You are currently viewing Uppdatering om huset

Uppdatering om huset

Sommaren övergår till höst nu och detta har varit en sommar utan husrenovering och bygge iaf. Dock har jag lagt nästan all ledig tid på att bygga på campervanen och äventyrsbilen – som jag nu ska sälja då jag insett att jag vill ha en mindre bil och med högre markfrigång mm för att ta mig runt i fjällen bättre. Så jag kommer att börja om hela bygget. Tragikomiskt, men man lär så länge man lever!
Med huset så står jag kvar vid mitt beslut. Ingen mer renovering. Bara fixa några småsaker fram till försäljning, som blir om 1,5 år eller motsvarande. Jag är faktiskt rätt trött på huset, inte minst nu när hösten kommer och jag behöver klippa ner rosenbuskar och annat. Rentav så jag tycker det är tråkigt att förvalta hus och främst trädgård ensam. 

Hade jag backat bandet till den dagen jag skulle köpa hus, så hade jag sagt till mig själv ”Peter du ska bo i detta själv och ta hand om detta ensam – fattar du hur mycket jobb det är och fattar du hur mycket annat du vill göra på din fritid med?!”. 

En liten Attefallare med en liten gräsplätt som jag fått hyra hade passat mig bättre. Eller en sådan här stuga, fast utan omfattande renoveringsbehov och med mindre tomt. Bara en naturtomt ute vid kusten hade ju räckt. 

Samtidigt har jag varit lite sugen på att sälja mitt hus och se om jag kunnat köpa grannarnas hus/tomt ovanför. Det hade varit rätt galet, men tänk att få riva allt där och röja fram hela tomten som är rätt står. Sedan slå upp ett nyckelfärdigt hus där. Och sälja det. Mycket arbete, men lätt en vinst på en mille eller mer om man hade gjort det riktigt. Det skulle även öka värdet på mitt nuvarande hus. Jag är dock för trött på renovering, bygge och husfix, särskilt med att stå ensam med det hela tiden. Det är faktiskt så att jag har öppnat upp för att flytta till lägenhet igen, även om jag skulle sakna huset så in åt h-e mycket. Det jag skulle sakna är altanen, braskaminen, grillplatsen, garaget med verkstaden, lugnet och att jag kan se en film på hur hög volym jag vill mm. Jag trivs överlag väldigt bra i omgivningarna också med trevliga grannar mm. Vi får se vad framtiden visar, huset har fått en liten (om än ringa) värdeökning nu i samband med Covid19, men inte fullt så mycket som på andra håll. En parameter där är att jag bor nära flygplatsen som i praktiken blev lamslagen nu under covid19. Det är rätt många i krokarna som varit permitterade eller blivit uppsagda och som jobbar där. Dock har flygtrafiken kommit igång igen nu, så det rullar väl snart på till fullo igen. Det påverkar dock hur pass attraktivt det är att bo där jag bor. Bostäder nära stora arbetsgivare är alltid populära för att minska restider till/från jobb. 

Jag bytte för övrigt hemförsäkring i sommar och då ingick en husbesiktning av Anticimex (har haft en sådan innan). De kollar primärt efter hussvamp, men kollar också så man har våtskydd under diskmaskin, att badrum osv verkar ok. Det blev inga anmärkningar denna gången heller (och ingen negativ kommentar om huset i sin helhet, varken lukt eller annat, utan mer bara ”det här har du ju fått till bra!”. Jag kände heller ingen elak lukt efter att jag varit till fjälls en miniweekend i sommar. Vi får väl se hur det blir framöver. 

Amorteringsfritt är något jag faktiskt ansökte om i samband med Covid19 nu och oj jösses. Det är såklart bra att amortera ner sina bostadslån, särskilt för mig som är högt belånad, men jag tar gärna risken att inte göra det en period. Det sänkte mina boendekostnader till botten, rejält, så jag har ökat bufferten en period nu (där tyvärr mycket har gått till utrustning och bygge av äventyrsbilen), men det var ändå intressant att se vilken skillnad amortering hade på min ekonomi. Då har jag dock under alla år alltid legat och amorterat rätt aggressivt. 

Jag ångrar dock inte mitt beslut om att inte riva upp hallen eller fortsätta i källaren, att chansa på syllbyte eller annat. Jag känner mig ”färdig” med huset. Nu vill jag bygga den nya äventyrsbilen, sälja den gamla halvfärdig och därefter vill jag ha 1-2 år där jag beter mig som lite andra svenssons och inte gör så mycket mer än det absolut nödvändigaste. Bara ta en sommar och fiska, springa och se på film t.ex.? 

