You are currently viewing Belysningsfokus

Belysningsfokus

Sista veckan har det varit ett belysningsfokus kan man säga. Dels fick jag hem RGB-stripes från någon billig kinasite samt en bluetoothdongle. Vill prova allt sådant här i lugn och ro innan jag monterar något – och det var tur att jag gjorde det. Det gick kanonlätt att koppla ihop och para ihop mobilen med bluetoothdongeln, men det gick inte att stänga av ljuset helt. BT-donglen släppte på krypström, så trots att jag försökte stänga av all belysning, så lyste alla slingorna svagt i blått. Ajabaja, sådant vill man inte ha i en bil, även om det tar tid att ladda ur batterierna med sådan liten förbrukning som LED ändå har. 

Jag kopplade om och provade med originalfjärren och IR-ögat istället och då fungerade allt klockrent. Lite synd, för med mobilen kunde man schemalägga när belysningen skulle slå på/av och lite annat sådant. Vore smidigt att ställa belysningen på ”väckning” om man ska upp tidigt en mörk morgon och sådant liksom. Likaså kunde telefonen lyssna in musik och skapa discobelysning med lamporna, men nåja… det ska vara en äventyrsvan och belysningen är primärt bara för att skapa atmosfär och effekt. Jag har just nu tänkt dra slingor efter ena väggen i taket och efter samma vägg i golvet. Eventuellt kommer jag att få behöva beställa ett kit till, men det kostade i praktiken inte många kronor att få hem.

Sedan så för att kunna montera takpanelen – som jag vill göra rätt snart – så måste jag ha bestämt hur jag ska göra med den allmänna belysningen vilket blir klassiska LED-downlights. Här gick jag på pumpen rejält. Jag hade velat ha samma spottar som jag har hemma i huset då de är små/diskreta och fungerar bra, men de var på 700mA konstantström och verkade inte lira ihop så bra rakt av på ett 12V-batteri utan en regulator/motstånd, framför allt inte om man vill kunna köra med dimmer. Jag vill kunna brassa på med mycket ljus vid matlagning, städning, kartläsning och annat, men dimra ner för att spara energi och vila ögonen och min plan är att köra med fjärrkontroll och två NEXA-dimmers, dvs det blir två zoner i vanen. En vid kök/lounge och en vid sängen.

Då började jag kika på 12V-downlights istället, men vadfasiken, vilka blaffor. Stora som kastrullock. INTE snyggt i en van när man i praktiken står alldeles intill taket och takytan är så liten. Hepp. I helgen gjorde jag ett test med mina altanlampor, mina decklights. De går att dimra och fungerar rakt av på 12V och de är små (COSA 30). Hepp. Alldeles för klen belysning. Även om det blir liten yta som ska lysas upp i vanen, så motsvarade de typ den effekt jag vill ha på minsta nivå. Inte maxnivå. 

3W verkar vara aningen för starkt (och overkill i en van), medan allt under 1W blir alldeles för dåligt. Dometic har en 12V-downlight som är skitdyr, men som är något mittemellan. Jag väntar just nu på att lokala husvagnsfirman ska höra av sig tillbaka med pris och om de kan ta hem dem åt mig. Bara jag kan få bekräftat storleken på lampor jag slutligen får hem så kan jag dimensionera hålsågen och montera takpanel och dra kabel. Jag behöver också dra kabel till rörelsedetektorerna samt solpanelen och övrig takbelysning uppe på vanen. Allt detta måste vara helt färdigt innan jag kan bygga igen taket i vanen och jag behöver få innertaket på plats så att jag sedan kan bygga sängen. 

I väntan på allt sådant här, så har jag byggt vidare på garagedelen och väggarna till sovrummet.

 

Lämna ett svar