You are currently viewing Allt i livet har sin tid och sina kapitel.

Allt i livet har sin tid och sina kapitel.

Att vinna kampen över mitt sjuka hus, känns som precis omöjligt. Antagligen för att jag inte har orken eller motivationen till att kriga på mer efter 10 års renovering. Skulle jag lägga ut arbetet på entreprenad, så drar snabbt kostnaderna iväg rejält. 

Jag har en allt mer växande känsla och tanke och inte minst ser jag det nu när trädgårdar mm har vaknat till liv. Jag ser hur mina grannar som är par hjälps åt med trädgårdsarbete och annat. Även om mitt hus är litet, knappt 70 kvm, så är det ändå massor med arbete att bara vårda huset. Jag måste upp på samtliga tak nu i sommar och börja ta bort mossa och alger som börjat sätta sig. Lika så försöka spola rent och tvätta skärmtak. Altanen ska rengöras och såpas, utespat ska rengöras och fyllas, gräset ska hållas i schack och kanttrimmas, en rosbuske måste beskäras, två träd måste beskäras osv. 

Jag har insett att allt sådant här bygger en slags inombords stress som ligger och gnager. Alla måsten. Jag har ingen som hjälper mig eller avlastar mig med något, utan det är en enda fet todolista bara rätt upp i nyllet. Kan konstatera att äga 70 kvm hus och 1300 kvm tomt är inte bara så ”bara”. Det är tillräckligt mycket fix och pul för att underhålla det hela. 

Så jag börjar mer och mer drömma om något mer lättskött. En betydligt mindre tomt, med mindre träd, buskar etc. En enklare tomt där inte gräsklipparroboten hela tiden fastnar i buskar eller kör fel genom passager. En tomt där jag kanske bara har en liten gräsplätt (givetvis snyggaste gräsmattan i kvarteret) och ett litet växthus där jag kan odla. Ett modernt och litet hus. Inte massa jox med avlopp. Låga driftkostnader. Lättsamt att städa och sköta. Osv. 

Ja, vi pratar ett Tiny House. En attefallare, en modernare variant. Vad ska jag med 70 kvm till? Rent krasst så 350 dagar om året så spenderar jag min tid i sovrummet, arbetsrummet och köket. Ibland ser jag film i vardagsrummet. När jag får besök, så är det mest vintertid som man sitter i vardagsrummet. Annars är det ute på altanen eller i loungen. Matplatsen använder jag aldrig själv, bara när jag har gäster (jag äter ute på altanen eller i arbetsrummet om jag ska vara ärlig). Rent krasst så nyttjar jag nu idag inte mina 70 kvm, utan jag nyttjar dryga hälften. 

Det jag däremot saknar är ett vettigt förråd för mina friluftsprylar, ett varmförråd. Det skulle jag rent krasst kunna hyra någonstans. Jag skulle även vilja få bygga ett riktigt gym, med lite högre i tak och gott om plats. Det skulle kunna vara en friggebod. 

Så, jag kommer faktiskt att börja titta efter sommarstugetomter lite smått och bevaka priser mm och se hur det ser ut. Nu vet jag vad jag söker för typ av tomt (någon utan Parkslide, någon utan skog precis väster om huset, en okomplicerad tomt osv). Jag kommer också ta lite offerter från hustillverkare osv. Sedan räkna på mina bolån mm. Jag är nästan övertygad om att banken säger nej till att låna ut mer pengar till mig så jag får köpa tomt + bygga det nya huset, flytta dit och sedan dumpa mitt gamla hus. Där är ju min äventyrsbil kanske inte så dum ändå. Jag skulle rent teoretiskt kunna bo i den en sommar. Sälja mitt hus tidig sommar och sikta på att ha ett nytt hus inflyttningsbart senare. Avhängt av vilka ledtider allt har, men jag inbillar mig att modulhus nyckelfärdiga som i praktiken lyfts av med en lyftkran inte tar SÅ sjukt lång tid att få på plats. 

Det innebär dock att jag med stor sannolikhet går minus på mitt husköp. Lite avhägt på vad en ny köpare kan tänkas vilja betala. Har jag tur så köper en händig snickare eller så huset och tycker att det bara blir kul att färdigställa det sista. Eller som vill göra om och sätta sin prägel på det. Man vet ju inte vilka typer av spekulanter som kommer eller så. Däremot så tror jag det är klokt att inte sälja nu. Marknaden prisas ner nu under Covid-19. Mina bolån är bundna i två år och jag tror det kan vara en vettig horisont. I år fokusera på att bygga äventyrsbilen samt jobba vidare på att sälja av mig utrustning, inredning och ägodelar jag inte anser mig behöva eller vilja ha. Fortsätta kapa levnadskostnader. Nästa år ta offerter och göra en ordentlig plan. Åka runt och bevaka områden. Kolla med banken förutsättningar för lån. Etc. Sedan ta ett nytt kapitel i livet. 

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Noname00

  Man kan köpa hus och fritidshus rätt billigt i byggsats, sen är det tillval extra isolering grund etc som man gör själv eller köper till.
  Personligen gillar jag Löverångers bygg. https://lovangersbygg.se/

  Har ofta funderat å köpa en tomt å välja minsta eller nästa minsta huset, jag har absolut bestämt mig att det inte blir något renoveringsobjekt då jag saknar erfarenhet innan det kommer finnas tillräckligt att göra.

  Men det finns ju många andra som säljer också.

  1. trailpeter

   Ja precis, jag hade varit riktigt sugen på att få köpa en mindre tomt, typ en avstyckning bara och sedan lägga ut en hel del på entreprenad. Grund, avlopp/brunnsvatten, stomresning och möjligen skal. Eller ett objekt där några rum är helt färdiga men inte alla eller något. Byggsatserna du länkade till är ju också attraktivt. Sedan är det klart, utan att ha läst på, så misstänker jag att det är lite mer komplext om man ska ha en husgrund och ha beräknat avlopp, vatten, om man vill ha golvvärme mm.

 2. Noname00

  Jag tänkte mig något sådant, husgrund och isolerpaket 200 000kr.
  En kamin skulle jag nog också satsa på om jag bor på landet det ger värme på sommaren.

  Kör man på det som sommarstuga och det krisar så kan man välja att sälja bostaden och flytta ut till stugan.

Lämna ett svar