You are currently viewing Framsteg och baksteg

Framsteg och baksteg

God fortsättning på er! Hade en riktigt bra byggdag och fick taket 85% färdigt i vanen, men föll på att jag kom på att två av kablarna jag behöver dra upp på taket, måste kunna tåla UV-ljus och värme då de kommer att vara blottade kanske en meter eller två på taket. Jag behöver motsvarande ”solcellskabel” vilket jag inte hade tänkt på. Givetvis med alla helgdagar nu så fick jag inte tag på någon då de butiker jag kollade på i götet inte hade sådant hemma, så fick bli nätbeställning. Därmed kunde jag inte bygga färdigt innertaket som jag hade velat denna helg. 

Har isolerat lite mer i bakdörrarna och jag tänkt lite kring skjutdörrslösningen framme i bilen. Den kommer att bli svår att bygga och jag kommer i praktiken att behöva platsbygga allt då jag inte kan mäta eller förhand räkna ut, utan jag får bygga del för del och ”se det växa fram”. 

Det positiva är att taket snart är färdigt, med downlights och el och allt färdigt, likaså att solpanel och annat är på plats och redo att kopplas in sedan när ”elskåpet” ska byggas färdigt. Jag hoppas kunna svänga ihop sängstommen lite snabbt sedan och köpa madrass mm som behöver, något jag kollade ut idag på IKEA men blev lite skeptisk kring. Jag föll igenom skummadrassen nämligen (och SÅ tung är inte jag). Men med en bäddmadrass kanske det blir bättre, men det var så förbaskat mycket folk på IKEA så jag iddes inte köa och be om hjälp att proa ut mm. Madrassen måste vara av skum osv så den går att skära/klippa och sy om så den passar hörnen i vanen. 

Jag är faktiskt på riktigt lite sugen på att när sängen är på plats med madrass och allt så faktiskt sova över i garaget. Ska kolla med de jag hyr av om det är ok att provsova där en natt. Det är ju nu jag har chansen att ändra konstruktionen osv om det känns eller verkar fel. Det skulle lätt ge mig en fingervisning i varje fall om val av madrass och annat verkar ok. 

Det jag har fastnat lite på just nu är tankarna kring panel och interiören. 

För att hålla vikten nere hade jag tänkt bygga ramar till alla skåp, dusch osv med tegelläkt istället för tjocka reglar och sedan köra 4 mm plywood som täckskivor. Sedan snitsa till det lite med den spårade MDF-panelen för att få lite modernare finish. Nu känner jag dock att det är den finishen jag trivs bäst med – jag vill inte se plywoodens trästruktur. Det är så mycket lättare att hålla rent med släta, fina ytor – och jag gillar ju den modernare looken överlag. 

Så min nästa plan var att enbart köra denna panel överallt, men fy tusan vad svårt även med laser att få allt i våg och få allt att linjera. Det hade varit en sak om jag kunde täcka och klä hela väggar, men jag måste ju gå runt massa balkar och allt. Usch, jag provade nu idag och det blev verkligen inte bra trots laser. 


Så jag väljer mellan olika alternativ nu. Köpa en liknande panel, fast mycket bredare. Fortfarande MDF, men med smalare spår. Använda den, spackla spåren med finspackel, slipa av med finkornigt sandpapper och köra med filtroller och rolla allt så det ser fabriksmålat ut. Eller köpa dekortplast och köra på 4 mm-skivorna, men det blir svårt att hitta rätt färgbrytning på dekorplasten plus att jag är lite rädd för hur det håller i det långa loppet. Fördelen med trä är ändå att jag kan limma hörnlister osv lätt direkt mot trät även om det är målat. Ett till alternativ är att faktiskt köra med IKEA-möbler, men ta bort allt som inte har en synlig utsida. Ett överskåp som ansluter mot duschen te.x. kan jag ta bort högersidan på + baksidan + översidan och låta väggpanel+takpanel synas igenom. Då slipper jag den enorma vikt som IKEA-möbler innebär. En garderob som dusch kan vara 50 kg i vikt. Två överskåp 30 kg osv. Det drar iväg vansinnigt snabbt. 

Just nu är jag mest inne på att köpa den bredare MDF-panelen, använda den, men spackla och rolla ett lager med filtroller och se om det inte fungerar. Med riktigt fint spackel och ytterst fin slipning så kanske det inte syns. Eller så syns det utav h-e jämfört mot resten av MDF-panelens struktur. Det hade onekligen varit så mycket skönare att köra med träramstruktur och så tunna ytskikt som möjligt, max 8 mm och helst 4-6 mm. Det blir en helt galen skillnad i vikt mot för att köra med konstruktionsplywood på 12 mm eller IKEA’s laminatskivor. 

Lämna ett svar