You are currently viewing Installation av takfläkt Maxxfan Deluxe

Installation av takfläkt Maxxfan Deluxe

Fick vänta tills efter lunch innan regnet äntligen gav upp. Började med att göra en mall i kartong och tänkte tejpa fast den på taket och borra/såga utifrån den eftersom mitt tak är svart och det är svårt att rita på taket, men ångrade mig då kartongen kändes för flimsig. Så använde den istället för att måtta ut och tejpade maskeringstejp dels där jag skulle rita för sågningen, dels så att sticksågen inte skulle repa lacken. 


Jag drog upp lite silvertejp på insidan så att inte plåten skulle drämma rätt ner i något och slå sönder något. I och med att jag jobbar helt själv med plåtisen så får jag nyttja sådant här som ”en andra hand”. 


Började med att borra ett litet hål med en liten borr och körde sedan en större borr igenom det lilla hålet. Hade mätt ut centrumet på den stora borren först. Det tog dock bra med tid att komma igenom plåten med billiga borrar från Jula (inte den lilla, men den stora). Borrhålen gjorde att jag kunde trä ner sticksågens blad samt fick ett rundat hörn och kunde svänga runt alla hörnen lätt. 

Det jag inte hade räknat med var alla enorma mängder sågspån av stål på taket. Det får man INTE lämna där då det blir rostangrepp blixtersnabbt. Tyvärr kom det en vindpust så jag fick spån över precis hela taket, så jag fick dammsuga i ca 30 minuter. Lessons Learned är att det är fan värt att ta maskeringstejp och brunpapp och tejpa ner över taket först, för det går snabbt att knövla ihop allt med metallspånen på efteråt. Då kanske det räcker med 5 minuters dammsugning för att ta det sista. 


Något många inte tänker på är att man sprättar upp lackad plåt och får en kant som är blottad och inte rostskyddad. Det behövs inte mycket fukt för att rosten ska sätta sig. Så jag sprayade med primer in i locket till själva sprayburken och penslade sedan först själva plåtkanten, sedan uppifrån och ner mot kanten och därefter lade jag på en kartong över hela hålet och sprayade rakt upp mot kartongen från insidan. Allt för att få på en bra primer runt om. Detta var pilligt och tog sin tid.


Det sista tidskrävande jobbet var att jobba med butylen. Plåtisarna är oftast ojämna på taket. De har räfflor, gropar osv. Jag hade ett antal millimeter att fylla upp, så jag använde butyltejpen som jag beställt. Det är som häftmassa och den är dubbelhäftande och häftar även i sig själv, så det var bara att ta lager på lager på lager tills att jag fyllt upp gapet till luckans kant. Jag råkade provmontera luckan och den fastnaden nästan direkt i butylen, så fick pilla lite för att få bort den igen. Det blev inte jättesnyggt med butyl utanför luckan (det pressades ut när jag drog fast den), men better safe than sorry. Det visade bara på att ramen faktiskt tätades mot plåten. 


Jag drog på butylband på själva ramen också sedan limmade jag flera strängar med tec7 på ramen. Man kan byta lucka/glas utan att ta bort själva ramen, så därav tec7-limmade jag ramen. Sedan tryckte jag ner allt, förborrade upp hål i plåten (mindre dimension än skruvarna som medföljde), monterade Armaflex på insidan eftersom skruvarna var längre än själva plåten och därmed gick in i Armaflexet samt tryckte i kluttar med tec7 vilket både limmar skruven och tätar i skruvhålet och sedan skruvade jag ner allt. 

Till sist var det bara att skruva dit själva huven. Efter det så tog jag en bytta med diskmedelsvatten (mycket diskmedel) och drog på en sträng tec7 på utsidan efter hela ramen och slätade av med fingret efter att ha doppat fingret i diskmedlet (ger glid mot silikonbaserade lim).


Största tidstjuven var att dammsuga metallspån på taket samt att jag bygger ensam och inte hade någon som kunde langa saker upp/ner från taket, så jag har nog gått den sablarns stegen upp/ner ett femtiotal gånger idag.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Mattias

    Har letat runt efter en helsvart Maxxfan Deluxe som din men hittar den inte.. Har du lackat om den?
    VH Mattias

    1. trailpeter

      Jajamen! Jag köpte den som hade svart tonat glas och tog loss ramen, sedan spraylackade jag både yttre ramen och inre med biltemas sprayfärg för plast. Blev finfint!

Lämna ett svar