You are currently viewing Oväntad hjälp!

Oväntad hjälp!

Jag försökte ju byta bromsar lite akut på kärran i helgen. Gick bra tills jag upptäckte att en av glidpinnarna i bromsokshållaren hade gått av. Jagade runt hela landets näst största stad, men ingen hade reservdelar. Märkligt nog inte ens alla nätbutiker med säte i Tyskland mm heller. Inte ett enda ställe hade bromsokshållare beställningsbart. Ringde märkesverkstaden direkt i måndags morse. Absolut, de kunde fixa det hela. Bromsokshållare 1960 kr och glidpinnar 890 kr. What the. f.

Började ringa runt till mekaniska verkstäder och en efter en tackade nej, hänvisade till bara företag osv. Den femte sa ”det där ska vi hjälpa dig med, kom förbi!”.

Åkte dit igår och en snubbe parkerade sitt fräsjobb och började jobba med bromsokshållaren. Först pelarborrning, sedan försökte han knäcka den och jobbade om vartannat. Hur länge som helst. Sedan gav han upp, funderade en stund, stoppade in bromsokshållaren i sin stora CNC-maskin och började knappa på datorn. Fram tills nu så såg han ut som vilken mekaniker som helst, med vid datorn så matades det in X,Y,Z-världen, det vreds, vinklades, 3D-renderades – i 7-8 minuter jobbade han i alla möjliga menyer. Sedan körde han igång sin CNC-maskin, som sprutade köldmedel och borrade sig ner i bromsokshållaren med cirkulära rörelser och där han övervakade motståndet på sin skärm och kunde se skäret.

Han sa att det som kan gå helt åt helvete är om bulten släpper och drar iväg. Då kan både maskin och gods gå åt helvete.

(detta gjorde mig inte alls mer nervös eller mer exhalterad)

Plötsligt kom maskinen igenom, han tog stycket, gängade ur nya gängor och talade om att det verkade ha gått bra. Sedan gick vi in till ekonomikillen som tyckte att pengar till fikakassan blir fint och undrade vad jag ville betala. ”Allt under 2000 kr som skiten kostar på verkstaden” svarade jag. ”Ja men är 150 kr för mycket?” undrade han?! Snubben hade jobbat med mitt stackars ok i 45 minuter, minst.

Eh. Jag skäms nästan som inte betalade mer än 200 kr, men istället för 3000 kr från märkesverkstaden så blir det 200 kr + 200 kr för glidpinnar med frakt från autodoc och en erfarenhet rikare. Känns som om jag har varit i skolklass på prao, men så kul att se CNC-maskinerna och hela deras miljö. Jag tyckte mig ana till att gubbarna själva tyckte det var kul att få visa upp maskinparken och sina kunskaper också, samtidigt som de hjälpte mig. Jag bakade en mazarinkaka faktiskt som jag bjöd på jobbet idag och i och med att den gjordes i långpanna så är det gott med mazarinkaka till övers, så jag svänger förbi gubbarna imorgon med lite extra fikabröd. Mest för att markera att det var fint gjort av dem att hjälpa till och inte ta fetingbetalt. 

Lämna ett svar