You are currently viewing Löpband – ett komplement

Löpband – ett komplement

I have joined the dark side. Jag har blivit med löpband! Slog till på ett begagnat proffsband (de kostar på riktigt 100 000 kr nya!) för 5000 kr. Säljaren hade gått igenom motor mm och sa att det håller två år till om det står på ett gym och går nästan 24/7. Vi får se om han hade rätt. Fördelen med ett proffsband är att jag kan köra riktigt snabba intervaller och jag har ett brett och bra band att springa på. Nackdelen är hela löpbandets storlek och vikt (130 kg). 

Varför då ett löpband? För en traillöpande och naturälskande person som mig? 

I sommar har jag reflekterat mycket över hur svårt jag har att få en bra kontinuitet med träningen. Det är min akilleshäl. Jag kan göra massa andra saker bättre och mer effektivt för att få ut mer av min träning, men största hindret är att jag kan träna hur bra som helst en vecka, sedan kör livet över mig med olika saker i 10 dagar och vips så måste jag i praktiken börja om. Jag märkte när jag hade hemmagym att då kunde jag även en stressig dag med lite fritid, kunna köra ett kort pass på 15 min. Mycket bättre än att inte köra något pass alls. 

Ja men kan jag inte köra korta löppass utomhus då? Absolut, det gör jag mer än gärna – men denna höst har vädret varit bedrövligt. Jag har inget emot att springa i fint sommarregn, tvärtom är det nästan bara svalkande och skönt. Men västkustens råa, isande regn som kommer rätt från sidan och kyler ner en omedelbart är inget jag hurrar över. Är det dessutom kolsvart så jag måste ha pannlampa osv så blir tröskeln för hög helt enkelt. Jag väljer att hellre stå över ett pass än att köra det. Tanken med löpbandet är att bli ett extra verktyg för att bygga kontinuitet i min träning. Jag tror på teorin med att köra kanske ett riktigt bra kvalitetspass i veckan, men sedan köra med en bra ”backfill” dvs fylla på med träning så att man håller igång. Det är även bra för hjärnan. Efter varje pass byggs nya mitokondrier som i sin tur hjälper till med fettförbränning, energihantering mm och dessa byggs i hela kroppen, även i hjärnan. Forskarna tror att de kan ha en inverkan på välbefinnande och depressioner mm. 

För att få löpbandet lite roligare, så har jag köpt en Zwiftpod och en liten TV-skärm. Dels så kan jag titta på playkanaler medan jag springer. Ska jag se någon dokumentär så kan jag lika gärna gå/jogga på ett löpband istället för att sitta ner. Med Zwift kan jag dock springa med andra löpare virtuellt. Träna med vänner samtidigt, fast på olika platser, eller ställa upp i events och tävlingar. 

Jag hoppas detta + lite andra förändringar jag gör nu, kan ge mig en ännu bättre traillöparuppelvelse år 2020.

Lämna ett svar