(nåja, vi vet ju alla hur bra det kommer att gå för mig att sitta ner och inte göra något mer än 1 vecka).

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. A

  Intressant att Anticimex inte hade någon kommentar om lukten och att du inte kände något när du kom hem heller.

  Vad ska du köpa för bil då? En pick-up med camper?

  1. trailpeter

   Ja, samtidigt var det inte lukt de skulle kolla, utan mer hussvamp och fuktpreventiva åtgärder. Plus att anticimex missade ju hela mögelhärden som huset en gång hade när de hjälpte förra ägaren, så jag ger egentligen inte så mycket för det. Men kanske väljer dem när jag ska besikta huset innan försäljning ;). Det lutar mot en mindre van, fast med fyrhjulsdrift. Lite högre markfrigång, lite lättare att köra på skogsvägar mm. Jag kikade på pickup med camper men tycker det blir för stort/buffligt och får samma problem med höjden om man inte köper en svindyr med popuptak eller så.

  1. trailpeter

   hahaha det vore en dröm 😉

 2. Seb

  Tror att vi står inför en omväldning av arbetsmarknaden. 45% av alla amerikaner jobbar heltid hemifrån enligt uppgifter.
  På vissa sätt kan vi nog tappa produktivitet men som du så har jag en stor del av min arbetsdag när jag är effektivare om jag får sitta ostörd.
  För mig är det även en fråga om att nu när jag besitter en internationellt efterfrågad kompetens och kan jag leverera den på distans så kan jag i princip starta eget och debitera ”usa-timpriser”. Vilket antingen ger en enorm ekonomisk frihet eller möjlighet att själv styra min arbetsbelastning och prioritera fritd/liv med samma lön som idag. Visst. Det är något alla inte kan men en stor fördel med teknisk kunnskap (i mian fall affärssystem). Helt plötsligt är alla stora konferenser på distans med. De som vägrade ha onlineinnehåll tills i maj. Du har väl en liknande kompetens inom IT. Där du egentligen skulle kunna jobba som egen?

  Jag har ju ett enormt husprojekt här. 115 kvm hus, snickarbod, gästhus, dubbelgarage. Och ibland ÄR det överjävla mycket. men andra gånger inser man att man bara kan vara med. Man måste inte ha områdets wimbeldongräsmatta. Det går att njuta av tomten och huset ändå. Men… Jag inser att du nog är färgad av allt slit du har haft. Kanske är svårt att slappna av? Och jag kom ju in i detta med bostadsvinster på dryga 2,5 miljoner. Kök och badrum har ju hantverkare fått göra medans jag glatt jobbar med annat 🙂
  För mig är huset en enorm skillnad i välbefinnande. Att komma hema och landa med natur och det ”egna” går inte att jämföra med hur det var att stressa hem till en lägenhet. Lägenheten var bara förvaring i väntan på att leva på semestrar och aktiviteter.

  Avseende lukt så är det mycket möjligt att den kan avta och bli utvädrad från material som utsätts för luft. Det är ju även väldigt stor skillnad på olika människor. Jag har ju haft musinvasion på vinden (jag har väl dödat 100 möss sen september ifjol) och där uppe luktar det verkligen pekkola när det är fuktigt och varmt. Samtidigt som när det är tort och varmt luktar det i princip bara trä.,

  Jag skulle försöka behålla huset om jag var du. Du har så mycket utrustning och prylar du ska härja med för dina hobbysar att jag tror att en lägenhet kommer ge dig panik 😀 Du har ju inte varit minimalist senaste åren 😉
  Men istället vänja dig med en nivå på boendet och underhåll. Mer maintenance än göra en massa.
  Menar. Huset har ju överlevt trots att du pillat på vanen hela året?

  Massor med tankar och funderingar som märks. Jag är inte ute efter att ha rött utan mer för att väcka lite tankar 🙂

 3. A

  Såg du inslaget om parkslide på Aktuellt igår kväll? Skrämmande skitväxt det där. Skrämmande hur jordleverantörer hanterar jorden… noll koll på vad dom skickar med som ”bonus”. Och inget ansvar.

  Lite nyfiken på vad du funderar på för ny äventyrsvan när du nu sålt den första.

  1. trailpeter

   Japp, det har varit mycket runt Parkslide nu i sommar. Flera artiklar och nyhetsinslag. Min är fortfarande inte död, flera hundra skott i år som jag har nypt. Rätt galet. På temat äventyrsbil så postade jag precis ett inlägg 🙂

Lämna ett svar