You are currently viewing Omplanering inför påsk

Omplanering inför påsk

Jag hade en tänkarkväll igår och gick igenom allt från lister som jag inte vet hur jag ska få till, till att skissa på väggarna fram och skjutdörrslösningen som jag ska bygga. Den blir lite knepig då jag har två sidodörrar och dörrmekanismen svänger in precis bakom förarstolen och precis där jag vill bygga väggarna. 

Jag hade tänkt bygga det under påskhelgen, men nu tror jag tyvärr att jag kan inte göra det utan att ha fått hem den nya passagerarstolen först + snurrplattan. Skulle behöva montera det och provsitta med den stolen vänd inåt bodelen. Då först ser jag hur stor väggdel jag kan ha bakom passagerarstolen.

Grundtanken är att ha en bred vägg bakom förarstolen och förbi handbromshandtaget, typ dit där regeln står lutad just nu. Sedan en skjutdörr som går in bakom samma håll, men skjutdörren måste överlappa den första väggen om så bara med en centimeter så det sluter tätt och isolerar. Därefter en liten väggstump till höger bakom passagerarstolen. Max 15-20 cm tänker jag, men det är detta jag inte vet förrän stolen är på plats. Skulle nästan behöva kapa till skivor och leka med skivorna också för att se vad som känns bäst. Måste passagerarstolens väggstump vara mindre (eller obefintlig, så måste skjutdörren och fasta dörren bakom förarstolen båda vara bredare – men kommer jag då ens att kunna gå mellan bodel och förardel? Eller krypa snarare, man kommer inte att kunna stå upp där. 

Jag ska dock inte vara sysslolös i påsk utan nyttja vädret nu för att komma vidare. Jag skulle kunna göra klart sängstommen och köpa/mäta madrass och sätta min vän Maria på att börja kapa och sy om madrassen så den verkligen följer alla konturer och går in vid gavelväggarna jag har byggtoch rundar hörnen baktill på vanen. Jag kan också eventuellt göra färdigt balkarna baktill och klä in dem. Kanske också om jag får upp sängstommen, så kan jag börja bygga duschstommen och eller köksstommen. Får jag upp ytterväggarna till duschen så kan jag börja fila på hur plattformen ska se ut och skjutdörrarna ska ju stå på plattformen, fast inte på den del som ska gå att öppna. Har även en del jobb fram i cockpiten med att göra färdigt taket ovanför som ska isoleras och kläs in med lite högtalarmatta, sedan ska en ny hatthylla figursågas och den blir heller inte helt lätt. Den ska också kläs in och eventuellt få lite LED-belysning som effektbelysning till cockpiten. Utöver det så ska jag ju riva instrumentpanelen och del såga hål i den för nya dubbel-DIN-stereon, dels måla om den eller flocka den så jag slipper det fula gråa. 

Det väsnas något enormt i förarutrymmet och det är i praktiken hål rätt genom golvet ner till vägen osv vid instegsbaljorna. Ingen som helst isolering eller tätning. Så jag vill även ge mig i kast med det. Dörrarna fram ska rivas, isoleras så gott det går utan att sabba någon mekanism och nya högtalare ska monteras där. 

En hel del av detta tycker jag ändå ska bli rätt så skoj. Bara bygga billjud och få in en ny stereo kommer att göra skillnad. Få upp den nya hatthyllan kommer att bli trevligt och bara stommarna kommer på plats så börjar man se hur det ska se ut. Överskåpen baktill kan jag också bygga rätt snart. Det är skönt om duschväggen kommer upp först så jag har något att rikta dem mot (och allt limmas + fästs i varandra). 

Jag tror spontant att får jag bara lösa förvaringen fram för elektronik, jag får till något för skjutdörr + förvaring ovanför i hatthyllan, då har jag kommit förbi det värsta i hela bygget. Bygga köket kommer gå rätt fort så fort jag har diskho+spis klar och stommen för lådor mm är på plats. 

Kommande veckor nu blir grymt avgörande för hela progressen i bygget!

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. A-Man

  Har du bestämt dig för hyr du ska bygga dushen?
  Billigast och kanske enklast är att bygga en stomme och sedan klä med våtrumsmatta på väggar och golv?
  Eller så köper du någon typ av färdigt dushgolv att ställa in typ showerpan som denna kille har gjort https://www.campervantraveler.com/installing-a-full-featured-shower-in-a-camper-van/

  https://www.amazon.com/gp/product/B00OM0YKDC/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&psc=1&linkCode=sl1&tag=campervantraveler-20&linkId=9e5333bb2fc60239f74abaffa5dfbf43&language=en_US

  Men jag skulle så långt som är möjligt försöka bygga något med standard vvsgrejer, så mycket lättare att reparera om något läcker eller behöver bytas ut.
  Du skriver att du kommer behöva duscha i småbyar bland en massa människor, jag antar att du då gör det inne i vanen, men hur har tänkt med avlopp och från handfat är det ju lätt att låta det gå ut i en slang längst sidan men dusch blir ju lite större mängder kanske jobbigt när man står bland människor.

  1. trailpeter

   Showerpan får inte plats i min bil eftersom jag ska ha ett eget mått på duschen som inte finns kar för. Duschen byggs av våtrumsskivor på väggarna och våtrumsmatta på golvet. Kommer ha en separat tank som jag ställer ut för att ta upp duschvattnet. Så mycket vatten duschar man inte ut om man duschar för att just göra ren sig och ingen ”lyxdusch”.

 2. A-Man

  Ajuste en fråga till, du nämde att du ska ha cykeln i vanen under sängen, finns det någon anledning att den måste transporteras i skåpet?, det jag ju en del plats 🙂

  1. trailpeter

   Har sett så många få cyklarna stulna från utsidan på husbilar och vans, även om de har haft lås + rentav folk som har sovit i bilen och inte märkt att tjuvar har snott det. Dessutom så hänger jag ut en cykel så ser alla omedelbart att det är en husbil. Är den lite mer stealth så kan jag campa där man egentligen inte får campa. Så det är flera orsaker som gör att cykeln kommer stå inne i garagedelen av vanen, men där ska jag även ha massa annat så garaget är just till för sådant.

Lämna ett svar