You are currently viewing Huset värt dubbelt så mycket

Huset värt dubbelt så mycket

Huspriserna fortsätter uppåt nu och nu har jag passerat med råge en dubblering av husets värde sedan jag köpte det. Jag har ett tag legat på precis 2 ggr värde, men nu skriker alla värdebevakare om att jag är ytterligare några hundra tusen upp. Galet! Det trodde jag aldrig. Samtidigt som det idag är rätt lätt ändå för en ensamstående att låna till det belopp som huset är värt nu. Jag minns när jag var på jakt efter hus och bankerna tyckte att allt mer än 2 mille i lån var tokigt om man var ensamstående med bra inkomst och ekonomi. 

Körde ett ryck utomhus idag. Röjde upp mer i carporten och började blåsa med lövblåsen. Nu ska det komma hårdare vindar under morgondagen, så ingen idé att göra så mycekt mer – plus att mina två enorma avenbokträd har mycket löv kvar som väntar. Likaså grannens ek. Samtidigt har jag lärt mig genom åren att väntar man tills precis allt har fallit, så är det så blött och surt och tungjobbat, så får se om jag inte ger mig på och blåser rent hela gräsmattan till veckan ändå. Blomkrukor är slaktade nu iaf och växthuset städat.

Sedan har jag börjat ta itu med restpunker. Jag har så löjliga restpunkter på huset, som t.ex. att det saknas en vindskiveplåtstump ovanpå entrétaket. Likaså behöver jag sätta en extra plåt på det taket mot boningshusets tak då det droppar in lite vatten mellan, men högst irritersamt när det regnar. Tråkmoment dock när jag måste klättra upp på taket mm. Sedan på riktigt, fy faaaaan vad allt är grönt med alger och skit. Jag borde köpa 10 liter alg- mögelbort och ta en dag och spruta precis alla tak och hängrännor. Dock kanske bättre att göra till våren, men fyfan för att bara skura rent altantaket. Puh. 

Sakta men säkert så preppar jag dock inför husförsäljning. Utan att veta vad jag går till för något. Just nu har jag amorteringsfritt på mina bolån och har en lånekostnad på knappt 3000 kr/mån. Allt som allt boendekostnadsmässigt är jag under 5000 kr/mån. Det hittar man inte mycket till boende runt Göteborg för inte. Jag är dock fortfarande inställd på att en attefallare att hyra – eller en väääääldigt liten lättskömt tomt och ett nyckelfärdigt litet hus kunde vara min grej. Samtidigt är jag lite trött på att det är svårt att lämna huset utan att någon tittar till det, kollar så gräsklipparroboten sköter sig, vintertid måste någon skotta osv. En lägenhet är klart smidigare om man bara vill ha friheten att ”dra” en vecka eller två på äventyr. 

Jag har dock en lång lista med restpunkter, så tänker att jag börjar beta av dem. Jag ska också göra en ”inför försäljnings”-todo någon dag och gå runt och titta på exakt vad som jag inte hade gjort annars, men kanske borde göra innan försäljning. Behöver bättringsmåla lite socklar, badrumsdörren börjar bli sliten (sedärja, mina finmålade dörrar nöts alltså ner under 10 års användning), jag behöver rensa ut i källaren och behöver överlag rensa i gäststugan. 

Jag är även inne på att ännu en gång gå igenom allt jag äger och se vad jag vill ha kvar och vad jag ska istället ska sälja. Jag tog idag beslut om att köra ett par kartonger med böcker till soptippen. Jag orkar inte ens åka runt och leta någon secondhand som inte är trött på att få förfrågningar om böcker. I vinter kommer jag göra precis som jag brukar; öppna skåp och lådor och gå igenom och ifrågasätta ALLT igen. 

Tidsmässigt så siktar jag på att behålla huset under 2021 iaf och se till att göra färdigt min campervan först och främst, samt göra en plan för vad jag vill hitta på härnäst. Det känns som rätt lagomt också att ta ytterligare ett år, köra igång med amortering igen på bolånen, beta av restpunktlistan och ta det lite piano typ. Jag står dock kvar vid att jag inte kommer att göra något mer än nödvändigt på huset och trädgården, mer än möjligen sätta ett nytt staket. Jag skulle helst vilja plantera en häck mot vägen och sedan bara byta ut resten av staketet som verkligen håller på att ramla ihop. Det är så ruttet, så skevt och ser så kasst ut. Det kan vara en sådan sak som är värd att fräscha till för att få ett bättre intryck av tomten innan en försäljning. 

Lämna ett svar