You are currently viewing Billjudsbygge

Billjudsbygge

Idag kom slutsteget med posten, men haha, whoops, jag kollade aldrig specsen på den innan jag beställde. Slutsteget är 53 cm långt (!). Så att stoppa in det under förarstolen som jag hade tänkt är bara att glömma. Orkar inte byta heller, utan det är bara till att lösa problemet. 

Det här ska bli en rolig grej i bygget dock. När jag var 17 år och köpte min första bil, så byggde jag ett ljudbygge i den i väntan på att få körkortet. Jag monterade slutsteg, högtalare i hatthyllan, köpte en enorm baslåda med 12″ basar osv – och javisst, visst blev jag en av de där Volvoraggarna som åkte med dunkande baslåda runt korvkiosken i en grön Volvo 244 GLE med hoppet om att damerna skulle bli upphetsade haha. Det var dock kul att förvandla ett originalljud till något sju gånger bättre. Jag byggde ändå med rätt så billiga delar och lärde mig efter hand hur jag skulle göra, men jag hade ett maffigare ljud i bilen – än vad jag hade hemma. Jag har nog aldrig i hela mitt liv haft tillgång till ljud med så kraftig bas som verkligen kändes i hela kroppen som då. 

Bilen efter blev en BMW som jag köpte begagnad och den hade s.k. ”kickpaneler”. Högtalare i golvet, vid fötterna, riktade uppåt. GALET vilket bra ljud det var med dem. Men efter det så har jag bara kört med originalstereos i alla bilar. 

Nu på senare år med tanke på allt jag kör i tjänsten, så har jag tjänstebil. På gott och ont. Jag får inte göra inverkan på bilen, så jag har valt typ inte det billigaste men heller inte det dyraste ljudpaketet genom alla år. Och fått tramsljud. BMW’s dyraste paket, B&W, tar de över 50 000 kr för. Jag valde Harman Kardon-paketet och har ett ljud som känns som vad man på min tid som ungdom kallade för ”bergssprängare” som man tog med på stranden. Ingen fyllighet och precis 0% tryck i någonting. Noll bas, 100% diskant. 

Jag lyssnar mer än gärna på musik, särskilt när jag är ensam och gärna när jag långkör. När musiken blir kraftfull så påverkar den mig så mycket mer, då lever jag mig in i musiken på ett helt annat sätt. Man hör en bra låt, skruvar upp volymen och det låter som en anka som sjunger i ett mjölkpaket – kontra att det plötsligt känns som om man sitter på första bänkrad framför en hel konsert. Två HELT skilda upplevelser. 

Så nu när jag har en bil som jag får såga och skruva lite i, så ska det bli ljudbygge. Inget mastodontbygge, men jag kommer för mindre pengar än tillägget på BMW’n för Harman-Kardon få ett så sjukt mycket bättre ljud. Gamla vännen och kollegan Henrik aka Henkz hjälper till med massor med tips och råd då han har tävlat i ljudbygge (och jag ligger 20 år efter i hur man gör nu). 

Högtalarna i dörrarna byts ut mot midbasar och jag hoppas jag får dit dem utan att behöva bygga förhöjningsramar etc. Dörrsidorna ska ändå rivas för att vibrationsdämpas och även få lite armaflexisolering. Dörrarna i bilen är verkligen noll isolerade. Jag är på riktigt förvånad att man inte ger skåpbilar en grundisolering på 1cm eller något i varje fall. Måste ju vara svinkallt för hantverkare som glömmer att slå på dieselvärmaren innan jobbet. 

Ovanpå instrumentpanelen kommer 2st CDT-poddar. Jag vet ännu inte vad det är för något, men de var dyra som fan och sägs leverera en bra ljudbild, dvs mer än att bara stoppa dit en liten diskant. Slutsteget kom idag och nu ska jag bra komma på var tusan jag kan gömma undan det lite. Dubbeldinstereon är på väg och tack till Nissen som tipsade mig om en adapter att trycka in i instrumentpanelen – som jag måste såga sönder. Jag ska i samma veva se om jag kan plocka bort panelen helt för att flocka den. Det blir dock riktigt nice med en dubbeldin-enhet med touchpanel (en Kenwood är beställd) och som jag också kan koppla på en bättre backkamera på än den jag har idag. Den har också mikrofon och allt för att köra handsfree, så i praktiken så fimpar jag GPSen som jag har i bilen och bygger in allt i stereon istället och kör ”android mirroring” från mobilen med google maps som GPS-navigatör.

Det ska bli SÅ kul den dagen jag får provlyssna nya ljudet, men jag får se hur jag ska prioritera detta. Jag vill egentligen prioritera att få färdigt inredning och allt annat – men känner jag mig själv rätt så kommer jag att gå bananas på ljudbygget vilken helg som helst i vinter. 

Lämna ett svar