförallt kaklingen. Bland det värsta jag varit med om energimässigt i bygget.

   Högst troligt så ändras även min civilstatus i år och jag vill inte låta en partner bo eller vistas i detta hus mer än nödvändigt, så därav kommer jag i första hand söka nytt boende för mig själv dit jag hellre bjuder hem en eventuell framtida partner. Jag skulle dock inte palla en totalrenovering igen, inte ensam och framför allt skulle jag inte äventyra en relation med det. Däremot kommer jag helt rätt alltid att vilja ha något projekt för mig. Jag kommer aldrig bli personen som sitter i en soffa en lördagskväll och kollar på massa serier. 🙂 … god fortsättning!

Lämna ett svar