You are currently viewing Lägesuppdatering

Lägesuppdatering

Vanbygget går inte min väg just nu av flera anledningar. Jag har senaste veckorna lagt mycket tid på mitt hus och det som är den sista kampen mot elak lukt i huset – en kamp jag verkar förlora. Allt pekar på att det är husets stomme som är boven i dramat. Det har ändå gjort att jag börjat fundera för ”nästa steg”, om jag ska försöka sälja huset eller vad jag ska ta mig till. Sedan har jag prioriterat att vara utomhus och träna i naturen när det har varit fint väder – som t.ex. igår. Kruxet är att som igår så var jag ute i 2,5 timme och med all logistik runt löpningen, transport fram och tillbaka, dusch osv så bränner jag mer än halva dagen. Det gör att garagedagen fick bli idag istället. 

Hade en plan i mitt huvud vad jag skulle göra idag och isolerade klart ena bakdörren och plastade in den. Sedan skulle jag montera panel, men fastnade i hur jag skulle göra en mall för den. Åkte och köpte mjölkpapp och tänkte att jag kunde tejpa den på dörren och klippa/rita av dörrens form då dörren har en kurvatur. Det var ingen bra idé. Jag får nog istället grovkapa all panel, sedan trycka upp panelen mot dörren och ta en passare och rita längs med bilen på panelen. Skitsvårt då allt svänger och inte har raka vinklar. 

Sedan fastnade jag på nästa del. Upptäckte att när jag stänger bakdörrarna så tar tätningslisterna på insidan upp massa plåtyta så jag har ingen plåt att kunna skruva i. Jag tror inte det blir bra om jag låter panelen gå hela vägen ut på dörren och sedan försöka stänga dörren med panelen mot tätningslisten. Risken är att det både skaver sönder listerna samt att det blir svårt att stänga dörren. Så jag tänker att panelen får gå ut så pass långt ut att den ligger dikt an tätningslisten när dörren är stängd. Då har jag dock inget att skruva i. 

Jag brände nog en timme i garaget idag på att bara tänka och fundera. Totalt värdelöst. Troligtvis så behöver jag sätta läkt även på dörrarna. Göra som jag gjort på sidoväggarna, dvs såga till remsor av 8 mm plywood och skruva dessa där jag kan. Kruxet är att då bygger jag ut panalen en bit från dörren och får glipor runt om som jag antingen måste täta med vit Tec7 eller någon slags plastlist. Jag får fundera vidare hur jag ska göra, jag var så säker på att jag kunde bara skruva upp panelen rätt in i plåten på dörrarna med plåtskruv och var helt inställd på att panela färdigt i varje fall ena bakdörren idag. Så värdelöst. 

Planen är att göra färdigt det sista i taket + sätta panel på bakdörrarna så att de är färdiga. Sedan panela det sista i bakre delen av bilen. Därefter ta båda sidodörrarna som ska göras färdigt. Först därefter kan jag börja bygga plattform, dusch, kök, säng etc. Med det här tempot så är jag inte färdig förrän 2021. Odugligt!

Jag tittade precis på väderprognosen och klurar på om jag ska chansa och köra hem bilen från garaget. Kommer det mer snö, vilket jag inte tror, så blir det ju inte långvarigt. Däremot så kan det bli långa perioder av regn och det begränsar bygget helt klart. Samtidigt om det kommer lite fint vårväder och jag kan stå ute på tomten och bygga så underlättar det. Likaså att jag har närmare till bilen och inte har den 35 minuter hemifrån som nu. Jag skulle t.ex. vilja få fundera på bakdörrarna, sedan när man kläckt några idéer gå ut och titta, klämma, känna och se om idéerna fungerar i pratiken. Reglar jag ut för panelen t.ex.- hur farao gör jag då med dörrhandtaget på insidan. Handtaget kan jag inte förlänga osv utan måste boxa in det på baksidan mm. Det är så sjukt mycket svårare att bygga i vanen än vad jag gjort i hela mitt hus. 

Just där blir jag mer effektiv om jag har vanen ståendes på tomten och kan gå ut och bara titta och fundera mellan varven. Jag är också inne på att försöka ta en semestervecka och köra All In. Kan jag timea bra väder, så skulle det kanske vara värt att offra 8 av 10 dagar på bygget och verkligen försöka ta mig förbi till nästa nivå. 

En till sak som strular är att jag får inget svar från Reanult. Jag har begärt typintyg för singelstol på passagerarsidan, något jag måste ta med mig till bilprovningen för att regga om den till tvåsits istället för tresits – men jag har mailat dem flera gånger nu och får inte ens ett svar från dem. Lutar åt ett argt telefonsamtal snart. 

Nästa steg blir nog att köra ner till garaget en sista sväng och skruva fast solpanelen på taket samt lasta in allt byggmaterial och alla verktyg i bilen. Sedan tror jag att jag kör hem den till mig nästa helg. 

Lämna ett svar