You are currently viewing Äventyrsbilen – jag börjar om!

Äventyrsbilen – jag börjar om!

Jag drog i handbromsen, bokstavligen talat, efter andra resan till fjällen i sommar. Jag beslutade mig att inte bygga färdigt på nuvarande äventyrsbil, utan att sälja den. Sagt och gjort så köpte ett par som börjar närma sig pensionen den. De ville bygga den efter sina egna behov, så det var bra att jag inte byggde mer på den – det hade nästan varit ogjort. 

Det som föranledde beslutet var att vägarna i fjällen var rätt så dåliga. Det var stenigt, det var ojämnt, det var tvättbrädevägar, potthål – you name it. Där och då så trivdes jag inte alls med skåpbilen. Den rullade hur fint som helst på landsvägar och ”vanliga” grusvägar, men när det blev sämre underlag, så blev den otroligt jobbig att köra. Jag låg på ettan och tvåans växel i över en timme på en väg och där kände jag att jag vill ha något annat.

Så jag ämnar att börja om, men på en annan plattform. Nu har jag ju lärt mig hur jag ska göra och vad jag behöver. Bilen ska gå att köra snabbt till tävlingar och annat, så det är inget terrängfordon i sig jag behöver – men den ska kunna gå att köra lite offroad med också. Jag har sneglat på pickups, men jag tycker sådana ”campers” är ruskigt fula. Ser ut som om man krockat med en husvagn. Skulle i sådana fall vara om jag hittade ett företag som kan göra en helt ny camper som verkligen är måttanpassad och som smälter ihop med pickupen, men då drar det iväg i kostnad.

Istället lutar det åt att jag byter ner mig till en mindre skåpbil, närmare bestämt en Mercedes Vito med fyrhjulsdrift. Sedan slänger jag på lite för stora hjul och terrängdäck på den. Det blir smidigare och den kommer hantera grusvägarna aningen bättre än den stora Renaulten, men långt ifrån lika bra som en pickup hade fixat. 

Nu är vintern på väg och jag vet inte hur mycket jag hinner bygga då jag inte har tillgång till något garage denna vinter, så vi får se vad som händer härnäst. Just nu ligger jag och prisbevakar olika objekt. Andrahandsmarknaden för en modernare Vito som inte har gått så långt, är inte vacker. Många bilar ligger otroligt högt prissatta, så det kan vara så att jag får leta lite längre denna gången efter en ny bil att bygga på.

Denna gången blir det All In i varje fall. Jag kommer att foliera bilen och sätta en äventyrsprägel på den mm. Fortsättning följer!

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. A

  Spännande!
  Har Mercedesen ståhöjd invändigt? Eller det kanske finns med sånt där höjbart tak.
  Håller med om att camper van ser märkliga ut, men dom är ganska så praktiska. En fd kollega hade en sån när han veckopendlade. Då kunde han lämna camper-delen på campingen och åka hem med pickupen över helgen. Och sen ta med den när han åkte och levde friluftsliv.

  1. trailpeter

   Nej det blir sitthöjd i nästa bil, även om jag inte vet hur det kommer att kännas riktigt, men blir bilen lägre så blir den generellt smidigare även på sämre vägar. Ju högre kärra, desto mer vill den kränga åt sidled av bara tyngdkraft mm. Popuptak har jag sneglat på, men i praktiken gör man bilen till ett tält då och det tilltalar mig inte fullt ut. Dessutom får jag svårare att lasta på taket och där vill jag nog både ha lastboxar, solpaneler mm. Så det lutar mot icke popup. Jag märkte i somras att jag överlag faktiskt satt ganska mycket i bilen. Det var mest när jag klädde på mig osv som det var skönt att stå, annars vilade jag mycket i bilen och även när jag lagade mat var det skönt att sitta intill köket. Och visst är pickup-campers smidiga i det hänseendet, men som sagt, jag stör mig på designen. Det finns ett par fabriksbyggda specialare, men då pratar vi ännu en gång en halv mille i kostnad.

 2. A

  Smart att dra lärdom av vad du gjorde/inte gjorde i van:en innan du funderar på vad du ska ha nu.
  Och rent krasst, duscha kan du ju göra utanför. Slipper du krånglet med avlopp också.

  Lycka till med nya bygget! 🙂

  1. trailpeter

   Ja, samtidigt kommer jag vilja ha utrymme i bilen att hänga och torka skalkläder och annat, så jag måste ändå tänka till hur tusan jag gör det. Det får bli någon form av temporär lösning där jag kan ta fram ett droppkar eller ngt. Vi får se!

Lämna ett svar