You are currently viewing Tillbaka i garaget!

Tillbaka i garaget!

Efter lite semester på Gran Canaria, så är jag nu tillbaka i bygget igen. Var faktiskt skönt att ha ett avbrott i bygget, för jag var lite trött på det på slutet. På youtube och instagram ser det såååååååå roligt och så lätt ut, men bakgrundsarbetet tar sin tid och är inte alls så skoj. Att få bygga inredning och se hur vanen tar form blir en helt annan femma, men jag har spenderat massor med tid på att isolera, kondensskydda, sätta läkt osv. Förhoppningsvis så blir det dock lite ketchupeffekt, att när jag kommit en bit på vägen så lossnar det och händer massor med saker snabbt. 

Innan semestern så körde jag fast på en stålbalk framme i bilen som var i vägen och gjorde att jag inte kunde skruva upp sista takläkten. Jag bad till vangudarna att den skulle vara lätt att lossa och det var den, men det sitter en kabel i den som jag inte kunde få loss, så har tejpat fast balken lite provisoriskt. Den kan ligga löst så tills jag är klar med taket, då kan jag återmontera den. 

Jag har inget bra sätt att fästa flexslangen i taket. Det är ju liggunderlag som isolering under Armaflexen och jag törs inte ta smältlim, som jag i normala fall har nyttjat massor av i huset. Smältlimmet är underbart för att fästa flexslang, men här kommer det att bränna sönder liggunderlaget troligen om jag inte kan få perfekt timeing och trycka upp flexslangen med lagom temperatur på smältlimmet. Istället har jag kört med byggtejp vilket jag vet inte är optimalt. För att undvika att skiten lossnar och börjar skramla så jag har spraylimmat på det tunna liggunderlaget undertill. Så skulle flexslangen lossna så ska den i varje fall inte kunna skramla mot takpanelen. Det fina blir också att nu är slangen så pass tjock att den nyps fast med takpanelen mot isoleringen. Jag tror det kommer att fungera fint, men det som däremot inte kommer att fungera så bra är att försöka byta ut en elkabel i en flexslang som inte är dunderfast monterad. Nu ska det inte behövas (jag har under 9 års tid i mitt hus aldrig behövt byta ut ledare inuti en flexslang). 
20191228_162020

Har äntligen börjat bygga innertaket. Har dock ett par hål kvar att borra för solpanelen mm, men jag kände att jag vill börja få se lite resultat och inte bara hålla på med tråkjobb. Det är dock inte så ”bara” att sätta takpanelen. Jag måste tänka till så jag inte gör något dumt för inneramarna till takluckorna mm och här körde jag faktiskt fast idag en stund. 

Maxxfanfläkten framtill har en djup täckram så den är hur lugn som helst. Det är bara att gå fram med takpanelen fram till lucköppningen och sedan skruva på täckramen. Mini Hekin baktill är däremot klurigare. Den har inte alls så djup ram och då valde jag ändå den djupaste (upp till 60 mm), men balkarna i taket + räfflorna ovanpå taket gör att täckramen på insidan inte når själva takluckan! Skit också. Jag får en ful glipa på 7-8 mm som måste täckas. Just nu funderar jag på att se om jag kan hitta eltejp eller byggtejp eller något i vit färg och se om jag kan täcka glipan. Alternativt limma över plastlister, men är lite rädd att färgerna kommer bryta mot varandra oavsett.  


Det sista hindret jag stötte på idag var att jag hade planerat att ha downlightsen på en rad så nära mitten som möjligt, men ändå med hänsyn till takluckor mm. Nu såg jag att sätter jag downlightsen i den panelbit jag hade tänkt så kommer de väldigt nära täckramen framför allt på minihekin. Ska sova på saken, men antingen så får jag sätta dem så, med risk för att Hekins täckram blockar lite av ljuset – eller så får jag flytta alla downlights ”en planka” närmare sidoväggen. Egentligen tror jag inte det gör något, hela bilen kommer ju balanseras mot högerväggen – dvs köket kommer vara där, toaletten kommer blocka en del av vänsterväggen och i sängen kommer huvudänden vara mot högerväggen. Alltså blir det rätt logiskt ändå att ha all belysning närmare högerväggen. 

Lämna ett svar