You are currently viewing Hjulhus färdiga – väggbygge pågår

Hjulhus färdiga – väggbygge pågår

Tycker jag har stått och stampat på sistone, men det är som vanligt att bakgrundsarbete och förarbete tar tid och det dröjer innan man ser något visuellt. Båda garageväggarna i vanen är isolerade och klara med täckskivor av 4 mm plywood. Båda hjulhusen är isolerade och har fått första delen av beklädnaden på plats. Alla fogar ska latexfogas och allt ska målas över så att vinkeljärn och annat inte syns. Sedan ska jag sätta hörnskydd av plast på hörnen närmast. Ovanpå kommer det att komma andra delar sedan och t.ex. hjulhuset till höger kommer att förstärkas med 8 mm plywood och vinkelbeslag under (om jag inte nöjer mig med 4 mm, får se). Ovanpå där ska vattentanken ställas och bakom där ska vattenpumpen  monteras. Just nu tänker jag utdragbart litet utekök ovanpå vänstra hjulhuset med grill och en liten egen gasolflaska, typ som en hylla som jag drar ut. Den vill jag ha så hög som möjligt så jag funderar på att göra som en hel låda som går att dra ut med gasolgrillen ovanpå. Den behöver säkert reglas ut och jag är osäker på om jag klarar mig med skenor på väggen eller om det blir för tungt så jag måste regla upp mellan osv. Allt sådant tar jag till våren troligtvis då jag är klar med allt annat och kan fokusera på att bygga det funktionella bak i garaget. Jag tänker mig en eller två utdragbara hyllplan på golvet också, där 1-2 mountainbikes ska kunna stå på ett plan. Hoppas jag kan hitta skenor som är lååååååååånga på ebay eller så. Vore galet smidigt att bara kunna slita ut rubbet och aldrig behöva krypa in i garaget.

Det blir lite plottrigt i bygget just nu mellan tjänsteresor och annat, men jag har egentligen högra sänggaveln färdig att montera men bygger den vänstra nu och vill vänta tills jag ser att båda är identiska. Anledningen är att jag kommer att bygga all annan väggpanel efter just sänggavlarna/infällningarna i väggen. Så dessa två kommer styra vilken nivå all annan väggpanel ska monteras på. Kruxet här är att jag har sovrumsfönstret att ta hänsyn till och det har tagit en del tankeverksamhet för att räkna ut hur jag ska göra, men jag tror att jag har fått kläm på allt nu. Fönsterpanelen kommer att monteras först, därefter kommer jag montera högra panelen med hjälp av laserverktyg för att få allt i samma höjd (ska dubbelkolla att vanen står i våg först bara). På samma sätt kommer jag att montera paneler i bakdörrar mm så att allt bli linjerat och ser homogent ut. 

Resten av väggarna här på bakre delen kommer att gå relativt fort att bygga, men jag måste göra salningar till sänggavlarna. 4st salningar av 4 mm plywood som täcker en glipa som annars syns där. Jag kan inte såga ur dessa förrän jag har monterat sänggavlarna för de svänger nämligen av i en kurvatur, så jag får kapa till bitar som stämmer på längden och sedan rita av med en penna mot plywooden innan jag kan såga, måla osv. Därefter ska jag sätta hörnskydd tror jag som foder. Vanligt foder går inte eftersom väggen kröker sig, men hörnskydd av plast har böjmån så de kan jag kröka efter väggarna och limma fast. Måste se bara vilket lim som är bäst för ändamålet. Jag ogillar att jobba med PL400 då jag tycker det är så segt. Ska se om jag hittar ett bra trälim som binder mot plast. 

Jag har även börjat kolla hur det ser ut i taket och beställt ett till 3 mm tunt liggunderlag för att täcka takbalkarna sedan. Återigen så lämnar jag ingen blottad plåt, utan allt kondensskyddas och med 3 mm EVA-liggunderlag får jag i varje fall en liten chans att bygga bort lite av köld- och värmebryggorna som balkarna är. Jag skulle så gärna vilja få upp innertaket inom 10 dagar, men det kräver att alla genomföringar är klara. Jag ska upp med kablar genom taket för rörelsedetektorer, takbelysning utanpå samt solpanelen. Det hade varit guld värt om jag fått allt sådant färdigt i helgen. Solpanelen är redo att lyfta upp, men jag har grundmålat några fläckar med rost på taket. Det är dock för kallt för att färdiglacka nu om jag inte har tur en dag och får över +5 för då skulle jag kunna dra på hammarlack faktiskt. Det är på taket så det kvittar ju hur det ser ut. Bara så lacken är skyddad innan jag bultar ner solpanelen. 

Det ska bli fantastiskt skoj i varje fall att få se taket komma på plats och få se de första väggarna bak i bilen. Det slog mig ikväll dock att jag ska ju sätta väggskåp på vänstra sidan bak ovanför sängen, så där ska jag givetvis inte köra ”finpanelen” utan bara dra upp plywood. Jag måste dock ta en titt och se om jag inte ska dra upp någon extra skruvläkt där först. Då kan jag täcka allt med 4 mm plywood bara och sedan se till att fästa överskåpen i skruvläkten + plywooden. Det kommer gå åt mycket trälim iaf, för även om jag skruvar så limmar jag ALLT för extra hållbarhet. Återigen vid en kraftig inbromsning så vill jag kunna lita på att allt sitter kvar. 

Lämna ett svar